Haber/Ali İhsan Topal - Isparta’da Uzman Diyetisyen Berika Oruç, çocuklarda dengeli beslenme alışkanlığının nasıl kazandırılacağı hakkında açıklamalarda bulundu.
Yüksek kalorili ve fast food tüketiminin, çocuklarda obeziteye neden olabileceği anlatan Oruç, paketli gıdalarda bulunan katkı maddelerinin ise hormon bozukluklarına yol açabileceğini ifade etti. Oruç, açıklamasında; “Yeme bozuklukları, çocukların beslenme alışkanlıklarında fiziksel veya duygusal nedenlerle ortaya çıkan ciddi problemlerden biridir. En yaygın görülen yeme bozuklukları çocuklarda seçici yeme davranışı, tıkınırcasına yeme, anoreksiya nervozadır. Bu gibi yeme bozuklukları çocukların büyüme ve gelişmesini olumsuz etkileyebilmektedir. Yemek yemeyi reddetme, sürekli aynı tarzda besinleri yemek, ani kilo kaybı veya alma, yemek sırasında kaygılı davranışlar bu belirtiler gözlemlendiğinde bir uzman tarafından destek almak önemlidir. Ebeveynler çocuklarının yeme ilişkilerini yakından gözlemlemeleri gerekmektedir. Fast food tüketimi çocuklarda birçok sağlık problemlerini bir araya getirebilir. Fast food tüketimi çocukların alması gereken vitamin ve minerallerin alınamaması nedeniyle vitamin mineral eksikliklerine yol açabilir. Yüksek kalorili ve yağlı fast food tüketimi çocuklarda obeziteye neden olabilir. Paketli gıdaların içerisinde bulunan katkı maddeleri çocuklarda hormon bozukluklarını ortaya çıkartabilir. Tüm bu sağlık problemleri birleşerek ileriki yaşlarda kardiyovasküler hastalıklara ve diyabete zemin hazırlar” dedi.
EBEVEYNLERİN ROLÜ BÜYÜK
Diyetisyen Berika Oruç, çocukların sağlıklı beslenmesinde ebeveynlerin rolünün oldukça önemli olduğunu vurgulayarak kahvaltı, öğle, akşam ile ara öğünlerin düzenli hale getirilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. Oruç, açıklamasında; “Aile sofrası oluşturmak çok önemlidir. Kahvaltı öğle akşam ve ara öğünlerinin düzene sokulması gerekir. Çocukların porsiyonlarını kontrol edin gerekirse bir uzmandan destek alınmalıdır. Çocukların sağlıklı beslenmesinde ebeveynlerin rolü oldukça önemlidir. Ebeveynler çocuklarına rol model olmalıdır. Sağlıklı beslenen ebeveynler çocuklarına örnek teşkil edecektir. Sebze meyve ve sağlıklı protein tüketimine teşvik edin, bunu çocuklara renkli ve eğlenceli tabaklar oluşturarak yapabilirsiniz;Ev yapımı granola + yoğurt, meyveli kefir smoothie, fırınlanmış sebze veya meyve cipsleri (elma cips, kereviz cipsi, kabak cipsi yapılabilir. Meyve topları (hurma topları, muz topları gibi) Tam buğday ekmeğinden yapılacak mini sandviçlerle sevdiği besinleri sağlıklı formlarına dönüştürebilir ve sağlıklı beslenmeye ilgisini arttırabilirsiniz. Birlikte yemek yemek, çocukların yeme alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olur. Çocukların farklı yiyecekleri denemesi teşvik edin ama zorlamayın. Çocuklara yaş gruplarına uygun beslenme eğitimi verin veya bir uzmandan yardım alınması önemlidir. Yemek yemeyi ödül veya ceza sistemi ile ilişklendirmeyin. Bu durum çocukları yeme bozukluklarına daha çok ite bilir. Yemek saatlerini keyifli ve eğlenceli hale getirin. Sağlıklı beslenme çocuklukta edinilen bir alışkanlıktır. Bu süreçte ebeveynlerin sabırlı ve bilinçli olması büyük önem taşır. Unutmayın, çocukların büyüme ve gelişimi için doğru beslenme bir yatırımdır. Anne karnında başlayan ilk 3000 gün çocuğunuzun beslenme alışkanlığı ve mikrobiyotası için oldukça önem taşır ve ileriye dönük yapı taşı hazırlar” şeklinde konuştu.
Remzi uygun
12 Ocak 2025 Pazar 18:1722.500 tl ile çocuklara et bile alamıyoruz. Biz nasıl dengeli besleneceğimizi biliyoruz ama 22.500 tl yetmiyor.