Depremlerin ülkemiz için diğer afetlere göre en fazla can ve mal kayıplarına neden olan doğal afetler olduğunu belirten Üniversitemiz Deprem ve Jeoteknik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlayan Balkaya, Türkiye arazilerinin yüzde 42’sinin birinci derece, yüzde 24’ünün ikinci derece ve yüzde 18’inin ise üçüncü derece deprem bölgesi içinde yer aldığını söyledi.
Prof. Dr. Balkaya, 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında, deprem kuşağında yer alan ülkemiz ile ilgili riskler ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
Nüfusumuzun yüzde 70’inden Fazlası Birinci Derece Deprem Bölgesi İçerisinde Yaşıyor
İnsanlığın, geçmişten günümüze yerleşim ve yaşam alanı olarak daha çok su kaynaklarının bulunduğu yerleri tercih ettiğini dolayısıyla fay hatları üzerinde veya yakınındaki bölgeleri seçtiğini belirten Prof. Dr. Balkaya, “Yerleşilen alanlarda meydana gelen depremler antik kentlerin ortadan kalkmasına, yer değiştirmesine dolayısıyla da önemini kaybetmesine neden olmuştur. Türkiye arazilerinin yüzde 42’si birinci derece, yüzde 24’ü ikinci derece ve yüzde 18’i ise üçüncü derece deprem bölgesi içinde yer almaktadır. Depremler, ülkemiz için diğer afetlere göre en fazla can ve mal kayıplarına neden olan doğal afettir. Bunun en önemli nedenleri; ülke nüfusumuzun büyük bir çoğunluğunun daha çok kent merkezlerinde yoğunlaşması, mevcut yapı stokumuzun bir bölümünün orta ölçekteki depremlere bile dayanıklı olmayan yapılardan oluşması ve yapılaşmada zemin koşullarının dikkate alınmaması gibi faktörlerdir. Nüfusun yüzde 70’ten fazlasının birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde yaşadığı ülkemizde her depremden yeni dersler çıkarılırken gerekli önlemler de alınmaya çalışılmaktadır. Ancak alınacak tedbirlerin ülkemizin tektonik koşullarına uygun olması gereklidir. Bu bağlamda, öncelikle iyi durumda olmayan mevcut yapı stokumuzun ivedilikle iyileştirilmesi ve afet toplanma alanlarının yeterli sayıya ulaştırılması gereklidir.” dedi.
ISPARTA BİRİNCİ DERECE DEPREM KUŞAĞI ÜZERİNDE YER ALIYOR
Bölgemiz açısından değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Balkaya, Isparta-Dinar-Çivril-Uşak kırık sistemi üzerinde konumlanan Isparta’nın genel olarak birinci derece deprem kuşağı üzerinde yer aldığını söyledi. Prof. Dr. Balkaya, 3 Ekim 1914’te meydana gelen Burdur ile Isparta’yı etkileyen 7 büyüklüğündeki depremde 4 binden fazla kişinin yaşamını kaybettiğini, 17 bin evin tamamen yıkıldığını, 12 Mayıs 1971’de meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremde de 57 kişinin yaşamının kaybettiğini söyledi.
Hem tarihsel hem de aletsel dönemlerde meydana gelen depremler dikkate alındığında olasılıkların her zaman mevcut olduğunu ancak zamanını belirtmenin güç olduğunu belirten Prof. Dr. Balkaya, deprem öncesinde alınması gereken önlemler, deprem sırası ve deprem sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
Okullar
06 Mart 2021 Cumartesi 23:23Öncelikle deprem değil bina öldürüyor. Ayrıca Hong Kong da 80 katlı binalar var. Fakat Türkiye'de tercih eden olmadığı için çarpma işlemi bilmeyenler bile inşaat mühendisliği bölümünden mezun oluyor. Sonrası hezimet.
GELECEK Görünüyor!!!
06 Mart 2021 Cumartesi 19:30Derhal tedbirler alınmalıdır 4kattan yüksek binalar yapılmamalı zemin etütleri yapılmalı acil yoksa çok geç olacak.
yhnj
06 Mart 2021 Cumartesi 17:32bütün bunlar bilniyorsa yapıların yüzde kaçı 6 üstü bir depreme dayanabilir
spartan
06 Mart 2021 Cumartesi 17:20ıspartanın iki üniversitesi var. üniversitemiz diye haber mi girilir?
Arastirmaci ogrenci
06 Mart 2021 Cumartesi 14:23Ispartamız için en tehlikeli bölge Burdur gölünün güney kısmındaki faydır. Yazıköy bölgesinde bahsedildiği gibi son yüzyılda 6.2 ve 7.0 iki deprem olmus. Ispartanın zemini gerçekten çok gevşek, 2019 bozkurt depremini bile denizliden daha şiddetli yaşadık denebilir. Buna rağmen şehrimizde ne çalışması var acaba, neden gereken özen gösterilmiyor. Yarın benzer büyüklükteki bir depremde Isparta ne hale gelir hiç düşunen yok mu?
Sokakdaki Vatandaş
06 Mart 2021 Cumartesi 13:07Şuan ki deprem derecelendirmeleri Pga-Pgv değerlerine göre yapılıyor ve 1. dereceden deprem bölgesi diye bir şey yok artık. Profumuza duyurulur. Açsın biraz yönetmelik okusun.
BOŞ KONUŞMAYALIM .ÖNLEM ALALIM
06 Mart 2021 Cumartesi 12:59fay hattınin nerden geçtiğini neden söylemedinizşuanda yeni yapilan çünür konutlarının altından fay geçtiğini çünürde yapilaşmanin olmaması gerektiğini neden söylemiyorsunuz.neden yıllarca devlet tek katli 2 katli bahçeli evler yapmış.siyasetçabuk köşeyi dönmeyi düşünen kişiler yüzündenönlemlerden bahsedemeyiz
sdu32
06 Mart 2021 Cumartesi 12:01öğrencisi olmayan bölümün eliboşlarından biri.
Ne dedin
06 Mart 2021 Cumartesi 11:49Bu kadarını sokaktaki çocuk da biliyor.
Ispartalıyım
06 Mart 2021 Cumartesi 10:51Peki bunu Devlet ve belediye biliyor mu 12 kat müsadesi verdiği yapılar çarpık yapılaşma imar affı ,kaçak bina vs
Kenan ili
06 Mart 2021 Cumartesi 10:07Yapma beeeee tüh, bilmiyorduk