HABER/ Ali Çevikbaş- Isparta’da 4 yıldır uzman diyetisyen olan Berika Oruç, kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemini anlattı.
Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüm besin gruplarına dengeli bir şekilde yer verilmesi gerektiğini ifade eden Oruç; “Bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak oldukça önemlidir. Tüm besin gruplarına dengeli bir şekilde yer vermek gerekmektedir. Sebze ve meyveler bu dönemde ön plana çıkar; özellikle C vitamini açısından zengin besinler tüketilmelidir. Brokoli, lahana, pırasa, greyfurt, nar, limon, mandalina gibi besinler yüksek C vitamini içerikleriyle bağışıklık sistemini destekler. Ayrıca protein tüketimi de oldukça önemlidir, çünkü bağışıklık ve kas dokusunu güçlendirme de kritik rol oynamaktadır. Sağlıklı tahıllar, tam buğday ekmek gibi karbonhidrat kaynakları tercih edilmeli ve omega-3 açısından zengin ceviz, badem, zeytinyağı gibi yağlara beslenmede tüketmekte faydalıdır. Bağışıklık sistemini destekleyen vitamin ve mineraller arasında C vitamini, D vitamini, çinko, demir, selenyum ve E vitamini yer alır. Özellikle C vitamini ile çinkoyu birlikte tüketmek, gribal enfeksiyon riskini azaltabilir. D vitamini bağışıklık için kritik olup güneş ışığından alırız. Bazen de kırmızı et ve yumurtadan alınabilir; ancak yetersizlik durumunda takviye alınması gerekmektedir. Zencefil, zerdeçal, bal ve limon gibi doğal ürünler antioksidan ve antienflamatuar özellikleriyle bağışıklığı güçlendirmede faydalıdır. Zencefil, zerdeçal ve karabiberin birlikte kullanılması etkisini artırır. Bu malzemelerle hazırlanan karışımlar küçük şişelerde tüketilebilir ve düzenli kullanımla bağışıklık sistemi desteklenebilir” açıklamasında bulundu.
Kış aylarında su tüketiminin önemine vurgu yapan Oruç; “Bitki çayları, sebze çorbaları gibi alternatiflerden destek alınabilir, ancak bu içeceklerin suyun yerini tamamen almadığını unutmamak gerekir. Su içme alışkanlığı kazanmak için su şişesi taşımak veya hatırlatma uygulamalarından faydalanmak önerilir. Suyun tadını sevmeyenler için içine nane, limon veya tarçın eklenebilir, ancak tarçının etkili maddesi nedeniyle dört saatten fazla bekletilmemesi önemlidir” dedi.
DENGELİ BESLENME İLE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK MÜMKÜN
Uzman Diyetisyen Berika Oruç, besinlerin doğru tüketiminin önemine ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesindeki rolüne dikkat çekti.
Oruç; “Besinlerin pişirme yöntemleri ile bağışıklık sistemini desteklemede önem taşır. Buharda pişirme veya haşlama, vitamin ve mineral kaybını minimumda tutar. Yüksek sıcaklıkta yapılan kızartmalar tercih edilmemelidir. Çünkü besin değerleri kaybolmaktadır. Bazı besinler ise çiğ tüketildiğinde daha faydalıdır. Örneğin, sarımsak ve soğan çiğ olarak tüketildiğinde bağışıklığı destekleyen allicin maddesini daha etkin şekilde sağlar. Buna karşın kırmızı biber ve domates gibi besinlerin, içerisindeki likopen miktarını artırmak için pişirilerek tüketilmesi büyük önem taşımaktadır. Sonuç olarak, kış aylarında dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve doğru pişirme teknikleriyle bağışıklığı desteklemek mümkündür. Vitamin, mineral ve su dengesine dikkat edilerek hasta olma riski azaltılabilir ve vücut direnci artırılabilir. Kışın artan enerji ihtiyacına rağmen porsiyon kontrolü önemlidir. Dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak için kilo alımını önlemede yardımcı olmaktadır. Tatlı tüketim isteği arttığı için meyvelerden veya ev yapımı hurma topları gibi sağlıklı tatlı alternatiflerinden faydalanılabilir. Ancak, sağlıklı tatlıların da porsiyon kontrolüne dikkat edilerek tüketilmesi gerekmektedir. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler tercih edilerek ani kan şekeri dalgalanmalarının önüne geçilebilir” diye konuştu.
Uzman Diyetisyen Berika Oruç, sağlıklı atıştırmalıkların evde pratik bir şekilde hazırlanabileceğini ifade etti. “Evde, tatlı ihtiyacınızı karşılayabilecek sağlıklı bir tabak hazırlamanız oldukça kolay. Balkabağı ile yapılan hafif ve besleyici bir atıştırmalık, hem lezzetli hem de sağlıklı bir alternatif olarak değerlendirilebilir” dedi.
BALKABAĞI TOPLARI TARİFİ İSE ŞU ŞEKİLDE;
Malzemeler:
200 gram (2 dilim) balkabağı
1 çay bardağı yulaf ezmesi
2 silme yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zencefil (toz)
2 yemek kaşığı öğütülmüş ceviz (ince kıyılmış)
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
Yapılışı:
1.Balkabağını kabuklarından ayırıp küçük parçalara bölün.
2.Buharda yumuşayana kadar pişirin.
3.Pişmiş balkabağını bir çatal veya blender yardımıyla püre haline getirin ve soğumaya bırakın.
4.Derin bir kaba balkabağı püresini koyun.
5.Tüm malzemeleri iyice karıştırarak homojen bir kıvam elde edin.
6.Karışımdan küçük parçalar alarak avuç içinde yuvarlak toplar oluşturun.
7.Oluşturduğunuz topları Hindistan cevizine bulayın.