Isparta’da 2024-2025 yılı Eğitim ve Öğretim yılının başlamasına az bir süre kaldı. Veliler, çocuklarına sağlıklı beslenme çantası hazırlamak için kolları sıvadı.
Isparta’da diyetisyenlik yapan Özge Songur, çocukların beslenme çantasında neler olması gerektiğiyle ilgili Bomba32 Okurları için açıklamada bulundu.
Diyetisyen Songur; “Uzun yaz tatilinde değişen beslenme düzeninin okulların açılmasıyla beraber öğrencilerin başarılı bir eğitim dönemi geçirebilmeleri için sağlıklı beslenme düzenine girmesi gerekiyor. Çocuklarınız için sağlıklı beslenme, sadece fiziksel sağlığı değil, zihinsel ve duygusal dengeyi de etkiler. Gelin, birlikte çocuklarınız için dengeli, besleyici ve lezzetli bir yol haritası oluşturalım” dedi.
EN BÜYÜK YANLIŞLARDAN BİRİSİ KAHVALTIYI ATLAMAK
Sabah kahvaltısının çocukların gelişiminde önemli rolü olduğunu beliren Diyetisyen Songur; “Çocukların beslenmesinde yapılan en büyük yanlışlardan birisi kahvaltıyı atlamak ya da geçiştirmektir. Sabah yapılan kahvaltı çocuğun öğrenmesinde daha başarılı olmasını sağlar. Kahvaltı yapan çocuklar yapmayanlara oranla daha başarılı olurlar, daha geç yorgunluk hissederler. Tam tahıllı ekmekler, peynir ve yumurta çocuk kahvaltısının en önemli kaynağıdır” şeklinde konuştu.
ÇOCUKLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ÇANTASINDA NELER BULUNMALI?
Çocukların büyüme ve gelişme süreçleri için tüm besin gruplarından yeterli miktarda almaları gerektiğini belirten Diyetisyen Songur; “Karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller gibi besin öğelerinin her biri çeşitli fonksiyonlara sahiptir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme için her öğünde bu besin gruplarını dengeli bir şekilde tabaklama yapmak, çocukların ihtiyaç duyduğu enerji ve besin öğelerinin alınmasını sağlar” dedi.
Diyetisyen Songur, besleme çantasına koyulabilecek gıdaları şu şekilde sıraladı;
1. Beslenme Çantası Menüsü: Tam tahıllı ekmekle hazırlanmış sebzeli ya da tavuklu sandviç ve Ayran
2. Beslenme Çantası Menüsü: Peynirli tost, Kefir, Küçük salata
3. Beslenme Çantası Menüsü: Ton balığı ve söğüşlerle hazırlanmış sandviç, Taze sıkılmış meyve suyu
4. Beslenme Çantası Menüsü: Karışık kuruyemiş ve Evde hazırlanmış az şekerli meyve kompostosu
5. Beslenme Çantası Menüsü: Fıstık ezmeli krep ve Taze meyve
6. Beslenme Çantası Menüsü: Ev yapımı kek veya poğaça, Süt/ kefir
ABUR CUBUR VE ŞEKERLİ GIDALARI SINIRLAYIN
Şekerli ve yağı gıdaların birçok hastalığa davetiye çıkarabileceğini belirten Diyetisyen Songur; Şekerli atıştırmalıklar, gazlı içecekler, kızartılmış gıdalar, ketçap, mayonez, krema gibi çok yağlı besinler yüksek miktarda trans yağ ve rafine şeker içerir. Bu durum obezite, diyabet, diş çürümesi, zekada gerilik gibi sorunlara sebebiyet verebilir. Bu tür besinlerin tüketiminin sınırlandırılması çocuklarınızın sağlığının korunmasında ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının gelişmesinde büyük katkıda bulunur” dedi.
Ispartalıyım
02 Eylül 2024 Pazartesi 09:42Teşekkür ederiz ,güzel bir sunum ama bu bizi aşar