Haber/Ali ÇEVİKBAŞ- Isparta’da 40 yıldır elektronik ürün tamirciliği yapan Mehmet Akif Kutlu (52), son yıllarda insanların bütçelerinin kısıtlanmasıyla birlikte tamir taleplerinin arttığını söyledi.
20-25 yıl öncesine göre tamir yaparken parça sıkıntısı yaşandığını belirten Kutlu, açıklamasında; “Teyp, televizyon, gramofon, pikap, lambalı cihazlar genel de antika ürünlerin tamirini yapıyorum. Parçaları birleştirmek bir araya getirmek çözüm üretmek bulmaca çözer gibi keyifle yapıyorum. Eğer keyif almazsan hiçbir mesleği yapamazsın. 4-5 sene öncesine göre tamirat biraz daha ön plana çıktı çünkü insanların bütçesi kısıtlı, bu yüzden bozuk olan ürünleri tamir ettirme yoluna gidiyorlar. Ancak yeni üretilen cihazların çoğu Çin malı olduğu için tamir etmek zor. Çünkü parça bulunmuyor. Eski cihazlarda ise böyle bir sıkıntı yok, çünkü yedek parça bulunmaktadır. Eskiden üretilen cihazlar çok daha kaliteli. ‘Ömürlük’ diye tabir edilen bu ürünleri uzun yıllar sorunsuz kullanmak mümkün. Ancak günümüzde seri üretim olduğu için tamir ettirmek yerine yenisini almayı tercih edenler oluyor. Çoğu kişi kaliteye değil, işini görüp görmediğine bakıyor. Yeni cihazlarda tamir olanağı olmadığı için maalesef çöp oluyor. Özellikle 20-25 yıl öncesinin cihazlarında tamir şansı çok yüksek. Tamir edilebildiği için atık olma durumu da ortadan kalkıyor, bu da sürdürülebilir bir kullanım sağlıyordu. Fakat gelişen teknolojiyle birlikte bu büyük bir sorun haline geldi. Ayrıca, Mümkün olduğu kadar kaliteli ürünler tercih edilirse daha iyi olur. Marka ürünler her zaman daha avantajlıdır. Dışarıdan alınan Çin malı ürünlerin ne servisi var ne de yedek parçası bulunuyor. Çin, dünya genelinde büyük bir pazar oluşturmuş durumda. Ürünler çok düşük maliyetle satıldığı için insanlar tercih ediyor, ancak bozulduğunda tamamen çöp oluyor. Bu yüzden elektronik cihaz alırken marka ürünleri seçmek daha mantıklı olacaktır. Öte yandan, Gençler bu işten para kazanamaz çünkü eski cihazları tanımıyorlar, dolayısıyla tamir etmeleri mümkün değil. Bu meslekte ciddi bir gelir elde etmek artık zor. Ufak tamiratlar, çaydanlık, kettle, tartı gibi ürünler için yapılabilir. Ancak bizim yaptığımız gibi elektronik teyp, pikap gibi cihazların tamiri bilgi gerektirir. Bu yüzden gençlere tavsiye etmiyorum” diye konuştu.
isa
03 Mart 2025 Pazartesi 12:01benim yorumu niye yollamıyorsun
isa
03 Mart 2025 Pazartesi 11:59niye tavsiye etmiyorsun kardeş meslegi elinden alırlar diyemi yapabilen yapsın de önü açılsın meslegin