23 Nisan 2024 Salı

CHP Sütçüler Maden Ocakları raporu hazırladı

CHP Sütçüler Maden Ocakları raporu hazırladı

Isparta

CHP Çevre ve Doğa Komisyonu Başkanı ve İl Eğitim Sekreteri Şenay Günay, Sütçüler Maden Ocakları ile ilgili rapor hazırladı. Günay “Sütçülerde bir maden ocağı faciası yaşıyoruz. Yöre halkı maalesef bu durum karşısında her gün can korkusu ile yaşamak zorunda kalıyor” dedi.

CHP Çevre ve Doğa Komisyonu’nun yayınladığı rapor’da;

“Yıllardır ata topraklarında, işinde gücünde mutlu yaşayan Isparta, Sütçüler ilçesinin, Yeşilyurt köyündeki Mandallar mahalle sakinleri, 2018 yılına kadar kendi geçimlerini topraklarında üreterek yaşama devam ederken, 2018 yılında hemen yanı başı orman olan mahallede  maden (mermer ocağı) işletmecilerine 2009 da verilen izinler neticesinde, mermer çıkarma faaliyeti başlatıldı.

Bir süre sonra firmanın çıkardığı pasa adı verilen atık malzemeleri daha az yakıt harcamak ve mesafe yakınlığı hesabı ile Mandallar mahallesinin üzerine denk düşen bölgeye sürekli yığın yapılması sonucu biriken ağırlık zemine fazlasıyla baskı yapınca mahalle dibinde heyelan başlatmıştır. Beraberinde büyük kaya parçalarının kopma tehlikesini de getirmiştir.

Yöre halkı maalesef bu durum karşısında her gün can korkusu yaşamaya başlamışlardır. Yaşadıkları bu duruma önlem alınması için, yetkili tüm kurumlara başvurmuşlardır. Yetkili kurumların çözümü ise,  kış ortasında  konteynerlara geçici yerleşmelerini sağlamak olmuştur. Mağdur olan mahalle halkının bakıma muhtaç hayvanları olması nedeniyle, verilen konteynerlarda yapamayıp evlerine geri dönmüşlerdir.

Yaşanılan bu mağduriyetten haberdar olup Isparta CHP İl Başkanı H. Yalım HALICI, yöneticiler ve CHP Isparta Çevre Komisyonu üyeleri ile birlikte yerinde incelemelerde bulunduk. Yöre halkının tedirginliğini kendilerinden dinledik. Ardından Antalya CHP Milletvekili Aydın Özer heyelan bölgesine gelerek gündeme taşıdı, İçişleri Bakanlığına Soru Önergesi verdi. Önergeye 9 aydan sonra içeriği bomboş,  çözüm getirmeyen cevap verildi. Her gün aynı korkuyu yaşamaktan bıkmış, çözüm bulacak yetkilileri beklemeyi bırakan yöre halkı, hukuk arayışı için mahkeme sürecini başlatmışlardır. Açmış oldukları hak arayış davaları halen devam ediyor. Bilirkişi raporları, mandallar mahallesinin can ve mal güvenliğinin tehlikede olduğu, toprak kayması ve kaya parçalarının düştüğü ve bu riskin halen devam ettiği yönünde. Bu tehlikenin önüne geçmek için, sorumlu kişi ve kurumların yapacakları çalışmaları da bilirkişiler harita ve ölçümleriyle tek tek işaret etmişlerdir. Sonuç olarak bölgede maden pasa sahasının neden olduğu, doğal olmayan bir zemin hareketi yaşandığı, buna bağlı olarak da kaya düşmesi ve heyelan olayları yaşandığı tespit edilmiş.

Herhangi bir can kaybı yaşanmış olsa, bunun sorumluluğunu kim alacak? Kayıp olmadan önlem almak çok mu zor? Tehlike ben geliyorum diye bağırıyor. Bilirkişiler tespit ediyor. Afet bölgesi ilan ediliyor. Yetkililer önlem almak için afet bölgesinden mahalleyi başka yere taşımayı çözüm olarak öneriyorlar. Mahalle halkı ise yıllardır yaşadığı ata toprağını bırakmak istemiyor. Maden şirketleri yüzünden yerinden olmak istemiyorlar. Bu heyelana neden olanların, nedeni ortadan kaldırmalarını, güvenlik çalışmalarını hemen başlatmalarını istiyorlar.

Acı olan diğer bir şey ise; İktidarın Isparta’da 3 vekili olması, yöre halkının bu vekillere %90 oy vermiş olması, zor zamanlarında onlara ne yaşadıklarını soran bir AKP milletvekilinin dahi olmayışı ağırlarına gidiyor. Şimdilerde ise aynı sorun Yeşilyurt merkezinde yaşanıyor, yine maden ruhsatını almış şirketin yol açtığı gürültü ve tozdan rahatsız olan bölge halkının gözden çıkarılıp, maden şirketlerine teslim ediliyor olması rantın ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.

Bizler, yöre halkının yaşam haklarının görmezden gelinmesinin yanlış olduğunu, can ve mal güvenliklerinin sağlanması ve tüm önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini dile getiriyor, yine Sütçüler bölgesinin doğal ve tarihi dokularına zarar verilmeden,  bölgenin acilen eski doğal yaşamına dönüştürülmesi gerektiğini CHP Isparta Çevre Komisyonu olarak söylüyoruz ve ekliyoruz.

*ÇED raporlarına tüm kurumlarımızca kolayca olur vermelerin önüne geçilmelidir.

*İzinsiz yapılan maden çalışmaları tespit edilip, mühürlenip, cezalandırılmalıdır.

*Maden çalışmaları sona ermiş her bölgede rehabilitasyon çalışmaları titizlikle yapılmalı, doğa dokusuna verilen hasarlar giderilmelidir…

 *Ağaçlandırma çalışmaları ise, madenin çalışma öncesine oranla 2 kat artırılmalıdır.

Kısaca özü şu ki; canlıların yaşam hakkını, taşlara, mermere değişemezsiniz. Doğal yaşamları para için yeterince tükettiniz. Bir gün herkes anlayacak, paranın yenecek bir şey olmadığını. Yeterrrrr!” ifadelerine yer verildi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Aa

02 Şubat 2023 Perşembe 19:49

Mermer ocaklarının hepsini kapatacak doğanın dengesini bozduğu yetmez gibi ormanların da düşmanı mermer ocakları

Aa

02 Şubat 2023 Perşembe 19:48

Mermer ocaklarının hepsini kapatacak doğanın dengesini bozduğu yetmez gibi ormanların da düşmanı mermer ocakları

Okur32

02 Şubat 2023 Perşembe 19:22

Gerçekten kral çıplak diyen biri çıktığı için teşekkür ederim. Ülkemin bu güzel değerleri her yıl onlarca dağ yok olup çi n e gidiyor.

Murat kaynak

02 Şubat 2023 Perşembe 14:40

Doğa intikamını herkesden alacak maalesef

Ali

02 Şubat 2023 Perşembe 12:16

Mermer ocak sahiplerinin ruhsatı alabilmesi için akp li vekillere ve yandaşlarına verdiği rüşvetide bir açılayıverin..Bu yüzden ak'yi istemiyoruz..

Mühendis

02 Şubat 2023 Perşembe 12:05

Mermer Ocakları hem ülke ekonomisine katkı sağlayan hem de istihdam sağlayan işletmelerdir. Devlet Firmaları çalışmalarıını denetleyip daha derli toplu çalışmasını sağlayabilir

Tayyipcan

02 Şubat 2023 Perşembe 12:04

Halk öyle istiyor, yapacak birsey kalmıyor.

Vatandaş

02 Şubat 2023 Perşembe 08:18

Köylüler hiç ağlamasın üç beş kuruşa köyünü satarken düşünecekti. (Sarı öküzü vermeyecektin)

Hüseyin

02 Şubat 2023 Perşembe 06:54

Bunda en son çed raporu verenlerin suçu var. Adam ankaradan işi bağlamış alacağını almış. Vali kaymakam kesinlikle hiçbirşey yapamaz. İlk ocak açılmadan halk bütünleşecek. Köyletin dibine ocak ruhsatı verilirmi. Aç 5 yıl parasını devlete yatır. İyi Çıkmazsa bırak ortalık delik deşik olsu. Kanunen iş bitimi yeşillendirmek zorunda şirket veya devlet. İnşallah 2023 ve 2024 seçimlerinde görüşeceğiz

Ben kemal geliyorum

02 Şubat 2023 Perşembe 06:30

Bay kemal geliyor,rüşvetçiler,rüşvetçiseverler torpilciler,ihaleciler,kul hakkı yetim hakkı yiyiciler,soyguncular,yolsuzlar,vurguncular, tir tir titriyor.

ECELFELİ032

02 Şubat 2023 Perşembe 01:15

DEVLET MERMER OCAĞI AÇMA İZNİNİ VERMEDEN ÖNCE O ARAZİDE AĞAÇ YOKSA BİLE AĞAÇ VARMIŞ GİBİ PARA ALIYOR BU YÜZDENDE İZİNŞ VERMEK ZORUNDA TERKEDİLEN OCAKLARI BİR ZAHMET ALDIĞI PARADAN YEŞİLLENDİRSİN YANİ KISACASI DEVLET BOŞUNA İZİN VERMİYOR MERMER OCAKLARININ İZİN ALMA AŞAMASINDA DÜNYANIN PARASINI ALIYOR..!!

Yazik

01 Şubat 2023 Çarşamba 22:30

Çok geç kalındı heryer delik deşik kimse ses çıkarmadı

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR