Ispartalı ailenin oğlu Çılgın Türk 17 yaşında üniversiteyi bitirdi
Bütün Amerika Onu Konuşuyor: 17 Yaşında Üniversiteden Mezun Olan İsmail, Yeni Aziz Sancar Olma Yolunda!
İsmail bu başarısıyla bilim alanında Cincinnati Üniversitesi'nin tarihindeki en genç mezunu olurken, genel anlamda da üniversitenin en genç ikinci mezunu oldu.
"Bende süper zekâ ya da dâhilik diye bir şey yok, sadece arkadaşlarımdan daha fazla azmim var."
"Başarılarımı, babama borçluyum. Babam, biz küçükken ABD’ye göç etti, eğitimimiz için. Türkiye’de diş hekimiydi, ABD’de de mesleğini devam ettirmeyi başardı."
Henüz 17 yaşında Cincinnati Üniversitesi’nden biokimya diploması alan İsmail Günaçar, henüz küçükken Türkiye’den ABD’ye göç etmiş bir ailenin çocuğu. Eğitim hayatı oldukça sıradışı bir yönde ilerlese de kendisi, sıradışı veya özel biri olduğunu düşünmüyor.
* Özel bir öğrenci misiniz?
Açıkçası, özel birisi olduğumu düşünmüyorum. Bende süper zekâ ya da dâhilik diye birşey yok, sadece arkadaşlarımdan daha fazla azmim var.
* Peki sosyal hayat...
Üniversiteye ilk başladığım zaman yaşım belli oluyordu, ama sınıf arkadaşlarım iyi karşıladılar. 15-16 yaşıma geldiğim zaman, zaten yaşımın küçüklüğü belli olmuyordu.
* Üniversiteden böyle erken yaşta mezun olmanız, hem sizin başarınız hem de ABD’de buna olanak tanınmasıyla ilgili değil mi?
ABD’de gerçekten de, Türkiye’den daha fazla eğitim fırsatı var. Ancak başarılarımı, babama borçluyum. Babam, biz küçükken ABD’ye göç etti, eğitimimiz için. Türkiye’de diş hekimiydi, ABD’de de mesleğini devam ettirmeyi başardı.
* Sizi nasıl keşfettiler?
ABD’deki liselerde başarılı öğrencilere üniversiteden ders alma fırsatı veriliyor. Normalde bu program lise son sınıf öğrencileri için, ama ben lise bir öğrencisi olarak başlayan ilk öğrenciydim. 12 yaşında Cincinnati Üniversitesi’ne gidip ders aldım.
* Hocalar nasıl tepki veriyordu?
Profesörlerim çok şaşırıyordu. Üniversiteye başvurunca, aldığım bütün dersler sayıldı ve sadece birkaç ders alarak üniversiteden 17 yaşımda mezun oldum. Bio-kimya bölümünü bitirdim. ABD’de “Bachelors of Science” denilen “BS” diplomam var
* Kariyeriniz nasıl şekillenecek?
Bio-kimyayı çok seviyorum. Tam olarak nerede uzmanlaşacağımı bilmiyorum. Amerikan tıp fakülteleri genelde 22 yaş üstü ögrencileri alıyor. Ben de bu arada yüksek lisans yapıp biokimya araştırmalarıma devam edeceğim. Örnek aldığım kişiler ise Aziz Sancar, Elon Musk ve Oliver Sacks. Bir gun onlar gibi olmak istiyorum.
Mehmet
11 Haziran 2019 Salı 16:31Şunu sormak lazım Türkiyede bu imkan veriliyor mu ? isteyen bitirebilir mi hayır ...
cincinnai
10 Haziran 2019 Pazartesi 16:33http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/17-yasinda-cincinnati-universitesini-bitirdi
erhan
09 Haziran 2019 Pazar 14:04Bir türk olarak arkadaşın türk olması beni gururlandırmıyor.Burda olsa bu duruma gelemzmiş gelemezsin tabi haini şerefisizi bir tek bitmiyor ki ülkenin
mahoni
09 Haziran 2019 Pazar 13:22bu kardeşim Türkiyede olsaydı ne olurdu acaba eğitim sistemi gençleri yiyip bitiriyor kardeşimizin en büyük şansı BURADA (türkiyede)olmayışı ALLAH yolunu açık etsin
Mehmet
09 Haziran 2019 Pazar 11:20Maşallah da bu çocuğun bir adi soyadı yokmu.
Aykut
09 Haziran 2019 Pazar 08:38Helal olsun sana biz böyle cevherlerin kıymetini bilmessek daha niceleri yurt dışına gider. Bunun gibi yurt içinde neleri var ama maalesef sahip çıkmıyoruz. Yolun açık olsun...
Medi
08 Haziran 2019 Cumartesi 15:29Burada millet siyaset peşinde koşar bir yere nemalanabilirmiyim diye adama helal olsun