CHP Isparta İl Başkanı Hikmet Yalım Halıcı, 26 Eylül Dil Bayramı için yayınladığı mesajında gençlerin konuşma dillerinde kullandığı kelimelere dikkat çekti.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün katılımıyla 1932 yılında düzenlenen I. Türk Dili Kurultayı’nın açılış günü olan 26 Eylül, her yıl “Dil Bayramı” olarak kutlanır. Milli benliği korunmasında çok önem yeri olan dilin önemine vurgu yapılan bayramda CHP Isparta İl Başkanı Hikmet Yalım Halıcı, bir mesaj yayınlayarak “Dil Bayramı”nı kutladı.
“DİLİN KAYBEDEN BİR TOPLUMUN GELİŞME ŞANSI YOKTUR”
İnternetin getirdiği olumsuzluklara değinen gençlerin dil konusunda sorunlar yaşadığına vurgu yapan Başkan Halıcı “26 Eylül 1932 yılında düzenlenen I. Türk Dili Kurultayı’nın yıl dönümünü Dil Bayramı olarak gururla karşılıyoruz. Milletimiz sahip oldu kültür ve birikimi diline aktarmayı başarmış, yüce bir millettir. Varlığını korumuş, Orta Asya’dan bu güne uzanan büyük ve zengin bir dil edinmiştir. Herkes tarafından bilinmelidir ki dilini kaybeden bir toplumun gelişme şansı yoktur.
Bizler bu güne kadar koruduğumuz dilimizi bundan sonra da koruyarak yeni çağlara, devirlere, yüzyıllara tanık olabiliriz. Bu noktada internet ortamının yanında getirdiği ve gençlerimizin konuşma dilini etkileyen olumsuz unsurlar hakkında detaylı bir inceleme ve araştırma yapılmalıdır. Gençlerde karşılaştığımız, dil konusunda ki sorunlar bundan 100 yıl sonra farklı bir boyut alarak dilimizin evrime uğramasına neden olabilir. Bu düşüncelerle, tüm milletimizin 26 Eylül Dil Bayramını kutlarım” dedi.
Misafir
27 Eylül 2020 Pazar 13:13İronik.. Zaten zamanında kaybetmemiş miydik dilimizi?
Haklısın
27 Eylül 2020 Pazar 12:12Evet haklısın harf devrimiyle dilimizi kaybettik dünyada eşimiz benzerimiz yok
Metin YAHYALI
27 Eylül 2020 Pazar 09:32Dil bir ulusun kalbidir. Ben Anadolu Türkçesi ile Orta Asya'da,Yakutistan'da,Adriyatikte,Gagavuzya'da, Türkistan'da derdimi anlatabiliyorsam benim kalbimde,,dilimde sağlıklıdır. Tabii ki,BAşka dilleride bilmek,insanın kalitesini artırr ama Anadilimiz TÜRKÇE'dir.ve Bizler TÜRKÇE' mizi çok seviyoruz. Keşke Osmanlı,tebaası olan Araplara,Sırplara,Yunanlara v.s Anadolu Türkçesini öğretseydi.İnanin bugün onlar bize daha yakın olurlardı. Bunun örneklerini Dünyada gezdiğim her yerde gördüm.
Fatih
27 Eylül 2020 Pazar 08:13Evet dilimizi kaybettik Osmanlı Türkçesi ni
Samimiyet
27 Eylül 2020 Pazar 00:57Yalım efendi sende dilini kaybedenlerdensin şowu bırak belediyedeki imar yolsuzluklarını dile getir.
Ispartali
26 Eylül 2020 Cumartesi 23:49Ula gelmişler yoruma gene osmanlı torunları ula osmanlı zamanında sizin bir gram değeriniz yoktu . Padişahlar saltanatını sürer sizde padişahım çok yaşa derdiniz ve hala aynı yalakalikla devam ediyorsunuz böyle devam edin ispartanin çoğu cahil kesim zaten .unutmatin biri kullarım derken diğeri efendiler diyordu onun inkılapları sayesinde dininizi yaşayıp ayaktasiniz. Gerçi siz süleyman demirel bile söven bir halksiniz . Üniversiteyi tayyip yaptı die alkislayanlar
Vatandaş
26 Eylül 2020 Cumartesi 22:43Toplumu harf inkılâbı ile zaten geçmişi ile olan bağı koparılmış, üstüne İtalyan, Fransız, İsviçre, Alman kanunları çorba yapılmış, kullanılan kelimeler zaten oradan buradan alınma. Ondan sonra Dil Bayramı mı? Kimin dili?
Vatandaş
26 Eylül 2020 Cumartesi 22:34Helâl olsun sana başkan, çok önemli bir konuya değinmişsin. Harf inkılâbı, şapka inkılâbı ile ileri gidilecek diye yapılan inkılaplar Müslüman Türk milletine yapılan en büyük ihanettir.
hüloğcu
26 Eylül 2020 Cumartesi 19:38türküye uçuyih,din elden gidiyih.
Mahoni
26 Eylül 2020 Cumartesi 16:49Zihniyetiniz olan Kemalizmin Osmanlıyı kotuleye kotuleye ,kotuledigniz Osmanlı'nın onda bir dili kalmadi nasıl kalsın ki ilk Türk dil kurumu başkanı Ermeni kadinlarin secilme hakkı aldığı ve seçilen bütün bayanlar Rum yada Ermeni sapkamiz yahudi kanunlarının Fransa İsviçre dil bozulmasa sasardim