26 Nisan 2024 Cuma

Doğa ve Orman Okulu’M Protokolü İmzalandı

Doğa ve Orman Okulu’M Protokolü İmzalandı

Isparta

İstanbul Doğa ve Orman Okulu'M Protokolü, ISUBÜ koordinatörlüğünde ve İTÜCÜ ile Yaban Hayatı Derneği işbirliğinde, DKMP 1. Bölge Müdürlüğü ev sahipliğinde 5 yıllık süreçte yürütülecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında İstanbul ili Sarıyer ilçesi Belgrad Ormanı Neşet Suyu Tabiat Parkı'nda; Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü (DKMP), Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörlüğü (ISUBÜ), İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörlüğü (İTİCÜ) ve Yaban Hayatı Derneği Başkanlığı (YHD) temsilcilerinin katılımıyla Doğa ve Orman Okulu İşbirliği Protokolü imzalandı.

Ana sınıfından itibaren tüm öğrencilerimiz ile Doğa ve Orman Okulu Eğitmeni olmak isteyen Öğretmenlerimizin hedef kitle olarak dahil edildiği protokol kapsamında Doğa ve Orman Okulu Pedagojisi konseptinde doğa eğitimleri verilecek.

Açılış konuşması ve proje sunuşu gerçekleştiren ISUBÜ Orman Fakültesi’nden Dr. Yasin Ünal, “İstanbul Belgrad Ormanı Neşet Suyu Tabiat Parkında gerçekleştirilecek olan Doğa ve Orman Okulu’m projesi kapsamında İstanbul’da ana sınıfından yetişkinlere kadar birçok kesime hitap edecek şekilde doğa eğitimleri verilecek. İlk yardım teknikleri, yaban hayvanlarını iz ve belirtilerinden tanıma, yenilebilir bitkiler, zehirli ve zehirsiz sürüngen teşhis yöntemleri, arama kurtarma, doğaya uyum sağlamaya yönelik doğada barınak yapma, su bulma ve ateş yakma gibi uygulamalı etkinlikler yapılacak. Doğa ve Orman Okulu Yaklaşımı eğitim modelinde çocuklar, severek, isteyerek, dokunarak ve uygulayarak eğitim alacaklar. Etrafı duvar olmayan sınıfta eğitimlerini alacaklar. Doğada yaşam sanatını öğrenip, uygulayıp, bu sanatı kullanarak yetenekler kazanacaklar. Aynı zamanda yetişkinlere yönelik orman okulu eğitmen eğitimleri protokol kapsamına alınırken, bu eğitimlerde gerek TÜBİTAK gerek Avrupa Birliği, Ulusal Ajans gibi ulusal ve uluslararası fon kaynaklarından proje tabanlı destekler alınacak. ISUBÜ Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) aracılığıyla yıl boyu orman okulu eğitimleri devam edecek. Protokolün Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğüne, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörlüğüne, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörlüğüne ve Yaban Hayatı Derneği Başkanlığına hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen ve destekleyen herkese teşekkürler.” dedi.

ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal, “Doğa ve Orman Okulu etkinliğimiz İstanbul’da başlıyor, şimdiden hayırlı olmasını, daha sonra da tüm Türkiye’ye yayılmasını arzu ediyoruz. Projeye katkı sağlayan bütün paydaşlarımıza teşekkür ederken, bu etkinliklerin herkese faydalı olmasını temenni ediyorum” dedi.

İstanbul Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürü Fahrettin Ulu, “Sosyal medyadan, elektronik eşyalardan uzaklaştırıp, ormanlarda doğal ortamlarda takım ruhu bir araya gelip iş görme, özgüveni kazanma, vatana milletine devletine sağlıklı birey yetiştirmek amacımız. Bu ortamlarda hem çocuklarımıza eğitimlerini vereceğiz hem de eğlenceli ortamlar sağlayacağız. Bu projeye katkı veren emeği geçen, bütün katılımcılara teşekkür ediyorum. Projenin başarılı ve hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah bu proje ile birlikte Türkiye’de doğa sevgisini çocuklarımıza daha iyi ve sağlık bir şekilde aşılamış olacağız.” dedi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdül Halim Zaim, “Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde, İstanbul Ticaret Üniversitesi destekleriyle, İstanbul Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleşecek Orman Okulu’m projesi hayırlı olsun. Ormanlar varsa gelecek var, geleceğimizin teminatı çocuklarımıza orman sevgisini aşılayarak geleceğimizi de sahip çıkmış olacağız. Projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi bildiriyorum” dedi.

Konuşmaların ardından protokol ortakları imzaları attıktan sonra ilk eğitim başladı. Orgeneral Emin Alpkaya Ortaokulu’ndan katılım sağlayan öğrenciler Orman Okulu’m eğitimlerine başlamış oldu. Ortaokulu öğrencileri heyecanlı olduklarını belirterek, doğada olmak ve eğitimleri ormanda almaktan dolayı mutluluk duyduklarını ifade ettiler.

Protokol imza törenine, ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal, İstanbul Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürü Fahrettin Ulu, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Abdül Halim Zaim, Prof. Dr. Elçin Aykaç Alp, İTÜCÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr.İdris Oğurlu, Yaban Hayatı Derneği Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Koca, Proje Koordinatörü ISUBÜ Orman Fakültesi’nden Dr. Yasin Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü çalışanları, eğitimciler ve yaklaşık 30 ortaokulu öğrencisi katılım gösterdi.

Projenin dalga dalga tüm Türkiye’ye yayılması ve çocukların doğayla ormanla iç içe yetişmesi hedefleniyor.

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR