HABER/KÜBRA KEVSER KARATAŞ- Isparta’da 20 yıldır çeyiz satışı yapan Münevver Bektaş Tetik (53), çeyiz setinin evliliğin önemli bir gereksinim olduğunu ancak taleplerin eskisine göre daha az olduğunu söyledi.
Modanın değişmesiyle birlikte insanların taleplerinin de değişime uğradığını anlatan Tetik, açıklamasında; ‘’Dikiş nakış işlerine asıl olarak 15 yaşımda el becerimin yatkın olmasıyla kendim başladım. Dikiş makinem vardı mahalleye bir şeyler dikerdim. Hala daha dikiyorum. Dikmediğim gün hasta oluyorum. Elimden geldikçe emeğimi veriyorum. Sağ olsunlar müşterilerimden de takdir alıyorum. Zaten hepsiyle arkadaş gibiyimdir. İnsanlar kaliteyi ucuza almak için çaba sarf ediyorlar. Ben de istekleri doğrultusunda yönlendirme de yapıyorum. Esnafın da vatandaşın da yükü fazlasıyla arttı. Çünkü her şeyin fiyatı yılbaşından sonra yükseldi. Eskiden çeyizler dışarıda dolaşan bohçacılardan alınırdı. Şimdi ise insanların aklında bir kalıp oluşuyor ben ona göre hem kaliteli hem de uygun fiyatlı olarak dikiyorum. Gençler de artık süslü püslü şeyler istemiyor. Eskiden biz havlulara bile dantel yapardık fakat artık benim kızlarım bile beğenmiyorlar. Aileleri ise daha cafcaflı ve ağır şeyler istiyorlar. Stil ve moda değişti. İnsanların sadelik tercihi ne kadar çok estetik kaygılar ile olsa da bir yandan da ekonomik sebeplerden olduğunu düşünüyorum. Çünkü vatandaş hem güzelliğe önem verip hem de ekonomik zorlanma yaşamadan çeyizi dizmek istiyorlar. Elimden geldiğince bende olan ürünlerle talepleri karşılamaya çalışıyorum. Çeyiz seti olarak yatak odasında; karyola takımları, nevresim takımları, ütü örtüsü, yorgan, yastılar, battaniyeler alınmalıdır. Dantel işlerini çok az kişi tercih ediyor. Gelen genç çiftlerin istekleri ve getirdikleri ölçüler üzerine bir yönlendirme yapıyorum. Çeyiz ömür boyu bitmez. Çünkü ihtiyaç bitmez. Ama çeyizde herkesin bütçesine göre bir ürün bulunur diye düşünüyorum. Ortalama olarak tüm çeyiz seti tamamlanırsa 20-25 Bin gibi bir bütçe ayrılmalıdır. Fakat insanlar alacaklarından kısarak 10 Bin liralık bir çeyiz setini diziyorlar. Örneğin insanlar bir şeyin yedeğini alacaklarsa vazgeçiyorlar. Eskiden eve ve misafire ayrı ayrı set alınıyordu. Genelde benim yaşımdakilerin örgü ve tekstile karşı talebi oluyor. Bu sebeplerden ötürü benim çocuklarım dahil olmak üzere gençlerden mesleği yapmak için talep yok. Toplumun ilgi göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Bu mesleğe katılım için istek olmalı yoksa öğrenilmiyor. İsteyene ise öğretmeye ve yardımcı olmaya çalışıyorum. Çünkü geri dönüşüm için kullan at yapmamak için son derece gereklidir. Örnek vermek gerekirse bizim kalan kumaşlarımız halk eğitim tarafından kullanılıyor. Hoca arkadaşlarımıza yardımcı oluyoruz. Bu şekilde geniş çaplı bir sirkülasyon oluyor’’ diye konuştu.
İsmail Bey
17 Şubat 2025 Pazartesi 08:52Yorumlarını ne kadar kaba, barbarlık bu..
çeyizci
16 Şubat 2025 Pazar 23:2140 yıldır bu sektördeyim çeyiz 20 yıl önce bitti artık EV TEKSTİL VARablamın haberi yok herhalde
Halit sayar
16 Şubat 2025 Pazar 13:43Millet aç aç
Köylü nuriye
16 Şubat 2025 Pazar 12:16Çeyiz seti diyerek binlerce lira kullanılmayan tekstil ürünleri eskide kaldı artık. Inovasyon olmazsa batarsiniz. Eskide kaldı onlar.