Isparta Eğirdir Gölü'nün yüzeyi, 10 yılda 520 kilometrekareden 436 kilometrekareye düştü. Bu azalmaya, tarım arazilerinde kullanılmak üzere devasa borularla binlerce ton su alınmasının neden olduğu, yaşanan su kaybının iki Kovada Gölü, iki Gölcük Gölü kadar olduğu kaydedildi.
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği'nin (TTKD) yaptığı bilimsel araştırmalarda, göl yüzeyinde son 10 yılda 84 kilometrekare su kaybı yaşanan ve su seviyesi 16 metreden 6 metreye düşen Eğirdir Gölü'nü kurutan dev borular görüntülendi. TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü'nün yaşadığı su kaybının iki Kovada Gölü, iki Gölcük Gölü kadar olduğunu, kurumanın temel nedeninin bilimden ve teknikten uzak, vahşi sulamada kullanılmak üzere dev borularla su alınması olduğunu kaydetti.
'BU KADAR KAYBA DENİZ DAYANMAZ'
Bu kadar su kaybına denizin bile dayanamayacağını söyleyen Dr. Kesici, “Eğirdir Gölü hiç dayanamadı ve kurumak üzere" dedi. Yaptığı uyarılarda, defalarca gölün boşaltıldığı yönünde açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Dr. Erol Kesici, "Eğirdir Gölü'nün nasıl boşaltıldığından bahsetmiştim. İşte o pompaj boruları. Birini kulaçladım, borunun çapını saramadım. Sanırım benim kulaç gibi iki tane daha olursa sarabiliriz. İçinden araç geçecek büyüklükte borular. Gelendost-Yenice kaynağından bu borularla kuru tarım alanlarına 3 ay süreyle su verildi. Bu nedenle 3 ayda gölün su seviyesi neredeyse 2 metre düştü" dedi.
KAYBIN YÜZDE 55'İ AŞIRI SU ALIMI
Eğirdir Gölü'nün öncelikli amacının içme suyunu karşılamak olduğuna dikkat çeken Dr. Erol Kesici, ama devasa borularla Atabey, Barla, Gelendost, Sarıidris, Senirkent, Eğirdir ve Yalvaç ilçeleri için gölden su alındığını kaydetti. Dr. Kesici, “Yıllardır gölün önceliği tarımsal alanlar olmuştur. Sonuç göl kuruyor. Eğirdir Gölü'nden ve gölü besleyen dere ve göletlerden su alınıyor. Gölün yıllık su bütçesi korunmadan aşırı su alımı yapılıyor. Göle ulaşacak yeraltı ve yüzey suları da alınıyor. Aşırı su alınması nedeniyle göl, son yıllarda su seviyesinin neredeyse yüzde 55'sini kaybetmiştir" diye konuştu.
YENİ SULAMA PROJELERİ DE VAR
Dr. Erol Kesici, 482 kilometrekare alana sahip gölden doğrudan su temin eden yeni projeler olduğunu da belirtti. Dr. Kesici, şunları dedi:
"Atabey, Hoyran, Senirkent 1'inci ve 2'nci merhale. Gelendost 1'inci ve 2'nci merhale. Boğazova, Tokmacık-Çaltı, Barla Sulamaları yanı sıra KHGM pompaj sulamaları da mevcut. Ayrıca Isparta'nın içme ve kullanma suyu temini de Eğirdir Gölü'nden sağlanmakta. Eğirdir Gölü'nden mevcut pompa istasyonları sayesinde alınan su, 13 bin 834 hektarlık tarım arazisinin sulanması için borulu bir sisteme aktarılacak. Ayrıca Atabey Ovası pompaj tesisleri ile sulanmayan ve yüzey suyu ya da yeraltı sularıyla sulanamayan Gönen-Keçiborlu tarım arazilerinin Eğirdir Gölü'nden pompajla sulanması, mevcut Atabey sulaması sağ ana kanalına yeterli suyun sağlanmasına yönelik kesin projeler hazırlandı."
'GÖL ADETA İFLAS ETMİŞ'
Eğirdir Gölü çevresinde yasal ve yasal olmayan pompaj/kuyularla yeraltı sularının da çekildiğini söyleyen Dr. Kesici, "Bunun yanı sıra göl çevresinde sulama amaçlı açılan 30'dan fazla gölet var. Bunlar gölü besleyen yüzey sularını depoluyor. Göl bu nedenlerle beslenememekte. Devlet Su İşleri (DSİ) raporlarına göre, gölün su bütçesi 60 yıldır hep negatif, zarardadır. Son yıllarda ise göl adeta iflas etmiş, kepenk kapatacak duruma gelmiştir. Gölün sığlaşması sonucu buharlaşma etkisi de 3-4 kat artmıştır" dedi.
KOVADA GÖLÜ DE TEHLİKEDE
Dr. Erol Kesici, Kovada Gölü'nün geleceğinin de tehlikede olduğunu söyledi. Gölde aşırı oranda kirlenme olduğunu belirten Dr. Kesici, su seviyesinde ise yüzde 60 oranında azalma olduğunu kaydetti.
Sûleyman Erdem
19 Kasım 2019 Salı 19:35Eyyy siyasetciler Eyy Belediye Başkanları Eyy Muhtarlar Bir araya gelinde birşeyler yapın DSİ yazın ortasında suyu kesecek. En azından açık k****ı bu kışın kapalı sisteme çevirttirin.
Smmm
19 Kasım 2019 Salı 12:54Gelincik yolundan burdura dönünce eskiden bu göl görürdük yakında eğirdir için de aynısını soyleyecegiz
Spartaküs
19 Kasım 2019 Salı 10:41DSİ Bölge Müdürü de demez mi ki; gölün çekilmesinin en büyük nedeni yüzeyden meydana gelen buharlaşma? Şaka gibi?
ismail akçiçek
19 Kasım 2019 Salı 10:08çözüm sunun bakalım ne yapmayı düşünüyorsunuz sayın yetkililer..?
ÖZ YALVAÇLI
19 Kasım 2019 Salı 09:24YAKIN ZAMAN DA BURDUR GÖLÜ GİBİ OLACAK GÖL KÜRESEL ISINMANINDA ETKİSİYLE YILLARDIR KONUŞULUYOR AMA SOMUT BİR ADIM ATILMIYOR UMARIM BURDUR GÖLÜ GİBİ OLMAZ GÖLÜN SONU
Gölü koru çiftçiyi öldürme
18 Kasım 2019 Pazartesi 22:29Sorun sulama borulariymis kendiniz söyler kendiniz inanırsınız önce gölü besleyen akarsuların önünü açın kaldırın barajlari bakalım sıkıntı sulama k****larımi
Garip vatandaş
18 Kasım 2019 Pazartesi 16:13Sayın kesici.. belirttiğiniz pompaj borularının dışında boğazova k****ı vasıtası ile kovada gölünden hes lere 360 gün süre ile aktarılan su miktarından da bahsedebilseniz..?(bu hesler kimin ve hangi siyasilerle ilişkili)
birisi
18 Kasım 2019 Pazartesi 16:04ağzı olan konuşuyor
İçmesuyu enbüyük proplem olur
18 Kasım 2019 Pazartesi 07:39BALIKCILIGI DS POMPALARI BİTİRDİ. GÖLÜN SUYUNU VAHŞİ SULAMA VE KOVADA GÖLÜ BİTİRİYOR. MESELE KÖKTEN ÇÖZÜLÜYOR BEYLER. SİZ YAŞAYIN YETER.
İçmesuyu enbüyük proplem olur
18 Kasım 2019 Pazartesi 07:39BALIKCILIGI DS POMPALARI BİTİRDİ. GÖLÜN SUYUNU VAHŞİ SULAMA VE KOVADA GÖLÜ BİTİRİYOR. MESELE KÖKTEN ÇÖZÜLÜYOR BEYLER. SİZ YAŞAYIN YETER.
Göl alası
18 Kasım 2019 Pazartesi 01:50Hoca kovada k**** kapağından hes e akıtıp gölü bitirdiler bunu perdelemeye mi çalışıyorsun. Bak çıkar ortaya sonra.
Antispartan
18 Kasım 2019 Pazartesi 00:37Hocam çok yoruyorsun böyle işlerle kendini bak bu memlekette patates soğan depoları bile terörist ilan edildi. Ekonomi kötü diyen uzmanları yakında içeri tıkacaklar sende tutmuşsun su yönetimi, sulama, gol kuruyacak diyorsun bir senmi düşünüyorsun bunu koskoca 2 üniversitede var bir sürü profesör doç. Var, su urunleri arastirma enstitusu var kimsenin sesi çıkmadığına göre herşey yolunda birak kurusun.
Ögrenci
18 Kasım 2019 Pazartesi 00:34Bu sekilde bilincsizce devam edilirse.7 farkli rengi ile en degerli golllerden olan egirdir golu diye birsey kalmaz.Bahcecilik.Sulu tarim biter.Gölde yapilan sporlar biter.Balikcilik biter.Egirdir truzmi biter.Ama 30 yıl sonra ama 50 yıl sonraİlla bitmeside Lazım degil bizim ulkemizde bu islere bakan uniler yada yetkilerler bu isin surdurulebilirligi icin varlar.Bu degerlere sahip cikalim evlatlarimizda bu guzelliklerden faydalansin.
Ögrenci
18 Kasım 2019 Pazartesi 00:24Isparta ögrenci sehriSdü de su ürünleri Müh var.Egirdir golu 7 farkli rengi ile TR en degerli gollerden AMA;Egirdir gölünün ekolojik yapısı berbat edilmis bilincsiz cesitlilik ile.tatlı su ıstakozo bilincsiz cesitlilik ve dusuncesiz avciligin onu alinamamasi ile yok olma aşamasinda..Simdi birde bilincsiz sulama ile golun EN SON DEGERI OLAN SUDA YOK OLUYOR.BIRILERININ VICDANI SIZLAMALI ARTIK KIM YETKILI ISE.EGIRDIR MILLI PARK ILAN EDILIP DOKUNULMAMASI LAZIM.
Vatandaş
17 Kasım 2019 Pazar 23:16Kuş kadar beyni olmayanlarda yorum yapmış
Cesars
17 Kasım 2019 Pazar 21:29Bu hükümet geldi heryeri kuruttu yasaklayın elma sulamasını kaçak su alımını ama yapmazlar oy için ****arını bile satar bırakın Eğirdir göllünü 3 yıl sonra göl olmıcak orda Eğirdir’den millet Göçer Eğirdir köy olur
Halk
17 Kasım 2019 Pazar 21:28Dipsiz göl gibi olacak sonu. Yetkililer açığa alınır en fazla. nasıl bir ülke olduk.
Karaoğlan
17 Kasım 2019 Pazar 21:22Damlama sistemine devlet desteğinden ziyade damlamanın mecburi olması lazım. Su hayattır.
Mehmet
17 Kasım 2019 Pazar 21:06bu adamı da şu mermer ocaklarını protesto eden çift gibi öldürmesinler sahip çıkalım. Burdur kurudu beyşehir kurudu eğirdir de kurumasın
Necati
17 Kasım 2019 Pazar 20:31Her köye sulu tarım yaptırcaz diye uğraşmak çok yanlış. Susuz tarıma uygun topraklara lütfen susuz tarım yapılması için çalışma yapılsın.
Sondaj $$$$
17 Kasım 2019 Pazar 20:21Dağ bayır elma bahçesi oldu ve buralarda sondaj sistemi ile sulanıyor devlet su işleri ne işe yarar köylerdeki asırlık pınarları kuruttular barajlar kuruluyor gölün kolu kanadı bu şekilde kesiliyor devlet yakındır burda define vardır diye burayı peşkeş çeker göl diye birşey kalmaz devlet su işleri bırakmış bu işleri
Gelende
17 Kasım 2019 Pazar 19:31Çiftçiler bilinçsiz sulama yapıyor, bir gün bu su bitince ne yaparız diye düşünen yok, güya damlama su yapılıyor ama bahçelerde 3 gün açık kalıyor, acilen kapalı ve sayaclı sisteme geçilmeli yoksa şurda 5 10 sene sonra ortada göl diye bir şey kalmaz
Araslıyım
17 Kasım 2019 Pazar 19:08Kapalı sistem ,sıkı denetim kontrollü kullanım ,damlama sistemi ve tasarruf
Santrake Çekenin Suçu Yok
17 Kasım 2019 Pazar 19:07Neden kimse elektrik santrali içğn alınan su borularından bahsetmiyor. Ve bu alınan su yılın 12 ayı devam ediyor.
EGİRDİR BİTTİ DİYORLAR. KOVADA BİTİRİYORMUŞ.
17 Kasım 2019 Pazar 19:00KOVADA GÖLÜ NEDEN KURUSUN EGİRDİR GÖLÜNDEN HİÇ SU KESİLMİYORKİ GÖREN VARSA SÖYLESİN. SULAMA BİTTİ SU HALA DEREGİBİ KOVADAYA AKIYORMUŞ. GÖREN VARMI.
Misafir 32
17 Kasım 2019 Pazar 18:56Hes için alınan miktarı da olcerseniz hem objektif olursunuz hem de köylüyü milletein efendisi yaparsınız.
Hoyranli Salıh Yilmaz
17 Kasım 2019 Pazar 17:22Sayın hocam,Devamlı Gündemde tutmak lazım.Suyu verimli kullanmamız lazim.Tüm tarımsal sulamalar kapalı ve damla sistem ve kontrollu olmalı.YAZIK YAZIK !