Bakanlık Harekete Geçti Eğirdir Gölü’nde Dip ve Ot Temizliği Yapılacak
Isparta’nın Eğirdir İlçesinde bulunan Türkiye’nin 4. büyük ve 2. Büyük İçme Suyu Rezervi Eğirdir Gölündeki çekilme bakanlık yetkililerini harekete geçirdi.
Gölün çekilme nedenleri kot, yağış, buharlaşma ile sulama başta olmak üzere elmacılık ve tarımla uğraşan Eğirdir ve Eğirdir Gölü’ne kıyısı olan ilçe ve köylüleri yaklaşan sulama sezonu sonunda büyük sıkıntılar bekliyor.
Yetkililer 7 renkli olarak bilinen Eğirdir Gölü’nün 2 renge düştüğünü belirttiler. Büyük bir bölümü tarımla uğraşan çevre halkının sulama sezonu sonunda yani Eylül ve Ekim aylarında Eğirdir Gölü’nün ne hale geleceği düşündürüyor.
Uzmanlar Eğirdir Gölü’nün ve balıkçıların şu günlerde başlıca can simidinin kerevit olduğunu, 2019 yılında 4,5 milyar metreküp olan su varlığının şu anda 1.6 milyar metreküpe düştüğünü açıkladılar.
Eğirdir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ortak çalışması ile bugün Eğirdir Gölü’nde büyük bir çalışmanın alt yapısı için toplantı tertip edildi.
Eğirdir Gölündeki çekilme beraberinde göl kıyılarına gelen otlar ve salyangozların sebebiyet verdiği sinek ve kötü kokuları da beraberinde getirdi.
Ankara’dan Eğirdir’e gelen heyet ilk olarak Eğirdir Belediye Başkanı ve aynı zamanda EKO-BİR (Eğirdir ve Kovada Gölü Çevre Koruma Birliği) Başkanı olan Mustafa Özer’i makamında ziyaret ederek görüş alış verişinde bulundular.
Toplantıda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri Eğirdir Gölü'nün korunması ve yaşatılması amacıyla ortak bir çalışma başlattı. Yapılan toplantıya Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Doğal Sit Alanları Daire Başkanı Muhammet Aktaş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Doğal Sit Alanları Şube Müdürü Uğur Kurt, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından Uzman Biyolog Nisa Nur, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan Gemi Mühendisi Ceylan İnmeler, Ulaştırma Altyapı Bakanlığı'ndan Servet Sezgin Çiçek, Süleyman Demirel Üniversitesi Su Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şehnaz Tay Şener, Süleyman Demirel Üniversitesi'nden Jeoloji Mühendisi Doç. Dr. Erhan Şener ve Isparta Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürü Yasin Den’li katıldı.
Bu ortak çalışma, Eğirdir Gölü'nün ekosistemini koruma, su kalitesini artırma ve gölü gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarma hedefiyle yürütülecek. Toplantıda gölün mevcut durumu, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Uzmanlar, gölde yapılacak çalışmalar ve uygulanacak stratejiler konusunda detaylı bilgi paylaştılar.
Daha sonra SAREM toplantı salonunda yaklaşık 2 saatlik bir toplantı gerçekleştiren heyet, Eğirdir Gölü’nde teknelerle incelemelerde bulundular.
Önümüzdeki günlerde Eğirdir Gölü’ne getirilecek devasa gemi ve iş makineleri ile önce ot ve daha sonra dip temizliği yapılmasına karar verildi. Projenin tamamlanması ve ihale aşamasına geçmesi ise yaklaşık 2 ay sürecek.
Program sonrası açıklamalarda bulunan Eğirdir Belediye Başkanı ve aynı zamanda EKO-BİR Başkanı Mustafa Özer; ‘Eğirdir Gölü Türkiye’nin olduğu kadar hepimizin ve bu coğrafyada yaşayan her vatandaşımızın göz bebeğidir, Eğirdir Gölü’nü kaybedersek her şeyimizi kaybetmiş olacağız, bunun için başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm ilgili Bakanlıklarımızın acilen desteklerini bekliyoruz, Isparta İlimiz içme suyunun bir kısmını Eğirdir Gölü’nden kullanıyor, Eğirdir İlçemiz de tarımla uğraşan, elmacılıkla uğraşan çiftçilerimizin kullandığı su, çevre il ve ilçelerin kullandığı suyun yanında devede kulak. Yaptığımız bütün bu toplantıların masada kalmamasını talep ediyoruz ve ivedilikle çalışmaların başlatılmasını istiyoruz.’ İfadelerini kullandı.
fırıldak murat
13 Temmuz 2024 Cumartesi 15:45dsi 18 vekillerin vesayetinden kurtulmadıkça çözüm zor koltuk sevdasına vekillere itaat ediyorlar osman erkan gölü kurtaracağına hala baraj inşaatları peşinde koşuyor inşaatı yapan firma heralde birinin veya vekil destekli mutayitin şikayet edildiği halde kaçak kuyulara köprülere ceza kesmiyorlar sanki babalarının malını peşkeş çekiyorlar osman,murat ve diğerleri acilen tayin edilmeli kazığı çaktılar gölü kuruttular şikayet etsen nolacak fırıldak incelemecilerle kapatıyorlar
Abdullah
12 Temmuz 2024 Cuma 00:49Anasını ağlattılar güzel Eğirdir'in. Şimdi de kurtaracaklarmış! Mermer ocakları, barajlar derken göller bölgesi yakında çöller bölgesi olacak.
Gerçekler
11 Temmuz 2024 Perşembe 22:34917 metre kotunu korumadınız,914 metreye düşmesini akpli vekillerin HESine su vereceğiz diye müsaade ettiniz.Gölü bu saatten sonra kurtaramassınız.
Hamid Oğulları
11 Temmuz 2024 Perşembe 19:34tarla bağ bahçelerdeki kaçak su kuyuları kapatılmalı dsi ye çok iş düşüyor
B. S
11 Temmuz 2024 Perşembe 15:06Küçük çiftçiler le uğraşmayın. Sorun yalvaç bölgesindeki büyük işletmelerde. Pınarlar. Göle akan su kaynakları bunları kurulması ile kurumaya başladı. Neden bunu göremiyorsunuz. Görmememeye devam ederseniz bu göl kurur. Küçük çitçilerin arkası yok. Bunlarla uğraşmak kolay. Sorun büyüklerde neden onları gündem dışı. Gören gözler görmüyor, konuşan ağızları konuşmuyor duyan kulaklar duymuyor. Suni gündemlerle sorun çözüyoruz algısı yaratılıyor. İnşallah Rabbim bölgeye bol yağış verir
B. S
11 Temmuz 2024 Perşembe 14:46Yalvaç sücüllü. Körküler. Mısrlılı kırkbaş..ileği,hüyüklü,çetinceden gelendosta kadar vb alanlarda yeraltı havzasıdan su çeken devlet destekli. Kedilerle kurulmuş çiftlikleri gölü besleyen su havasını tükettiğini, göle çıkan pınarları, kaynakların kurulduğunu kimse gündeme getirmiyor. Göl bilhassa bu bölgelerde kurulan büyük tarım işletmenin hergün yeraltı havzasıdan çektiği tonlarca Sudan dolayı yok olmaktadır. Sorun budur. Kimse görmüyor veya görmek istemiyor. Bunu yetkililer görmelidir.
isparta
11 Temmuz 2024 Perşembe 14:23damustunde saksağan vur beline kazmayi
Ahmet
11 Temmuz 2024 Perşembe 10:44Oh iyi iyi Ankara'dan memurlar gelmiş çaylar kahveler içilmiş giderkende rosense den gül sepeti alsınlar
Devlet su işleri bırak bu işleri
11 Temmuz 2024 Perşembe 10:22Eğridir gölünden ilk önce Antalya'ya su basmayı bırakın senelerdir çiftçi su kullanıyor çiftçi ile uğraşmayın tarım düşmanı zihniyet
Fatoş
11 Temmuz 2024 Perşembe 10:09Yumurta tavuğun bir yerine gelmiş gıdaklıyor yıllarca bağırdık barajlara izin vermeyin diye Geçmiş olsun bu saatten sonra
Nolacak halimiz
11 Temmuz 2024 Perşembe 10:02İyi de arkadaş göl bu hale gelinceye kadar aklınız neredeydi (aaa göl çekilmiş hadi tetbir alalım)
Emekli kurt
11 Temmuz 2024 Perşembe 09:39Gemi mühendisinin ne işi olur göldeki suyla ilgili bir türlü anlamadım.
Emekli kurt
11 Temmuz 2024 Perşembe 09:37Suyu eksilen bir gölün ot temizlği ne demek onca akademisyen gölün beslendiği kaynakların neden kesildiğini bilmiyor mu. Yani toplantılar yapıp Amerikayı keşfetmek gibi birşey bu. Göle giren su debisi ile çıkan su debisini ölçmek zor mu. Biri çıkıp kardeşim barajları kim yaptı buranın suyu neden eksiliyor diyemiyor mu. Toplanıp toplanıp aaa ben buldum demeye gerek var mı.
.........
11 Temmuz 2024 Perşembe 09:11geçmiş olsun, göl kurumaya başladı, siz hala ihaleye çıkacakmışmışlarda, su çekecekmişmişlerde,anca mış, miş
Ayhan
11 Temmuz 2024 Perşembe 09:08Egirdir golünden zengin vekillerin para kazanması için HES e su vermeye devam ettikçe vahşi sulamaya devam ettikçe maden ocaklarına mermer ocaklarına mermer kesmek için bol bol su gittikçe her yere baraj yapıldıkca egirdir golü susuz kalmaya mahkum ucuz siyaset yapan eski yeni vekiller önce aynaya bakmaları lazım önce isparta ve isparta vatandaşlara düşünmesi gerekir ucuz siyasetçililigi bırakmaları lazım
Hakan ak
11 Temmuz 2024 Perşembe 08:59Baraj kapaklarını açın
bombacı mülayim
11 Temmuz 2024 Perşembe 07:29kesin hayata döner
yorumcu32
10 Temmuz 2024 Çarşamba 23:51hep o barajlar körledi yeraltından besleyen kaynaklarını gölün. Birde vahşi su çekimi pompalarla
Aslı YEŞİLDERE
10 Temmuz 2024 Çarşamba 23:06Mal mısınız? Şimdiye kadar aklınız neredeydi? Göl bir günde bu hale gelmedi ya.... Haalaaa Akdenize dökülen milyarlarca metreküp su var. Bu sulardan hangisi uygunsa birinden Eğirdir Gölüne by-pass ile su aktarmak çok mu zor. Bunu da mı akıl edemiyor sunuz?