AŞIRI kirlilik ve su kaybının yaşandığı Eğirdir Gölü'nün en dar kısmı olan Kemer boğazının 1.8 kilometre olan genişliği, kuraklık nedeniyle 1.2 kilometreye düştü. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, "Böyle giderse gölün bu kısmı tamamıyla kuruyacak ve Eğirdir iki göl haline dönüşecek" uyarısında bulundu.
TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü'nün, kimyasal ve sanayi atıklar ile aşırı su alımı, gölü besleyen kaynakların engellenmesi gibi nedenlerden dolayı hızla kirlendiğini ve su kaybı yaşadığını söyledi.
ÇAMAŞIR MAKİNESİ GİBİ KÖPÜRDÜ
Özellikle elma bahçeleri başta olmak üzere tarım arazilerinde kullanılan kimyasal atıkların göle ulaşıp, ciddi kirlilik yaşanmasına neden olduğunu belirten Dr. Kesici, bu sebeple de son günlerde gölde köpürmeler görülmeye başlandığını aktardı.
AĞUSTOSA KADARKİ KAYIP 84 KİLOMETREKARE
En son ağustos ayında gölün birçok noktasında ölçümler yapan Dr. Erol Kesici, 520 kilometrekare olan göl yüzeyinin, geçen yılki ölçümlerde ortalama 84 kilometrekare kayıpla 436 kilometrekareye, su seviyesinin de ortalama 16 metreden 6 metreye düştüğünü belirledi. Ağustos ayında yeni bir ölçüm daha yapan Dr. Kesici, göl yüzeyindeki kaybın 100 kilometrekareye yaklaştığını ifade etti.
KASIM ÖLÇÜMÜ KAYIP 110 KİLOMETREKAREYİ AŞTI
Eylül ve ekim ayları için tarımsal sulama dönemi olması nedeniyle vahşi tarımsal sulamaya karşı uyarılarda bulunan Dr. Kesici, yoğun tarımsal sulama dönemi sonrasında kasım ayında yeni ölçümler gerçekleştirdi. Dr. Kesici, bu ölçümlerde ise göl yüzeyindeki kaybın 110 kilometrekareye yükseldiğini ve göl yüzeyinin 410 kilometrekareye kadar düştüğünü açıkladı. Dr. Kesici, göldeki ortalama su seviyesinin ise 4 metrenin altına indiğini dile getirdi.
HOYRAN KESİMİNDEKİ AZALMA YÜZDE 60
Dr. Erol Kesici, bilhassa gölün kot açısından yüksek seviyede olan Senirkent, Yalvaç ve Gelendost kısımlarını içeren 'Hoyran' olarak adlandırılan kesiminde, gölün jeolojik kotundan kaynaklanan azalma seviyesinin yüzde 60'a ulaştığına dikkat çekti. Eğirdir Gölü'nün şekil olarak yer fıstığına benzediği ve iki boğumdan oluştuğunu söyleyen Dr. Kesici, göldeki kurumanın Hoyran olarak bilinen kuzey bölgelerinde özellikle gözle görülür biçimde kendini gösterdiğini açıkladı.
KEMER BOĞAZINDAKİ GENİŞLİK 1.2 KİLOMETREKAREYE DÜŞTÜ
Su kaybı ve kurumanın en etkili gözlemlendiği yerlerden birinin de gölün en dar noktası olan Kemer Boğazı mevkii olduğunu söyleyen Dr. Kesici, “Eğirdir Gölü'nün Hoyran çanağı ve Eğirdir çanağı arasındaki, gölün en dar kısmı olan Kemer Boğazı önceki yıllarda 1.8 kilometre genişliğinde iken, gölün en fazla koyu kuruması (göl yüzeyinin daralması) ve su seviyesi azalan kısmında karşıdan karşıya yüzmeden araçsız geçmek mümkün oldu. Ancak bataklık nedeniyle tehlikeli, iki kıyı genişliği 1.2 kilometreye kadar geriledi" dedi.
GÖL BURADAN İKİYE BÖLÜNEBİLİR
Gelendost- Yenice ile Senirkent- Akkeçili arasındaki Kemer Boğazı'nın kurumasıyla kamışlık, sazlık istilasına uğradığına da dikkat çeken Dr. Kesici, kuruma devam ederse gölün bu noktadan ikiye bölünme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Dr. Kesici, “1.2 kilometreye düşen alanda doğudan batıya teknelerin geçmesi adeta imkansızlaştı. Buralarda su seviyesinin yer yer 1 metrenin altına düşmesi ve alanın aşırı sazlıkla kaplanması nedeniyle balçık ve bataklık alanlar giderek arttı" diye konuştu.
BATAKLIKLAŞMA GÖLLERDEKİ SON EVRİM
Önlem alınmadığı takdirde Eğirdir Gölü'nün Kemer Boğazı'ndan ikiye bölüneceğini ve iki ayrı göle dönüşeceğini vurgulayan Dr. Kesici, "Doğal göllerin bu şekilde bataklık ve balçıklaşması, göllerin evriminde en son basamak olup, bitki artışıyla birlikte her iki kesimde önceki yıllara göre yüzlerce metre çekilen alanlar büyük bir yoğunluğu oluşturuyor. Gölün kuzey kısmının kuruması ve bataklıklaşması göldeki kirliliğin artmasına da neden olmaktadır" ifadelerini kullandı.
BALIKÇILAR İSYAN EDİYOR
Dr. Kesici, "Bilhassa Hoyran kesimindeki balıkçılar, tekne motorlarının pervanelerine bitkilerin dolaşması sonucu, çalıştıramadıkları, bazı kesimlerde sırıkla hareket ettirebildikleri ve teknelerini daha ileriye bırakmak zorunda kaldıkları için isyan ediyor. Eskiden kıyıya ulaşma zamanı diye bir şey yokken, şu an yarım saate kadar bir sürede ve yükle birlikte bataklıkta yürüyorlar" diye konuştu.
MEKANİK VE BİYOLOJİK YÖNTEMLİ TEMİZLİK
Göl dibinde biriken kimyasal ve sanayi atık sebebiyle biriken dip çamurlarının çıkarılması ve temizliğinin mutlaka bilim insanlarının yönetiminde, mekanik ve biyolojik yöntemlerle yapılması gerektiğini anlatan Dr. Kesici, “Son günlerde göl çevresi ve kıyılarında temel açma, hafriyat ve iş makineleriyle yapılan çalışmalar gölde kalan son canlı varlıkları bile yok edecek özelliğe sahip. Bu nedenle buradaki temizlik, İzmit, Haliç göllerindeki gibi yapılmalı" dedi.
Ahmet
08 Aralık 2020 Salı 20:21Her yere baraj yaptınız egirdire gelen bütün kaynakları kuruttunuz kirliliğin sebebide bu suyun devir daim edememesi
doğa aşığı
07 Aralık 2020 Pazartesi 09:47ÇOK ACİL ÖNLEMLER PAKETİ ALINMALI İLK ÖNCE GÖLÜN ETRAFINDAKİ KUYULAR KAPATILMALI İKİNCİSİ SALMA SULAMADAN VAZ GEÇİLMELİ ÜÇÜNCÜSÜ SUYLA ELEKTRİK ÜRETİMİNİ SON VERİLMELİ DÖRDÜNCÜSÜ MERMER OCAKLARI KAPATILMALI BEŞİNCİSİ GÖLÜN 150 METRE YAKININDAKİ BAHÇELERDE ORGANİK TARIMA GEÇİLMELİ BU ÖNLEMLERİ ACİL ALMAZ İSEK EĞİRDİR GÖLÜNÜ KURTARAMAYIZ. HADİN ŞUANA KADAR EĞİRDİR GÖLÜNDEN VE MERMER OCAKLARINDAN KAZANILAN PARALARLA EĞİRDİR GÖLÜ MEYDANA GETİRİN GETİREMEZSİNİZ. BU YÜZDEN ACIDA OLSA ÖNLEMLERİ ALMAL
Ali
06 Aralık 2020 Pazar 17:44Kimseden ses yok ne yetkiliden nede seçilmişlerden göz göre göre ölüyor
Az bile
06 Aralık 2020 Pazar 14:51Para kazandılar,dağları indirerek,ovalara taş bina dikerek.milyonlarca ton ne mermer ve yağmadı..zirai ilaçlar.az bile
Qwerty
06 Aralık 2020 Pazar 11:19Yıllar önce bu göl zaten 2 parça imiş. Miryokefalon savaşını okursanız askerlerin bu ortadaki köprüden geçtiğini görürsünüz. Eski haline dönüyor yani...
Vatandas
06 Aralık 2020 Pazar 03:09Eskiden eğirdir gölünün etrafında evler yoktu. Ne zaman evler yapılmaya başlandı. Tarlalar açıldı ilaçlamalar başladı. Eğirdir golü kirlenmeye başladı. Eskiden suyu berraktı. Biz çocukken deniz derdik oraya.simdi tam bir yosun pislik doldu. Hala göle yüzmeye giren cahil insanlar var.
Vahşi sulama
06 Aralık 2020 Pazar 00:20Olayın göletle falan doğrudan ilgisi yok asıl mesele tarımsal faaliyetler için gölden aşırı su pompalanması. Tarım için gölden çekilen su miktarı şebeke suyu olarak Isparta merkeze pompalanan su miktarının 45 katı. Gölü bitiren bilinçsiz vahşi sulamadır.
Realist
05 Aralık 2020 Cumartesi 23:49Güzelim doğayı, şu aç gözlü insanoğlundan koruyamadıkça bakalım başımıza daha neler gelecek?
Haşim güven
05 Aralık 2020 Cumartesi 23:33Gölden beslenen pompajli su alan tarım arazileri acilen denetlenmesi gerekir vahşi bir sulama var denetim yok boşa akan sular gece gündüz durmadan su akıyor peki nere akıyor denetleme yok israf çok acilen ısparta dsi bölge müdürünün bu duruma müdehale etmesi gerekli
VATANDAŞ
05 Aralık 2020 Cumartesi 22:31Geçen sene bu zamanlar yapılan haberden alıntıdır. Bu seneki rakamlarla kaybın ne kadar olduğunu siz düşünün... ISPARTA Eğirdir Gölü'nün yüzeyi, 10 yılda 520 kilometrekareden 436 kilometrekareye düştü. Bu azalmaya, tarım arazilerinde kullanılmak üzere devasa borularla binlerce ton su alınmasının neden olduğu, yaşanan su kaybının iki Kovada Gölü, iki Gölcük Gölü kadar olduğu kaydedildi.
Engineer
05 Aralık 2020 Cumartesi 22:17Kimse kusura bakmasın bu sene kadar hiç bir sene bu kadar çekilme olmadı, Arkadaşlar resmen boşa akan sular şikayet etmekten ben yoruldum ama gölün suyu sulama k****ları ile boşa akıyor ve Senirken Sulama Birliği hiç bir müdahale etmiyor, hadi bunu geçtim Sütçüler dağları mermer yuvası yaparak yağmur gelmesi engelleniyor Ispartayı kurak günler bekliyor bir tek Türkiye de şu anda kurallık var neden acaba?
İlhami
05 Aralık 2020 Cumartesi 20:25Göletler ve mermer ocakları iklimleri değiştirdi yağışlar bitti özelikle kar yağışları akarsular akarken geçtiği tümnyöreyi suluyordu geçiş noktasındaki her kasabaya köye baraj yaparak bu noktaya geldi
Yalvaclı
05 Aralık 2020 Cumartesi 18:51Sayın yorumcu arkadaslar sankı goletlerde su varmıs gıbı yorum yapyorsunuz bırakın goletlerı boyle kuaklık devam ederse koylerde ıcme suyu bulamayacagız sızler koylerın durumunu bılmıyorsunuz oturdugunuz yerden yorum yapıyorsunuz gelın koylerı gezın bır goletlerde su varmı
bu suyu içiyoruz
05 Aralık 2020 Cumartesi 17:52Isparta'nın su sorununu nasıl çözeceksiniz? Biz bu zehirli suyu içiyoruz!
Çöl olur
05 Aralık 2020 Cumartesi 16:37Eğer Eğirdir kurursa Isparta’nın tadı tuzu kalmaz. Gölün çevresindeki yeşillikler bağlar bahçelerde kurur. Göl manzarası çöl manzarası olur. Ada kalmaz ,seyir terası kalmaz , kovada kalmaz, elma kiraz kalmaz söyleyeyim size
Abdurrahman
05 Aralık 2020 Cumartesi 16:18Kimin umurunda , halk cahil .
Eğirdir
05 Aralık 2020 Cumartesi 15:46Aksu bölgesinin suyu ekim- mayıs ayları arasında eğirdir gölüne verilmeli o zaman kuruma engellenebilir. Bu dönemde su akdenize akmaktadır.
Duyarlı
05 Aralık 2020 Cumartesi 15:34Gölü besleyen kaynak sularına gölet yaparlarsa olacağı bu ..
İşte böyle birşey
05 Aralık 2020 Cumartesi 15:08Engel olamayız. Küresel bir durum bu. Sadece zaman kazanabiliriz.
Akgecili
05 Aralık 2020 Cumartesi 14:52Şu AKP'li bizi temsil eden vekiller bu konulara neden ilgi göstermiyor. yoksa onlar rant peşinden vakit mi bulamıyorlar
vatandaş
05 Aralık 2020 Cumartesi 14:24Aylin hanım uzun zamandır bunu dile getiriyor bir kürktür dilinize dolamış söylenip duruyorsunuz. Partizanlık insanların gözünü kör etmiş. Partizanlığı aştığımız gün sorunların çözümü kolaylaşacak.
Hüseyin
05 Aralık 2020 Cumartesi 14:14Bir damla sulamayı mucbur hale getirmediniz. Göl için acil nir kurul kurulmalı. Bu iş siyasiler le çözülmez çünkü umurlarında değil.
Sengetli
05 Aralık 2020 Cumartesi 14:07Göl için çalışmalar başladı başlıyor diye bir on sene daha geçer ve göl elden gider hayırlı olsun
Sengetli
05 Aralık 2020 Cumartesi 14:05Göl için çalışmalar başladı başlıyor diye bir on sene daha geçer ve göl elden gider hayırlı olsun
Sengetli
05 Aralık 2020 Cumartesi 14:04Göl için çalışmalar başladı başlıyor diye bir on sene daha geçer ve göl elden gider hayırlı olsun
Ispartalı lar
05 Aralık 2020 Cumartesi 13:36Eğirdir gölü demek ısparta demektir. Biran evvel göl beslenmeli eski seviyelere geri gelmelidir. Dünya harikası bir göl göz göre göre yok oluyor. Bizim vekillerimiz hala nerde ne iş yaparlar belli değil ...
Adnan
05 Aralık 2020 Cumartesi 13:20Göletleri falan bırakın, aksın su Eğirdir e doğru. Bir iki yıl su alınmasın Isparta ölmez ya. Göl ölürse,Isparta yok olur.