Isparta’nın uzun yıllar sorunu olarak kalan Çöp Deponi Alanına mekanik ayrıştırma ve kompost tesisi kuruluyor. Kurulacak tesisle birlikte cam, plastik, kağıt gibi geri dönüşümler ekonomiye kazandırılacak, ayrıca açılacak yeni depolama alanının dolum süresi de uzamış olacak.
Göller Bölgesi Belediyeler Birliğinin (BEL-BİR) Mayıs ayı Olağanüstü Meclis Toplantısı Isparta Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
Isparta Belediyesi ve İl Özel İdaresi ile birlikte toplamda 17 belediye ve 51 meclis üyesinin yer aldığı Göller Bölgesi Belediyeler Birliği Meclisi, Birlik Başkanı ve Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in başkanlığında yapılırken, şehir için önemli kararlar alındı.
Gündemin önemli maddeleri arasına yer alan Düzenli Çöp Depolama Alanına 3. bir depolama alanı açılması, mekanik ayırma ve kompost tesisi yapılması ile Gelendost, Yalvaç, Şarkikaraağaç ve Tüm Kasaba Belediyeler Birliğinin (GEYAŞA-BİR) 3.lot yapıldıktan sonra BEL-BİR’e dahil edilmesi konuları da ele alındı.
Düzenli Depolama Alanına 3.depolama alanı yapılması vemekanik ayırma ve kompost tesisi yapılması ile ilgili konuşan BEL-BİR ve Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, şehirden günlük 310 ton atık toplandığını söyledi. Kurulacak tesisle birlikte atıkların öncelikle ön ayrıştırmaya tabi tutularak, plastik, kağıt, cam gibi atıkların ayıklanacağını ve geri kalan kısmının da lota döküleceğini belirtti. Başdeğirmen, bunun yapılmasıyla birlikte lotun dolum sürecinin uzayacağını kaydederek,”İkinci lotu söyleyeyim. 10 senede dolması gereken bir lot, ayrıştırma yapılmadığı zaman 5 senede doldu. Ayrıştırma yapmadan atılan atıklar hacim kapladığı için lotlarçok hızlı doluyor. Bunlar geri dönüşümü olan ve milli servet taşıyan atıklar. Öncelikle bunları almamız lazım. Bize avantajı, hem alınan geri dönüşümleri satacağız, hem de 5 senede dolan bir lotun dolum süresini 10 yıla çıkaracağız. Böylelikle de yeni lot açma maliyetinden de kurtulmuş olacağız. Bunlar olmasa dahi, devletimizin almış olduğu karar gereği 2023 yılı sonuna kadar bu tesisleri yapmak zorundayız. Biz bugünden bunun tedbirini almazsak o güne yetişemeyiz. 3.lotun açılması, ön ayrıştırmanın, kompostun yapılması ve diğer işlemlerin yapılarak 2023’e bizim alanımızın hazır hale getirilmesi ile ilgili fizibilite raporu hazırlanmasıyla alakalı sizlerden yetki istiyoruz” dedi.
Eğirdir Belediye Başkanı ve BEL-BİR Meclis Üyesi Veli Gök’te, “Başkanım öncelikle böyle bir yatırımı planlayıp, yola çıktığınız için teşekkür ediyoruz. Çağımız su ve çevre açısından önem arz ediyor. Bir taraftan suyu tasarruflu ve bilinçli kullanmayı düşünürken, artık katı atıklarında daha düzenli, prensipli çalıştırılması ve ayrıştırılması da önem arz ediyor. Bugün ekonomiye kazandırılabilecek bir çok atığı orada stok yaparken, bu yatırımlar yapıldığında onlarda ekonomiye dönüşecek diye düşünüyorum. Teşekkür ediyorum” görüşlerinde bulundu.
Yapılacak olan yatırımdan dolayı Başkan Başdeğirmen’e teşekkür eden BEL-BİR Meclis Üyesi Nazire Yıldırım, “Çağımıza uygun bir yatırım. Kaynaktan çöpün ayrıştırılması için halkı bilinçlendirmek için ne yapabiliriz gibi bir çalışmaya da girebilirsek daha iyi ilerleyebiliriz diye düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.
Görüşmelerin ardından yapılan oylama ile gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi.
Bir diğer gündem maddesi olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı talebine istinaden GEYAŞA-BİR’in 3.lot yapıldıktan sonra BEL-BİR’e dahil edilmesi hususu görüşüldü. Geçen meclis toplantılarında Gelendost, Yalvaç ve Şarkikaraağaç ilçelerinin taleplerinin, lot yetersizliğinden dolayı kabul edilemediğini aktaran Başkan Başdeğirmen, “Şu anda yeni lotumuz yapıldıktan sonra almamızda fayda olduğunu düşünüyoruz. Arkadaşlarımızı buraya dahil edeceğiz. Burada fizibiliteye girmesi gereken önemli üç ilçemiz. Bu listede Yenişarbademli ilçemiz yok ancak Yenişarbademli ilçemizi de bu maddeye ekleyelim, talep etmeleri halinde bu sistemin içerisine girebilmelerini takdirlerine bırakalım” derken bu madde de meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi.
Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, verimli bir meclis toplantısı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Amacımız, aldığımız bu kararları bir an önce hayata geçirerek ilçelerimizi, bölgemizi, Isparta’mızın çevresinin güzelleşmesi için el birliği, güç birliği ile çalışmaktır” görüşlerinde bulundu.
mert
06 Haziran 2021 Pazar 21:51nereye yapılacak??
su sorunu
06 Haziran 2021 Pazar 18:29elektriği değil de suyu keserseniz su sorunu diye bir şey kalmaz değil mi ama!
su sorunu
06 Haziran 2021 Pazar 18:02su sorununu ne zaman ve nasıl çözeceksiniz sorusunu beğenmeyenler pis su içmeye devam edin o zaman
Vatandaş
04 Haziran 2021 Cuma 11:45Yakınta tüm belediyelere bitkisel atıkları kompost yapmak mecburiyeti gelebilir, zaten pilot bölgelerde projeler devam ediyor!
sayın başkan
04 Haziran 2021 Cuma 10:30sayın başkan rüzgarı hesap edin, deri sanayi gibi olmasın
Su sorunu adama (Hakan Türker)
04 Haziran 2021 Cuma 00:39Ben Başkan olsam her yorumun altına şu su sorunu yazan adamın evinin adresini bulurum elektriğini keserim bidaha su sorunu yazamaz yeter be her yorumda seni görmek zorundamıyım bir derdin varsa git resmî yerlere yaz burası haber sitesi sen zannediyormusun seni burda birisi görecek aaa su sorunu varmış bu adamın daimini halledelim ismin bile yok isminle yaz o kadar korkmuyorsan erkek
Vatandaş
04 Haziran 2021 Cuma 00:16Hurda ve kağıt toplayıcılar için bir düzenleme getirilmesi lazım. Geri dönüşümün evimizde başlaması gerektiği bilincini yaymamız gerekiyor. Çöplerimizi ayrıştırarak geri dönüşüm toplama alanlarına atalım. Bu alanları her mahallede yaygınlaştıralım. Hem doğayı korumuş hem ekonomiye katkı sağlamış oluruz.
su sorunu
03 Haziran 2021 Perşembe 20:22su sorununu ne zaman ve nasıl çözeceksiniz
3232
03 Haziran 2021 Perşembe 16:32başkanım günde 1 çöp konteynrına elli tane belki 3 tekerli şu son zamanlarda moda olan motorlar uğruyor karıştırıp döküp saçıp gidiyorlar ve bunları evlerin bahçelerinde aylarca biriktiriyor genelde afgan suriyeli evlerin bahçelerini çöplüğe çevirdiler yani pek bişey bırakmıyorlar