Isparta’da e-ticaret danışmanı olan Can Iltır, e-ticaretin son 20 yılda gelişen internet teknolojisi ile büyüdüğünü ve hayatı kolaylaştıran bir sektör haline geldiğini söyledi.
Can Iltır, e-ticaretin sunduğu kolaylıklar sayesinde kullanıcıların ürünleri kolayca bulup, güvenli ödeme ile kapılarında teslim alabildiklerini söyledi. E- ticaretin sunduğu avantajları sıralayan Iltır, açıklamasında; “E-ticaret, son 20 yılda hızla gelişen internet teknolojisiyle büyümüş; ülkemizde ise özellikle son yıllarda ciddi bir ivme kazanmış ve hayatımızı kolaylaştıran bir sektör haline gelmiştir. E-ticaret sektörü her yıl büyümeye devam etse de geniş ölçekte tanınabilirliği ve toplu kitleleri sektöre dahil etmesi, pandemi dönemiyle birlikte hız kazandı. Öyle ki Türkiye’de e-ticaret hacmi 2018 yılında 59,9 milyar lira, 2020 yılında 226,2 milyar liraya ulaştı. 2020’den itibaren katlanarak büyümeye devam eden sektör, 2023 yılında 1,85 trilyon liralık bir hacme erişti. Günümüzde ticaretin yüzde 25’ini elektronik alışveriş oluşturuyor. Bu noktada, farkında olmamız ve dikkat etmemiz gereken hususlar mevcut. Öncelikle e-ticaretin ne olduğunu tanımlayacak olursak: E-ticaret; bir mal ya da hizmetin internet ve diğer ağ ortamlarından online olarak sunulması, sipariş ve satın alım işleminin gerçekleştirilmesi, ödemenin yapılması ve teslim edilmesi süreçlerini kapsar. İşlemlerin bir ya da birkaçının online olarak yapılması, alışverişi e-ticaret olarak sınıflandırır. Sunulan mal, ürün, seyahat, konaklama, abonelik fark etmeksizin internet üzerinden yapılan tüm alışverişler e-ticaret kapsamındadır. Örneğin, firmanın online kanalları üzerinden yaptığınız bir fatura ödemesi dahi e-ticaret olarak değerlendirilebilir. Aslında e-ticaret, geleneksel ticaretten yapı itibarıyla çok farklı değildir. Temel fark, ürün ya da hizmetin fiziksel ulaşımının alışveriş öncesi gerçekleşmemesidir. Ancak e-ticaretin bu denli büyümesinin en büyük sebebi, alışveriş sürecinde sağladığı kolaylıklardır. Geleneksel ticarete kıyasla, e-ticaretin sağladığı avantajlardan bazılarını şu şekilde sıralayabilirim. İhtiyaç duyduğunuz ürün ve hizmetleri bir telefon ya da bilgisayar aracılığıyla arayıp bulabilirsiniz. Yüzlerce çeşit ürünü aynı anda görüp fiyatlarını kıyaslayabilirsiniz. Kullanıcı değerlendirmelerini inceleyerek ürün hakkındaki müşteri deneyimlerini öğrenebilirsiniz. Güvenli ödeme ve taksit seçenekleriyle kolayca ödeme yapabilirsiniz. Ürünü almak için fiziksel olarak bir yere gitmenize gerek kalmaz; sipariş ettiğiniz ürün ya da hizmet kargo ile kapınıza kadar gelir. E-ticaretin dezavantajlarından biri, ürünlere hemen ve fiziksel olarak erişim sağlanamamasıdır. Ancak bu da iade hakkı ile dengelenmiştir. Teslim aldığınız ürünü beğenmezseniz ya da bir problem varsa kolayca iade edebilir ve ücretinizi geri alabilirsiniz” şeklinde konuştu.
ONLİNE ALIŞVERİŞTE GÜVENLİĞİN ÖNEMİ
Can Iltır, online alışverişte kullanıcıların en çok endişe duyduğu konunun güvenlik olduğunu belirterek, vatandaşlara alışveriş yapacakları platform ve firmayı araştırmalarını, fiyatları dikkatlice değerlendirmelerini önerdi.
Iltır, açıklamasında; Online alışverişte kullanıcıların en çok endişe duyduğu konu güvenliktir. ‘İstediğim ürün doğru gelecek mi?’ ‘kredi kartı bilgilerim güvende mi?’ veya ‘koşulsuz iade hakkım olacak mı?’ Bu tür sorular, kullanıcıların pozitif alışveriş deneyimini etkileyebilir ve bazı kişileri internetten alışveriş yapmaktan uzaklaştırabilir. Ancak, son yıllarda sektördeki rekabet, Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemeleri ve müşteri haklarını koruyan yasalar sayesinde online alışveriş günümüzde en güvenli yöntemlerden biri haline gelmiştir. Yine de güvenli bir alışveriş deneyimi için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır: Öncelikle, alışveriş yapacağınız platform ve firmayı araştırın. Fiyatları dikkatlice değerlendirin, SSL sertifikasına dikkat edin, ETBİS kaydını kontrol edin, hukuki metinleri inceleyin ve güvenilir ödeme yöntemlerini tercih edin. Yüzde yüz güvenmediğiniz hiçbir firmaya havale ve mail order ödemesi yapmayınız” dedi.