27 Temmuz 2024 Cumartesi

Bir kullanımda %85 oranında bağımlılık yapıyor

Bir kullanımda %85 oranında bağımlılık yapıyor

Isparta

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Yüksek Meslek Okulu Yönetim ve Organizasyon Bölümü’nde öğretim görevlisi ve ISUBÜ Bağımlılıklarla Mücadele Koordinatörü Ahmet Aydın, eroinin Isparta’da en çok kullanılan uyuşturucu madde olduğunu söyledi. 

Uyuşturucu maddenin 1 kere kullanımında bile yüzde 85 oranında bağımlılık yapabildiğini ifade eden Aydın, açıklamasında; “Yasaklı madde diye ifade ettiğimiz uyuşturucu maalesef günümüzün en önemli problemlerinden birisidir. Hem bizi hem gençlerimizi hem ailelerimizi ciddi manada tehdit eden en önemli unsurlardan birisidir. Uyuşturucu maalesef öyle bir bağımlılık türü ki gençler ya da bireyler buna bulaştıkları zaman, bir kullanımı bile yüzde 80-85 oranında bağımlı yapmaya yetebiliyor. O kadar güçlü bir etkisi olan bir bağımlılık çeşididir. Uyuşturucunun yüzlerce, binlerce çeşidi var. Akdeniz Bölgesi ve Isparta’da en çok ‘eroin’ diye ifade ettiğimiz uyuşturucu madde kullanılıyor. Ama son yıllarda tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan ‘Met’ diye ifade edilen Metamfetaminin türevlerinden elde edilmiş, kullanıcılar arasında buz, kristal, atom gibi ifadelerle nitelendirdikleri bir uyuşturucu çeşidi var. Şu anda günümüzdeki en tehlikeli ve en yaygın kullanımı maalesef ki metamfetamin diye ifade edebiliriz. Bu Isparta’mızda da ciddi anlamda kullanılabiliyor” şeklinde konuştu.

BENİM ÇOCUĞUM YAPMAZ

Ebeveynlerin, çocukların uyuşturucu kullandığını çok geç fark ettiğini belirten Ahmet Aydın, sebebinin ise ‘Benim çocuğum yapmaz’ düşüncesinden kaynaklandığını söyledi.

Uyuşturucu madde kullanımında tehlikenin en yakınlardan gelebileceğini ifade eden Aydın, ebeveynlerin özellikle çocuklarının arkadaş çevresini tanıması gerektiğini söyledi.  Aydın; “İnsan; sevdiğinin olumsuz yanlarını, sevmediğinin ise olumlu yanlarını görmek istemez. Ebeveynler çocuklarına tabiri caizse konduramıyorlar. ‘Benim oğlum yapmaz, benim kızım yapmaz’. Evet çocuklarımıza güvenelim, evet çocuklarımız yapmayabilir ama artık ortamlar çok farklı, dışarısı çok tehlikeli özellikle çocuklarımızın arkadaşlarına dikkat etmemiz gerekiyor. Arkadaş seçimlerine müdahale etmeyelim ama kim olduklarını bilelim. Çünkü tehlike uzaktan gelmiyor. Tehlike en yakınımızdan geliyor. Dolayısıyla da arkadaşımızdan ya da aile içerisinde başka bireyler, bulunduğumuz mahallede kullanan kişilerden gelebiliyor. Ailelerin şuna dikkat etmesi gerekiyor; Çocukta sosyal, psikolojik ve fiziksel birtakım değişiklikler var mı? Mesela çocuğunuzun arkadaş ortamı sürekli değişiyorsa, giyim kuşamındaki özeni değişiyorsa, yüzünde fiziksel anlamda birtakım değişiklikler meydana geldiyse, içine kapanma gibi bir durum olduysa, özellikle aşırı kilo kaybı yaşanmaya başladıysa ailelilerin şüphelenmesi gerekiyor” dedi.

ÇOCUĞUNUZUN ODASINDA ALÜMİNYUM FOLYO VE BİRDEN FAZLA ÇAKMAK VARSA DİKKAT EDİN

Eroinin sıvı forma getirilmesi için birden fazla çakmak kullanıldığını söyleyen Aydın, çocuğunuzun odasında, cebinde ya da çantasında alüminyum folyo ve birden fazla çakmak varsa dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Çocuğunun uyuşturucu madde kullandığını öğrenen ebeveynlerin, mutlaka bir uzmandan yardım alması gerektiğinin altını çizen Aydın; “Ebeveynler ve normal vatandaşlar, eroinin en son vücuda enjekte edilen, yani sıvı halini biliyor. Oysa ki eroin o hale gelene kadar birtakım aşamalardan geçmesi gerekiyor. Mesela kırmızı mercimek tanesi kadar eroini sıvı haline dönüştürebilmek için 1 tane çakmak yeterli gelmeyebiliyor. En az 2 tane çakmak kullanılması gerekebiliyor. Ebeveynlerin burada şuna dikkat etmesi gerekiyor; çocukları sigara içebilir. Sigara içen bir çocuk genelde 1 tane çakmak taşıyabilir. Ama eğer çocuğumuzun çantasında, cebinde birden fazla çakmak taşıyorsa ebeveynlerin bunu düşünmesi gerekiyor. Hele hele alüminyum folyo dediğimiz folyolardan çocuklarımızın cebinde, çantasında, odasında buluyorsa dikkat edilmesi gerekiyor. Çocukların haberi olmadan odasını kontrol etmek ve şüphelenmek gerekiyor.

Çocuğunun uyuşturucu kullandığını öğrenen ebeveynler Sağlık Bakanlığına bağlı olan yetişkinlere yönelik AMATEM ve çocuklara yönelik ÇAMATEM’lerimiz var. Öncelikle bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekiyor. İlimizde Halk Sağlığı Birimi var, oraya müracaat edilebilir. Yeşilay’ın şubesine ya da YEDAM’a müracaat edilebilir. Ama mutlaka ve mutlaka bir uzmanından yardım alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Vatandaş

12 Şubat 2024 Pazartesi 21:56

Ah hocam ah herşey iyide Amateme Çamateme Yedama Yönlendirmen uygun olmamış Sende biliyorsun Oraların Çözüm olmadığını zaten Çözüm olsaydı kendi Ağzınla Söylemişsin bu kadar,Bağımlı olmazdı ancak herkes 3.Maymunları oynaığı için ve Söylediğin yerler Çözüm olmadığı için Çoğaldı Malasef.

umud

12 Şubat 2024 Pazartesi 10:09

Kalpazan bu.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR