Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından Eğirdir ve Durusu (Terkos) Göllerinin ekosisteminde çevresel standartlara uygun analiz yöntemi oluşturularak PFAS kaynaklı kirleticilerin miktarları tespit edilecek.
SDÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Dr. Bahar İkizoğlu’nun SDÜ Araştırma Başlangıç Projeleri (ABP) kapsamında geliştirdiği “Eğirdir ve Durusu Göllerinde Perfloroalkil ve Polifloroalkil Maddeler (PFAS) Kaynaklı Kirliliğinin Belirlenmesi ve Taşınım Eğilimlerinin İncelenmesi” isimli proje destek almaya hak kazandı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı 2023 yılı 2. dönem çağrısı kapsamında desteklenecek proje ile Eğirdir ve Durusu (Terkos) Göllerinin ekosisteminde çevresel standartlara uygun analiz yöntemi oluşturularak PFAS kaynaklı kirleticilerin miktarları tespit edilecek. Ayrıca göllerde 1 yıl boyunca konsantrasyon değişimleri belirlenecek ve bu kirleticiler için su/sediment ara kesitinde taşınım eğilimleri incelenecek.
PFAS’lar hormonal bozukluklar ve çeşitli kanser türlerine sebep oluyor
Projenin SDÜ Araştırma Başlangıç Projeleri (ABP) kapsamında destek almaya hak kazanan ilk proje olduğunu belirten Dr. İkizoğlu şöyle konuştu: “PFAS’lara çeşitli yollarla maruz kalındığında bozulmuş karaciğer fonksiyonları, kronik böbrek hasarları, kardiyovasküler hastalıklar, inflamatuar hastalıklar, hormonal bozukluklar ve çeşitli kanser türlerine sebebiyet veriyor. Perfloroalkil ve polifloralkil maddeler (PFAS) insan yapımı sentetik kimyasallardır. Bu maddeler kalıcı, toksik, mobil ve besin zincirinde biyobirikim özellikleri nedeniyle yeni nesil kirleticilerin en kritik grubunda yer almaktadır. Beş binden fazla PFAS türü olmasına rağmen analitik standart ve deneysel prosedürlerin eksikliği ve analiz etmekte zorlanılması alandaki araştırmaların kısıtlı olmasına neden olmakta. Bu doğrultuda araştırma önemli bir noktada bulunmaktadır. Araştırma PFAS miktarlarını Türkiye’nin tatlı su kaynağı rezervlerinden olan Eğirdir ve Durusu Gölleri’nin sularında, sedimentlerinde ve akuakültürlerinde, çevresel standartlara uygun analiz yöntemi ile tespit edilmesi, konsantrasyon değişimlerinin mevsimsel olarak izlenmesi, bu kirleticiler için sediment fazından su fazına veya su fazından sediment fazına kirletici geçiş durumlarının belirlenmesi amacını taşımaktadır.”
Arş. Gör. Dr. Bahar İkizoğlu yürütücülüğünde geliştirilen projede Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Çetin, Namık Kemal Üniversitesi Merkez Laboratuvar personeli Öğretim Görevlisi Dr. Ayşenur Özvardarlı araştırmacı olarak yer alıyor. Ayrıca proje kapsamında bir yüksek lisans, bir de doktora öğrencisi yetiştirilmesi planlanıyor.
sengetli
31 Ocak 2024 Çarşamba 18:56göl kurumuş gitmiş kirli olsa kaç yazar bu saatten sonra yenimi aklınıza geldi yağmur yok kar yok nasıl dolacak koca göl onu düşününEğirdirin atık suyu senelerdir nereye akıyor hiç mi düşünmediniz su çeklince borular açığa çıktı
EĞİRDİRLİ
31 Ocak 2024 Çarşamba 13:47Gölü kurtarın önce su kaynaklarını çevirin göle
Kljnn
31 Ocak 2024 Çarşamba 13:40Göl kaldımıki de siz o kimyasal zamazingosunu yapacaksınız ben anlamadım
Onur
31 Ocak 2024 Çarşamba 12:13Siyasilerin oy kaygısına yapmayacakları yok, ama suç onlarda da değil oyu bir silah gibi kullanan, o siyasilere gaz veren cahil takımında. Olayın ciddiyetini lütfen bir yetkili anlatamaz mı? Eğer her gücü olup ta gücünü ve yetkisini kullanmayan varsa yazıklar olsun.
illa ki
31 Ocak 2024 Çarşamba 11:44Can cekisen gole cok gec kaldiniz illaki komaya mı girmesi lazımdı
Onur
31 Ocak 2024 Çarşamba 11:35Aaaaa neden acaba? Isparta elması ile övünen tiplere sorsanıza, o elma olmasa ölmeyiz ama su olmazsa herkes etkilenir. Neyse kime anlatıyorum ki. Yine herşey eskisi gibi devam edecek. Yine elmacılar, mermerciler, sanayiciler devam edecek. Yine ORMA devam edecek. Yine herkes çevrenin ırz.... geçmeye devam edecek. Ne zaman bıçak kemiğe dayanırsa I zaman uyanacak herkes ama çoooook geç olacak.