Isparat Devlet Hastanesi tarafından başlatılan “Sağlık Olsun Projesi” kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) Isparat Bölge Müdürlüğü personeline Uzm. Dr. Ayhan Zengi tarafından Diabet hastalığı ile ilgili olarak eğitim verildi.
DSİ personelinin seminer öncesinde şeker ölçümleri de yapıldı. Programa DSİ Bölge Müdürü Murat Acu, Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) Genel Sekreteri Osman Aydın ve çok sayıda DSİ personeli katıldı.
DSİ Bölge Müdürü Murat Acu, çalışma hayatının yoğunluğu arasında sağlıklı bireyler olmanın gerekliliğinden bahsederek, “Personelimizin sağlığına dikkat etmesi gerekiyor. Bu eğitim sayesinde personelimizin diabet konusunda daha da bilinçil olacağından eminiz” dedi.
KHB Genel Sekreteri Osman Aydın ise DSİ’den gelen talep doğrultusunda bu projenin hayata geçirildiğini belirterek, diğer kurumlardan da talep gelmesi halinde oralarda da seminerlerin verilebileceğinin altını çizdi. Verilen eğitim sayesinde belirli bir kitlenin diabet hastalığ konusunda bilgilendirilmiş olacağını ifade eden Aydın, “Hastalıklara karşı önceden tedbir almak hem devlete fazla yük olmayı engeller hem de kişisel olarak ağır bir yükten kurtarır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Uzman Doktor Ayhan Zengi, diabet hastalığı ile ilgili DSİ personeline çeşitli bilgiler verdi. Ayhan,
Ayhan, “Diabet, pankreasın yeterli insulin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalıktır. Normal metabolizma da besinler, vücudun başlıca yakıtı olan glukoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarımızda parçalanırlar. Daha sonra bu glukoz bağırsaklardan kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen glukoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşınır. Şayet insülin hormonu vücudumuzda olmazsa ya da etkisi bozulmuş ise şeker hücrenin içine taşınamayacağı için, glukoz kanda artarak şeker hastalığı dediğimiz kan şekeri yükselmesi (Hiperglisemi) gelişmiş olur. Bu kan şekeri yüksekliği sürekli olarak devam edecek olursa organlarımızda (sinir, göz, kalp, böbrek vs) zaman içerisinde ciddi bozukluklara neden olur.
Sağlığımızla ilgili herhangi akut ya da kronik ciddi bir durum, bizde psikolojik tepkiler oluşmasına neden olabilir. Bu tepkiler tamamen doğal ve sağlıklıdır. Bu durum, özellikle kişinin bir uyum sağlama sürecine gereksinim duyduğu uzun süreli veya ömür boyu sürecek hastalıklarda ortaya çıkar. Hastalığın ve tedavisinin yarattığı gerginlik, kişinin uyum kapasitesini tüketerek, psikolojik tepkiler ortaya çıkmasına neden olabilir. Ancak şunu da belirtelim ki, bu tepkileri herkes yaşamak zorunda olmadığı gibi bunların şekli veya şiddeti de kişiden kişiye değişebilir. Yaşam boyu süren bir hastalık olan diyabet tanısı konduktan sonra, yaşam tarzınızda zaman zaman sizi oldukça zorlayacak değişiklikler yapmak zorunda kalırsınız. Bu değişiklikler sadece sizin değil, aynı zamanda ailenizin de yaşamını etkileyen bir boyutta olabilir.”