ISPARTA Eğirdir Gölü'ne ilişkin bilimsel araştırmalarda, 10 yıl önce 520 kilometrekare olan göl yüzeyinin, geçen yıl 448, bu yıl ise 436 kilometrekareye düştüğü, 84 kilometrekare göl yüzeyinin ise kuruduğu belirlendi. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, gölden bir damla dahi su alınmaması gerektiğini söyledi.
TTKD Göller Bölgesi sorumlusu Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü'nün su seviyesi ve kirlilik oranlarıyla ilgili geçen ay yapılan bilimsel çalışmaların sonucunu açıkladı. Eğirdir Gölü'nün milyonlarca yıllık jeolojik geçmişe sahip doğal bir göl olduğunu, stratejik amaçlı içme suyu kaynağı olduğuna dikkat çeken Dr. Erol Kesici, doğal göllerin sularının da, tıpkı diğer canlıların can suyu gibi olduğunu söyledi. Dr. Kesici, “Nasıl bir canlı türü suyunu kaybetmeye başlayınca yaşamı tehlikeye girerse, göllerin su sevilerindeki kayıplar da onların yok olmasına neden olur" dedi.
KURUMADA KRİTİK EŞİK AŞILDI
Dr. Kesici, havzada modern tarım ve sulama teknikleri kullanılması gerektiğini belirterek, gölün su bütçesine olumsuz etki eden su alımlarına son verilmesini istedi. Yıllardır ülkemizin en büyük tatlı su hacmine sahip olan ve stratejik önemli 1'inci derecede içme suyu kaynağı olan Eğirdir Gölü'nün kuruma periyoduna girdiğini belirten Dr. Kesici, “Göl kıyıdan çok uzaklaştı. 10 yıl önce 520 kilometrekare yüzey alanına sahip olan gölün yüzey alanları geçen yıl 448, bu yıl ise 436 kilometrekareye düşerek, göl aynası giderek küçülmekte ve kıyı alanları genişlemekte. 84 kilometrekareye yakın kuruyan, genişleyen kıyı alanları da yapı ve meyve bahçeleriyle işgal edilmekte" diye konuştu.
SU SEVİYESİ 10 METRE AZALDI
Önceki yıllarda ortalama 16 metre olan gölün su seviyesinin son 10 yıldaki aşırı kayıpla bugün ortalama 6 metreye kadar düştüğünü belirten Dr. Erol Kesici, “Bunun temel nedeni, gölün su bütçesi korunmadan aşırı oranda kanallar, pompaj ve yüzey akışıyla su alımları ve gölü besleyen su kaynakları üzerine 30'dan fazla gölet yapılmasıyla gölün beslenmesi engellendi. Geçen yıl 1,5- 2 metre kadar seviye kaybının başlıca nedeni gölün Karaot kesimindeki sondaj kuyusu. Bu yıl da Yalvaç- Tokmacık (çapları 3,5 metre büyüklükteki borularla) su alımlarıyla göl adeta boşaltılmaktadır ve Eğirdir Gölü kuruma periyoduna girmiştir" dedi.
ESAS NEDEN BUHARLAŞMA DEĞİL
Yetkililerin gölün kurumasıyla ilgili sebep olarak buharlaşmayı gösterdiğini anlatan Dr. Kesici, bu açıklamalara katılmadığını kaydetti. Gölde yıllardır buharlaşma olduğunu söyleyen Dr. Kesici, “Seviye azaldıkça buharlaşma artar. Sadece yağışların azlığı nedeniyle kuruma periyoduna girmesi de söz konusu olamaz.
Bu tür kuraklığın daha fazlası, daha önceki yıllarda da yaşanmıştır. Fakat o günlerde gölün doğal yapısına müdahale yok denecek kadar azdı. Günümüzde gölü besleyen dere, çay ve yüzey sularının önüne çok sayıda gölet-baraj yapımı ve HES'lere su verilmesi nedeniyle, beslenmesi için gerekli su göle ulaşamamaktadır. Göl havzasında binlerce yasal olmayan kuyular bulunmaktadır" diye konuştu.
'ÇOK KİRLENMİŞ SU' SINIFINDA
Dr. Kesici, SDÜ-TÜBİTAK projesi raporunda azot, fosfor miktarının çok yüksek, normalde 10 mikrogram/litre olması gereken arsenik miktarının da 12 mikrogram/litre, yer altı su kaynaklarında ise 24,1 mikrogram/litre ölçüldüğünü, bu değerlerle suyun 'Çok Kirlenmiş Su' sınıflandırmasında yer aldığını kaydetti. Dr. Kesici, tüm öneri ve uyarılara rağmen yerel yönetimler, su yönetimi ve Eğirdir Kaymakamlığı'nın 'Telaşa gerek yok, bu yıl yağışlar bol olacak ve göl eski su seviyesine kavuşacak' şeklinde açıklamasından başka önlem alınmadığını kaydetti.
GEÇEN YILA GÖRE 50-60 CM KAYIP
Bu yıl bölgede yağışın bol olduğunu, gölün de belirli oranda beslendiğini aktaran Dr. Kesici, “Fakat bu ay başına kadar yapmış olduğumuz çalışmalarda, aşırı su alımı sonucunda gölde su seviyesinin, geçen yıl 6,1 metre olarak belirlenen yerlerde 50-60 cm daha azaldığı saptanmıştır. Üreticilere gönderilen mesajda, geçen ay su seviyesinin aşırı oranda düşmesi nedeniyle pompajla su çekilemediği, gölden su alınamadığı ve tarımsal sulama için su verilemeyeceği söylendi" dedi.
İÇME SUYU OLARAK KULLANIMI TEHLİKELİ
Göl suyu azaldıkça, sudaki kimyasal madde miktarındaki yükselişin de kirliliği artırdığını söyleyen Dr. Kesici, “Araştırmalarımızda gölün birçok kesiminde 1-3 metreye varan dip çamurları belirlendi. Dip çamurlarının analizlerinde, suyun kirliliğine neden olan maddeler tespit edildi. Göl suyu günün teknolojisine uygun arıtma sistemlerinden geçirilmedikçe, içme suyu olarak kullanımı tehlikeli olabilecektir" diye konuştu.
GÖL BÜTÇESİ 50 YILDIR İFLASTA
Göl bütçesinin 50 yıldır iflasta olduğunu ve besleniminin kat kat fazlasının alındığını kaydeden Dr. Kesici, su seviyesi azaldıkça kirlilik sorununun arttığını söyledi. Dr. Kesici, “Sudaki çözünür madde miktarı artışı, yörede üretilen tarım ürünlerinin kalitesini olumsuz etkilemektedir. Yaşam alanları ne kadar temizse, hastanelerin ve hastaların sayısı da azalacaktır. Yaşamamız için temiz doğa-su gerekli" dedi.
SU RAKIMI KRİTİK SEVİYEDE
Türkiye'de son 20 yılda kişi başına düşen su miktarının 4 bin metreküpten 1330 metreküpe indiğini de söyleyen Dr. Kesici, “Eğirdir Gölü'nde en dip seviyedeki rakım ortalama 911 metre. Şu an suyun en yüksek seviyesindeki rakım ise 916 metrenin biraz üstünde. Devlet Su İşleri, göl için 916 metre rakımı kritik eşik olarak belirlemiştir. Yani bu durum çok tehlikeli. Başka bir ifadeyle gölden bir damla dahi su alınmaması gerekmektedir. Çözüm kolaydır. Gölün su bütçesini korumak, koruma yasaları ve Eğirdir Gölü Özel Hükümleri uygulanmalıdır. Politik ve popülist bakıştan vazgeçilmeli. Su yönetimi bilimsel teknolojik bilinenlerle yönetilmelidir" ifadelerini kullandı.
ORGANİK TARIM ÖNERİSİ
Göl etrafındaki kanalların kapatılması, kirliliğin önlenmesi gerektiğine de işaret eden Dr. Kesici, şöyle konuştu:
“Göl etrafındaki evsel, tarımsal ve sanayi atıklarının gölü kirlettiği de yıllardır bilinen bir gerçek. Yasadaki 'kullanan, kirleten öder' kuralı koşulsuz uygulanmalı. Göl havzasında sadece elma üretiminde mevsim koşullarına göre her yıl 15-30 kez ilaçlama yapılmakta ve elma için her yıl 25 bin ton sentetik gübre, 650 ton pestisit içeren tarım ilacı kullanılıyor. Bölgede iyi tarım ve organik tarım uygulamalarına geçilmelidir. Eğirdir Gölü'nün koruma ve kullanımı ulusal güvenlik konusudur, bu konuda yasalar uygulanmalıdır. Gölün korunması devlet politikası haline gelmelidir."
Selma Cakir
22 Kasım 2019 Cuma 05:01Heller kapatilmali, yapılamadı herkes bedelini ödemeli, kesinlikle sentetik gubre kullanimi olmamali veorganik tarım yapilmali.hidro elektrik santrali adı altında sularimiza el konulmaktadir.Golu besleyen sularin onu kesilmekte və bü planlı şekilde yapilmakradir.Turkiyeyi çöle çevirme planıdir. Umarım herkes bunun farkında olur və çözümler bir an önce tüm ulkede uygulanır. Not:Bilgi Oktay Sinanoglu kitaplarından alınmıştır. Kendisi 22 yaşında Harvard'da profesör olmuş bır bilimadamimizdir.
123
20 Kasım 2019 Çarşamba 16:39Az kaldı Eğirdir gölünün sonu Burdur gölü gibi olacak biraz daha verin hes santrallerine
Musa üstündağ
17 Kasım 2019 Pazar 13:24Kardeşim barajları setleri doğal kaynsklardan gelen suların önünü açın gölün köklerini kesmişsiniz kuruyor diyorsunuz bide utanmadan
Mustafa Akıncı
14 Kasım 2019 Perşembe 14:10Sonuçta göl değil beton kaplamalı havuz da olsa bu tür yapılarda gerek buharlaşma, gerekse sızma yoluyla su kayıpları olur. Bu olay bugünün olayı değil, bu gölde de bütün göllerde de tarih boyunca oluyordu bundan sonra da olacak.Asıl cevap verilmesi gereken konu şu:Eğirdir gölünden sulama ve diğer kullanımlar için saniyede kaç metreküp su çekiliyor? Bu su çekilişine karşılık göle gelen su kaç metreküp saniyedir?Soru zor değil. Ortaokulda öğrendiğimiz basit bir havuz sorusu.
Erol KESİCİ
14 Kasım 2019 Perşembe 11:084-POLİTİK ve SİYASAL BAKIŞ... Adeta; her siyasal bakış ve yetkili muhalefet veya iktidarda iken “ göl kirli-göl bizim namusumuz- gölü biz temizleriz vb” sözleri çok kullanmasına ve vaatlerde bulunmasına rağmen , gölün bu günkü içler acısı durumu bunun sadece sözden ileri gitmediğini göstergesidir.
Ahmet
13 Kasım 2019 Çarşamba 22:12Hala kovada HESe su veriliyor. Anlaşılan hidroelektrik santrali için özel şirketlere su garantisi verilmiş.
Ismail bicakli
09 Kasım 2019 Cumartesi 14:47Golun en buyuk su kaynagi aksehir dagindan gole akan su..simdi 4tane baraj kuruldu setler haric tabii..12 ay golu besleyen akarlardan bir damla su gecmiyor haliyle gol kendinden yiyor..o baraj ve setleri yaptiran yetkilileri bulun
Göle en yakın köy
08 Kasım 2019 Cuma 14:25Kovadayı kapatın göldeki su eksikliği bitsin
Joseph morning
07 Kasım 2019 Perşembe 23:12Isparta vekilliginden çok işci bulma gorevlsi gibi çalışan adam memurlara baski yaparak dogal güzelliklere sit alanlarina mermer ruhsati verdiriyor bu talan bitmedikce doğanin kestigi cezaya razi gelicez. Isparta ovasinin acilen kapali sistem sulama sistemine gecmesi lazim bir yaz boyunca eski k****larla ovaya milyonlarca m3 su boşuna akitiliyor bunu bile gormezden geliyorlar. Sanki Isparta vekili degilde kendi ilcesini konyaya baglamak isteyen konya milletvekili gibi hareket ediyor!
Yalavaçlı
07 Kasım 2019 Perşembe 21:39Ilk önce dağları yok ettiniz ve bununla birlikte yer altında kırıklar meydana gelerek su sızıntıları oluyor .boylelikle göl azalıyor diyorlar tüm suç o dağları yok ettirenler de
Pompacı
07 Kasım 2019 Perşembe 04:58Eğirdir gölünden konyaya su pompalamaya bile kalktılar haberiniz var mı
Kabacalı
07 Kasım 2019 Perşembe 04:16Kovada kapağı kapansın. Hangi siyasi koruyorsa hes e akıtılan su kesilsin zaten yasadışı veriliyordu. Vekiller elini gölden çeksin bu iş veballidir.
Sengetli
07 Kasım 2019 Perşembe 02:17Dr. Kesici bey iyi diyor korunmalı ama kimden kimlerden , lımdanlıya yapılan baraja gelen biriken su zaten karşılıyordu beslenmesini Şimdiye kadar bütün bahçeler gölden sulanıyordu bitmedi bitmezdi de. Ama neden , elektrik üretiyoruz biz diye Karacaören barajına aktarılan su dan hiç bahsetmemiş nedense . Bu gölden sulanan kaç bin dekar arazi var biliyor musunuz da suyun durdurulması lazım diyorsunuz
AOY
07 Kasım 2019 Perşembe 00:03elmamızı sulariz , ilacı da basarız . devlet de ****ı değil. gölün canı cehenneme! Eğirdir gazinoları bekle bizi ×××
Vatandaş
06 Kasım 2019 Çarşamba 23:30Erol hoca yıllardır gölü kurtarmak İçin kendini paralıyor ama sesini duyan yok...
Lost
06 Kasım 2019 Çarşamba 22:25Gölden su çektirmeseler hiç bir şey olmaz.Eğirdir gölünün etrafındaki tarlalar hep gölün suyuyla sulanıyor
Necati
06 Kasım 2019 Çarşamba 21:28her suyun önü kesilirse olacağı budur. her gördüğünüz yere baraj yaparsanız farklı bir şey olmasını beklemeyin. burdur gölünün durumu da aynı.
tarkan
06 Kasım 2019 Çarşamba 18:32göl etrafındaki dağların hepsine baraj yapıyorlar birileri zengin olcak derken güzelim göl kuruyup gidiyor dağlardan inen kar yağmur suları artık inmiyor göle gelendost yenice köyünden çaltı tokmacık ovasına k**** yapıldı içinden kamyon tır geçer üç pompayla basılıyor su iki yıl bedava köylüye biz tekmotorla gelen su paralarını yatıramazken yarın tokmacık çaltılı üç motorla nasıl baş eder bilmiyorum vede suyun basıldığı yer şuan aşırı derecede çekti bataklık olmaya başladı yetkililer görmüyormu
Salıh Yilmaz
06 Kasım 2019 Çarşamba 18:28Gölden yapılan tarımsal amaçli sulamalar ACİL OLARAK KAPALI VE DAMLA Sulama yapilmali !!!
Celal Ceylan
06 Kasım 2019 Çarşamba 16:39Bazı bilgilerin ve öngörülerde haklılık payının olduğu aşikar. Ama buradaki çalışma ve emeğe saygım olmasının yanında tespitlerin ve çalışmanın çok sağlıklı olmadığı da gerçek. DSİ den sağlıklı bilgi alınarak hazırlanacak bir değerlendirme ve raporlama yapılması daha doğru olacaktır. Benim gördüğüm kadarı ile bilgi kirliliği ve yanlış bilgi alındığı kanaatindeyim.Saygılar
fatı hüseyin
06 Kasım 2019 Çarşamba 16:19sayın hocam mermer ocakları hegün binlerce su doldurup tankerlerle daglara su tasıyorlar bunu kımse nın gormedıgı yerden alıp olayı vevlveleye getırmıyorlar bu cok onemlı dıkkat
Cesars
06 Kasım 2019 Çarşamba 16:16Elma sulama yüzünden oluyor
gelendost
06 Kasım 2019 Çarşamba 15:35siyasileri ak partiyi aşarsanız bu göl öyle kurtulur yoksa onların çıkarı her şeyin üstündedir
...
06 Kasım 2019 Çarşamba 15:15Yöneticisi ile milleti ile kendi sahip olduğu bunca değere; doğal kaynaklara, doğal güzelliklere, tarihi eserlere düşman, onları hor görüp değerini bilmeyen başka bir ulus yoktur diye düşünüyorum. Merak edenler Aral Gölü'nün nasıl kurduğunun ****sini araştırabilirler.
VATANDAŞ
06 Kasım 2019 Çarşamba 14:51Vay benim gölüm ne balığını koydular ,ne de suyunu!!!
osman
06 Kasım 2019 Çarşamba 13:22ıspartaya içme suyunu almasınlar ozaman darıderesi projesini hızlandırsınlar sağlık açısından da iyi olur .
PEŞKEŞ VE SU
06 Kasım 2019 Çarşamba 13:20çevresindeki barajlar en büyük etken tabiki kuraklık var ama yağan yağmur kar suyu barajlarda kalıyor ve çevresindeki köylere ekmek su gibi sondaj izni veriliyor dağ taş elma oldu mevcut pınarlar su kuyuları kurudu asırlardır akan su buralar devler su işleri yakında olacak kuraklık su işleri antalya aksu ya giden su bunun önüne geçilmesse göl bağıra bağıra kuruyacak buraların kurumasına sebeb olanlar ALLAHT AN BULSUN
Antispartan
06 Kasım 2019 Çarşamba 13:15Gol çevresi bağ bahçe, gole giren atık sularım hattı hesabı yok, sulama planı yok, çekilecek maximum su miktarı hesabı yok, zirai üretim planlaması yok, ağaçlandırma yok olanlar kesiliyor gol çevresini saran tüm dağlar tepeler çıplak, umurunda olanda yok zaten birak Hocam kurusun Turkiyede hangi doğal güzellik korunabilmiş ki bu korunsun bu millete çok bile dayandı lazım değil gölmüş, dereymiş suymuş yap aparti kap parayi yan gel yat biraksalar elma bahcelerini bile apart yapacak bu zihniyet.
art
06 Kasım 2019 Çarşamba 12:14aksu çayını peşkeş çekmezseniz baraja kovada gölüne akan köprü başı köprüsünü kapatırsanız göl kurumaz
kemal
06 Kasım 2019 Çarşamba 11:58Bu pazartesi bende gölü gördüm içim cız etti su seviyesi o kadar azalmış ki. Adada piknik alanında çocukların yüzdüğü yer kalmamış. Suyun çekildiği kıyılar çok kötü görünüyor. Şu an 39 yaşındayım 8 yaşından beri bu gölü görüyorum hiç böyle olmamıştı. Herkes durumun farkında ama neden önlem alınmıyor anlamış değilim?
Kerimoğlu
06 Kasım 2019 Çarşamba 11:31Ne zaman çevresel çalışma yapıldıysa ne balık kaldı ne de su.
Memet
06 Kasım 2019 Çarşamba 11:14Dinleyenmi var Erol hocam. Siyaset heryerimize bulaşmış. Sizden hangi siyaseti bu güne kadar rapor istedi soruyorum. Sütçüler in yazılı kanyon mermer ocakları bitirdi köyleri dağları. Her taraf toz bitmiş durumda bakanı var. Boşuna uğraşmayın biri şikayet eder. Okay biter. Kolay gelsin hocam. Allah yardımcınız olsun.
Forestman
06 Kasım 2019 Çarşamba 11:13Yetkililer bir çözüm bulacak mı acaba? Yoksa gölün kurumasını mı bekleyecekler?
doğa aşığı
06 Kasım 2019 Çarşamba 11:02çok güzel bir araştırma yapılmış bizler için bu uyarı son uyarıdır bu yüzden ısparta il sınırlarındaki tüm halk acilen bilgilendirilmeli. şu an itibari ile biraz acı çekeriz lakin çok değil 5 sene içinde EĞİRDİR gölümüz tümüyle kaybedersek ozaman felç oluruz bu yüzden acı ama gerekli olan önlemleri almalıyız. birde bu çekilmenin bir sebebide mermer ocaklarıdır bunuda bilin.