Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Isparta Temsilcisi emekli akademisyen Erol Kesici, Eğirdir Gölü'nün son 10 yıl içerisinde aşırı kayıpla birlikte su seviyesinin 6-7 metreye kadar düştüğünü belirterek, "Göl kritik su seviyesinin altına inmektedir" dedi.
Isparta'nın Eğirdir ilçesindeki Türkiye'nin ikinci en büyük tatlı su gölü olma özelliği taşıyan stratejik önemli birinci derecede içme suyu olan Eğirdir Gölü'nde son dönemde su seviyesinde önemli oranda azalma gözlendi. Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir SU Ürünleri Fakültesi'nden emekli öğretim üyesi ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Isparta Temsilcisi Erol Kesici, Eğirdir Gölü'nün kuruma periyoduna girdiğini söyledi.
Önceki yıllarda 520 kilometrekare olan gölün yüzey alanının 445 kilometrekareye düşerek göl aynasının giderek küçüldüğünü vurgulayan Erol Kesici, genişleyen kıyı alanlarının da yapı ve meyve bahçeleriyle işgal edildiğini kaydetti. Önceki yıllarda ortalama 16 metre su seviyesine sahip gölün son 10 yıl içerisinde aşırı oranda su kaybetmesiyle birlikte ortalama su seviyesinin 6-7 metreye kadar düştüğüne dikkati çeken Kesici, "Bunun temel nedeni gölden aşırı oranda su alımıdır. Gölde bu yıl 1,5- 2 metre kadar seviye kaybının başlıca nedeni gölün Karaot mevkisinde sondaj kuyusuyla çapları 3,5 metre borularla su alımlarıyla göl adeta boşaltılmaktadır. Gölün kurumasının esas nedenleri buharlaşma değildir. Yıllardır gölde buharlaşma var" dedi.
'KİRLİLİK SORUNU GİDEREK ARTMAKTADIR'
Yağışların azlığı nedeniyle gölün kuruma periyoduna girmesinin söz konusu olamayacağını, gölü besleyen dere, çay ve yüzey sularının önüne çok sayıda gölet, baraj yapımı ve HES'lere su verilmesi olduğunu savunan Erol Kesici, gölün beslenmesi için gerekli olan suların ulaşamadığını, göl havzasında binlerce yasal ya da yasal olmayan kuyu bulunduğunu kaydetti. Erol Kesici, "Su seviyesi azaldıkça gölün yıllardır var olan kirlilik sorunu giderek artmaktadır. Sudaki çözünür madde miktarı artarak gölün içme suyu olarak kullanımı tehlikeye girmektedir. Göl bu yoğun baskılar sonucu kritik su kotu altına düşmektedir" diye konuştu.
'SORUN AYNI, ÇÖZÜMÜ BELLİ'
Eğirdir Gölü'nü kurtarmak için çözüm yolunun basit olduğunu anlatan Erol Kesici, gölün korunması gerektiğini, gölle ilgili koruma yasaları ve özel hükümlerin uygulanması gerektiğine işaret etti. Kesici, "Politik ve popülist bakıştan vazgeçilmelidir. Su yönetimi, bilimsel, teknolojik bilinenlerle yönetilmelidir. 5 milyon yılı aşkın süredir doğasına müdahale edilmeyen ve su çevrimiyle döngüsünü sürdüren kanallar kapatılmamalıdır. Eğirdir Gölü için komşusu olan ve coğrafyadan silinen Akşehir ve bu yıl kuruyan Eber gibi doğal göllerden ders alınmalıdır. Sorun aynıdır. 'Kurumaz' denilen dünyanın ikinci büyük gölü Aral Gölü'nün nasıl kuruduğu da unutulmamalıdır. Sorun aynı, çözümü belli, yeter ki zaman geçirmeden, daha sonra 'ah vah'lanmadan çözüme başlanmalıdır" dedi.
ALİ
13 Kasım 2018 Salı 11:01her 100 metreye sözde baraj diye set yaparsanız alaca budur göl ne ile beslenecek aç ayı oynarmı ata sözü anlayın
mehmet gembay
13 Kasım 2018 Salı 10:52Bülo isimli vatandaş. Göl yerinde mi duruyor diyorsun? Senin kapasiten bunu ölçebilecek düzeyde mi? O gölün çekilmesi iklimi bozacak, tarım ürünleri, buna bağlı sanayi kuruluşları olmayacak.Sen görmezsin de senin çocukların yokluk çekecek, işsiz aşsız kalacak !!
Ramazan
13 Kasım 2018 Salı 09:271978 yılında da çekilmişti göl arkadaşlar o zaman baraj, sondaj, sulama falan yoktu geçmişe dönüpte bakılarak sounu çözülecektir eğirdirden aşağı akan suyu o zamanda açmışlardı ve buhale geldiğini yaşlılar bilir, eğirdirden aşağı akan suyu kapatın bir yılda geri gelecektir. Godamanların adadaki evleri su basmasın, göl kenarındaki elma bahçeleri su altında kalmasın kovada gölü kokmasın diye gölü kurutmayalım birisini kurtaralım derken ikisindende olmayalım gölümüze sahip çıkalım.
Gölcü baba
13 Kasım 2018 Salı 08:42usulsüz verilen suyun aktığı hes i kim satın aldı ve onları bir siyasi koruyomu. Koruyorsa onunda soyu kurusun göl gibi.
Ahmet Soylu
13 Kasım 2018 Salı 02:03Kovada elektrik santrallerine verilen su derhal kesilsin
Gelendost kemerli
12 Kasım 2018 Pazartesi 22:39İlla ki sulu tarım yapılacak diye bir kural yok, bu ülkenin kuru tarımada ihtiyacı var. Lütfen gölü koruyalım.nerdeyse afyon ovasınıda buradan sulayacaklar.
k.demir
12 Kasım 2018 Pazartesi 21:13gölü besleyen en küçük dereye bile kime neye faydası olduğu belli olmayan gölet yapılmıştır. olacağı buydu.
emin ol
12 Kasım 2018 Pazartesi 20:15damlama sulama çıktı mertlik bozuldu boş ekin arazileri sulu tarım oldu çaltı tokmacık hüyüklü ovasına su basılınca işte ozaman göl biter eğridir ve gelendost ovasının 10 katı arazi var
Kızıl melek
12 Kasım 2018 Pazartesi 19:34HES.Baş sebep bu.Ülkenin her yerini hesler ile doldurdular.Önce Burdur sonra Eğirdir kuruyacak.Geçmisler ola.Kuruyanlar için de önlem vs.deniyordu.Hepsi **** geçmişler ola.
salih yilmaz
12 Kasım 2018 Pazartesi 18:44Pompaj ile yapilan Tarimsal sulamalardan.vahşi sulamalardan vazgeçilerek kapalı devre ve damlama Sulama sistemlerine geçilmeli.BU İŞLER SİYASILER VE BÜROKLARIMIZA DÜŞMEKTE.
Salihh
12 Kasım 2018 Pazartesi 17:51Çandır ve Karacaören 1 baraj suyu aşırı derecede antalyaya içme suyu olarak salınıyor baraj yok olmak üzere
Isparta kaybolan il
12 Kasım 2018 Pazartesi 17:23Yer altı sularına sondaj yapılıp tarımsal kullanılması risk değil mi bence eğirdir gölü kenarı tarıma yasaklanmalı
muharrem aksın
12 Kasım 2018 Pazartesi 15:58elektrik üretimi için kovadaya su verilmezsedamlama sulama zorunlu hale gelirseıspartada andık barajı ve duran darıderesi2 barajı tekrar yapılırsa göl tekrar dolardelik büyük yama küçük
bülo
12 Kasım 2018 Pazartesi 15:27bişey olmaz. göl aynen yerinde duruyor. endişeye gerek yok.
MUH
12 Kasım 2018 Pazartesi 15:25YAĞIŞ AZLIĞI VE BUHARLAŞMA OLMAKLA BİRLİKTE EĞİRDİR GÖLÜ HES VE BARAJLAR İÇİN SALINAN FAZLA MİKTARDAKİ SUDAN DOLAYI AZALMAKTADIR. LÜTFEN YETKİLİ MERCİLER BU KONUYA EL ATSIN. KAPAK NİYE AÇIK HALA???
mehmet gembay
12 Kasım 2018 Pazartesi 15:22Buna çözüm bulmalıyız. Bu göl bizim. Göl yoksa Eğirdir yok !!!
Eğirdirli
12 Kasım 2018 Pazartesi 14:38Yazıklar olsun buna sebep olanlara.göz göre göre gölü kurutuyorlar.bile bile kasıtlı olarak!!!