GİZEM SARIKAYA- Gün geçtikçe obezite oranı ülkemizde artmakta olduğunu belirten Ayyıldız; “Gün geçtikçe obezite oranı ülkemizde artmaktadır. Obezitenin önlemesi için erken yaşlardan itibaren yeterli ve dengeli beslenmenin öğretilmesi ve uygulanması gereklidir. Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıkları aileyle birlikte kazanılıp okulda pekiştirilmektedir” şeklinde konuştu.
Ayyıldız, “Kahvaltıyla başlamayan çocuklarda ders konsantrasyonları azalmakta, anlatılan bilgileri hatırlamaları zorlaşmakta, gelişimleri yavaşlamaktadır” diyerek sağlıklı ve dengeli bir kahvaltının önemini vurguladı. Ayyıldız açıklamasında; “Kahvaltı okul çağı çocukları için vazgeçilmez öğün olarak yer almalıdır. Güne yeterli ve dengeli bir kahvaltılarda, haşlanmış yumurta-omlet, beyaz peynir gibi protein kaynakları; ceviz, çiğ fındık, çiğ badem gibi sağlıklı yağlar; tam buğday veya çavdar ekmekleri yer almalıdır” dedi.
“ARA ÖĞÜNLER UZUN SÜRELİ TOKLUK HİSSİ SAĞLAR”
Okul çağı çocuklarının enerji ihtiyacı zillerin çalmasıyla birlikte artmaktadır. Artan bu enerji ihtiyacını ön gören veliler çocukların beslenme çantasında ara öğün koymaktadır. Bazı okullarda ara öğün saati yapılmaktadır. Burada veliye ve değerli öğretmenlerimize büyük bir sorumluluk daha yüklenmektedir. Ara öğünlerde sağlıklı besinlerden tüketen çocuklarda uzun süreli tokluk oluşacaktır. Çocuğun çabuk acıkıp halsizlik ve derste konsantrasyon düşüklüğünün önüne geçilecektir. Ana öğünde fazla tüketimini engelleyecektir.
ARA ÖĞÜNLERDE BESLENME ÇANTALARINDA AŞAĞIDAKİ BESİNLER BULUNDURULABİLİR;
1 porsiyon meyve, 1 su bardağı süt
1 avuç sarı leblebi, 1 su bardağı ayran
1 porsiyon meyve1, 1 su bardağı kefir
1 porsiyon meyve, 1 kase yoğurt
Çiğ kuruyemişler, kuru üzüm
Kurutulmuş sebze, 1 kase yoğurt
ÖĞLE YEMEĞİNDE FASTFOOD YERİNE EV YEMEĞİ
Ayyıldız, çocuklara öğle yemeklerinde fastfood yerine ev yemekleri hazırlanması gerektiğini söyledi.
Yemeklerin haşlanmış veya fırınlanmış olarak hazırlanması gerektiğini belirten Ayyıldız, açıklamalarında; Okul temposunun başlamasıyla minikler, öğle yemeğine koşarak gelmekte ve büyük bir iştahla yemeğini yemektedir. Bazı çocuklarda bu durumun tersi yaşanmakta çocuklarda iştahsızlık olmaktadır. İştahsızlığın nedenleri araştırılmalı ve ona göre bir yol çizilmelidir. Öğle yemeklerinde fastfood tüketim yerine ev yemekleri tüketilmeye alıştırılmalıdır. Beslenme saati olan çocuklara pratik ve sağlıklı öğünler konulmalıdır. Öğle yemeklerinde mevsim sebzeler tercih edilmelidir. Yemekler kızartma yerine haşlama veya fırında yapılarak tüketime alıştırılmalıdır. Beyaz ekmek tüketmek yerine lif oranı yüksek, küçük porsiyonlarıyla çocuğunuzu daha çok tok tutacak tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. Öğününü küçük parçalar şeklinde ve yeterince çiğneyerek tüketmesine dikkat edilmelidir. Meyve suları yerine meyveyi taze şekliyle tüketmeye özen göstermelidir. Gazlı içecekler yerine süt-ayran gibi sağlıklı içecekleri öğünlerine eklemelidir. Ailede çocuklarla birlikte yemek yemeye özen göstermelidir. Çocuklara ödül olarak fazla miktarlarda tatlı, şekerli içecekler verilmemelidir. Çocuğun yediği miktar başkalarıyla karşılaştırılmamalıdır. Ayrıca, çocuklarınızın boy kilo değerlerini WHO(Dünya Sağlık Örgütü)’nun önerdiği persentil (Yüzde birlik) eğrileriyle takip edilebilirsiniz” şeklinde konuştu.
ÖĞLE YEMEĞİNDE BESLENME ÇANTALARINDA AŞAĞIDAKİ BESİNLER BULUNDURULABİLİR;
Lor peynirli, domatesli, kapya biberli tam buğdaylı tost ve ayran
Tavuk sote, mevsim salata, bulgur pilavı, ayran
Tam buğday ekmeği arasına ton balığı, domates, salatalık
Fırın sebze, yoğurt, tam buğday makarna
sengetli
19 Eylül 2023 Salı 09:23bu devirde pahalılıkta nasıl büyümesi gerekiyorsa.
Ispartalı
18 Eylül 2023 Pazartesi 20:24Et 400 tl yumurta 4 tl muz 30 tl peynir 150 tl incir üzüm 40 tl domates 30 tl asgari ücret 8500 tl fıkra burda bitti dağılabilirsiniz
Diyetisyen türedi her yerde
18 Eylül 2023 Pazartesi 19:54Boş boş konuşma,süt kaç para,simit kaç para biliyon mu sen?
Veli
18 Eylül 2023 Pazartesi 17:30Beslenemez kardesim kendini boşa yorma bir küçük süt 10 tl .tost maliyeti senin dediğin 40 tl diğerlerini saymıyorum meyve vb .