19 Nisan 2024 Cuma

CHP İl Hukuk Komisyonu rapor hazırladı

CHP İl Hukuk Komisyonu rapor hazırladı

Isparta

CHP Isparta İl Başkanı Yalım Halıcı, hukukçuların yer aldığı il hukuk komisyonunun toplantısına katıldı. Seçim güvenliği için toplanan İl Hukuk Komisyonu, toplantı sonunda “yargılama maliyeti ve harçlar” hakkında bilgilendirme metnini Başkan Halıcı’ya sundu. Söz konusu raporda, yargılama süreçlerinin maddi maliyetleri ve çözüm önerileri yer aldı.

CHP'de, seçim güvenliği amacıyla toplanan İl Hukuk Komisyonu, “yargılama maliyeti ve harçlar” hakkında bilgilendirme metni hazırlayarak İl Başkanı Yalım Halıcı’ya gönderdi.

CHP İl Başkanı Yalım Halıcı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yapılacak ilk seçimde sandıkların güvenliklerinin sağlanabilmesi için ve vatandaşlarımıza hukuk desteği sağlanabilmesine ilişkin "İl Hukuk Komisyonu” kurduklarını hatırlattı.

İl Hukuk Komisyonun çalışmalarından mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Halıcı, “Hukuk komisyonumuzda bizlere yardımcı olan parti üyemiz ve üyemiz olmayan tüm hukukçularımıza teşekkürü bir borç bilirim” dedi.

Başkan Halıcı, “Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak vatandaşlarımızın artık hak aramak için yüksek maliyetlerden dolayı adliye kapısından girmeye korkar bir hale gelmesini kesinlikle kabul etmiyoruz.” dedi.

Yaptığı açıklamada, “yargılama maliyeti ve harçlar” ile ilgili bir bilgilendirme metni hazırladıklarını vurgulayan Halıcı, bu raporu CHP Genel Merkezi ile paylaştıklarını ifade etti.

Yalım Halıcı, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“2021 yılında ülkemizde adli ve idari yargıda yaklaşık 7 milyon dava açılmıştır. Vatandaşlarımızın çok büyük bir kısmı bu davalarda gerek davalı gerek davacı sıfatıyla yer almıştır. Anayasamızın 36. Maddesi uyarınca herkes meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde hak arama ve adil yargılanma hakkına sahiptir ancak vatandaşlarımızın bildiği üzere yargılama süreçlerinin bir takım maddi maliyetleri vardır.

Yargılama harç ve giderlerinin kamu hizmetlerinin sürekli, düzenli ve nitelikli işleyebilmesi için bir zorunluluk olduğunun elbette bilincindeyiz. Adli yardım her ne kadar sosyal devlet olmanın gereği bir düzenleme olsa da bugün adli yardımdan yararlanmak isteyen vatandaşlarımızda aranan ağır koşullar nedeniyle bu kurumun çok sağlıklı işlemediğini görmekteyiz. Gerçekten maddi durumu yargılama masraflarını karşılamaya yetmeyecek vatandaşlarımızın adli yardım talepleri mahkemelerce reddedilmektedir.

Anayasamıza göre sosyal devlet ve hukuk devleti olan ülkemizde hiç bir vatandaşımız harç ve masrafları karşılayamadığından dolayı hak arama hürriyetinden mahkum bırakılamaz.

Açılan davalarda davanın hukuki mahiyetine göre vatandaşlarımız binlerce liralık yargılama gideri ile karşılaşılabilmektedir. Kazanılan davaların sonucunda yapılan harcamalar kazanan tarafa ödeniyor ancak ülkemizde maalesef yargılama süreçleri herkesçe bilindiği üzere aylar hatta yıllar sonra sonuçlanabilmektedir. Yukarıda da belirtildiği gibi dava kazanılsa bile çoğu zaman yapılan bu giderler vatandaşlarımıza geç ulaşmakta, bazen de hiç ulaşmamaktadır. Zaten dava açmak zorunda kalarak hukuki bir hakkı zedelenmiş, mağdur olmuş vatandaşımız bir de yüksek yargılama giderleri ile ekonomik olarak da mağdur olabilmektedir.

2022 yılında da vergi, harç ve cezaların yeniden değerleme oranı %36,2 olarak belirlenmiş ve vatandaşlarımızın çoğunu maddi olarak zorlayan bu harçlar bir zam daha almıştır. Pandeminin oluşturduğu ekonomik kriz sırasında vatandaşlarımızın sırtına yeni bir zam daha eklemek ne kadar doğru?

Ekonomik olarak güçlü kişilerin, yargı mercilerine başvurularında masrafları düşünmezken, ekonomik gücü düşük kişilerin bu masraflar altında ezilmesi, hatta bazen masraflar ve harçları karşılayamayacağı düşüncesiyle yargı yoluna başvurmaktan vazgeçmesi hem sosyal devlet hem de hukuk devleti ilkesi ile açıkça bağdaşmamaktadır.

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak vatandaşlarımızın artık hak aramak için yüksek maliyetlerden dolayı adliye kapısından girmeye korkar bir hale gelmesini kesinlikle kabul etmiyoruz.

Vatandaşlarımızdan özellikle nispi harç öngörülen davalarda Anayasa’nın 73. Maddesinde de öngörüldüğü üzere vergilerde olduğu gibi mali güçlerine oranla harç ve yargılama gideri tahsilatı yapılmasını, vatandaşımızın ekonomik kaygılar gütmeden hak arama mücadelesi verebilmesini istiyoruz.” dedi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

özge

16 Ocak 2022 Pazar 20:12

ümmeti müslüm yeterrrr bi sus be

Murat

16 Ocak 2022 Pazar 00:12

Ümmeti müslimin gel kardeş sen iki Suriye'li aileye bak.Benim durumum yok.Doğalgaz,gıda,benzin derken çöktük...

Ahmet

15 Ocak 2022 Cumartesi 23:53

.....yeriniz sıkışınca başlayan bayrak ezan demegoci yapmaya artık bırakın milletin duygularını menfatiniz için kullanmayi

Ümmeti müslümin

15 Ocak 2022 Cumartesi 17:42

Bunlar iplilerle ortak olup mümin kardeşlerimizi göndereceklermiş,Ümmete sahip çıkalım,en az bir suriyeiliye bakalım,onlara iş aş verelim,haydi ak kurt kardeşlerim ezan için bayrak için vatan için.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR