Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, dikkat edilmesi halinde koronavirüs salgının durdurulabileceğini belirterek "Hepimiz buna dikkat edersek virüs bulaşmaz, 15-20 gün içerisinde de virüs kaybolur gider, salgın da durur” dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve KTÜ Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, vücutta bağışıklık kazanma yöntemleri olarak aşı olmak, enfeksiyon geçirmek ve plazma verilmesi olduğunu söyledi. Özlü, Covid-19 virüsüne karşı ise bu yöntemlere yeterince güvenilemeyeceğini belirterek "Enfeksiyonu geçirenlerin çoğunluğunda Covid-19'a karşı vücutta antikor oluşmasına rağmen koruyuculuk kesin olarak bilinmiyor. Bazı hastalıklarda ömür boyu, bazılarında ise 3-4 ay koruyuculuğu oluyor. Covid-19'u geçirenlerde de tekrar enfeksiyon olacak mı yoksa kalıcı mı, bu sorunun cevabını henüz tam olarak bilmiyoruz. Virüse karşı etkili ve güvenilir bir aşı henüz bulunmadı. Bulunacak aşının ise etki süresi de bilinemeyecektir" dedi.
'GERÇEKÇİ BİR BEKLENTİ DEĞİL'
Duyarlı immun hücreler yoluyla da vücutta bağışıklık gelişebileceğini ancak Covid-19'da bu hücrelerin ne kadar etkili olduğunun bilinmediğini belirten Özlü, “Salgının yoğun olarak yaşandığı ülkelerde bile virüse karşı antikor oluşmuş kişilerin oranı yüzde 7'lere ulaşabiliyor. Bizde ise rakamlar çok daha düşük. Enfeksiyonu geçirerek bağışıklık kazanmanın da bu salgını durdurmada gerçekçi bir beklenti nedeni olamayacağı açığa çıkıyor ve bu bağışıklığın ne kadar koruyucu olduğunu bilmiyoruz. Enfeksiyonu geçirenler yeniden hastalanabilirler. Bu konuda raporlar ve bulgular var. 'Ben hastalığı geçirdim, atlattım, korunmama gerek yok' diyemeyeceklerini söyleyebiliriz. Aşı ve enfeksiyon geçirerek bağışıklık kazanmakta virüsten korunmak için yeterince güvenilir bir yöntem değil. Yine hastalığı geçiren kişilerden alınan plazma ve antikorlar hasta kişilere verilerek pasif bağışıklık oluşturuyor. Ancak bu yöntemin her hastada etkili sonuç vermiyor" diye konuştu.
'KENDİMİZİ KORURSAK VİRÜSE YAKALANMAYIZ'
Virüsün hızlı mutasyon geçirebildiği belirten Özlü, "Aşıyla da elde etseniz, hastalığı geçirerek de elde etseniz kazandığınız bağışıklık uzun süre etkili olmayabilir. Virüsler hızlı mutasyon geçirerek genetik yapısını değiştiriyor. Virüse karşı bağışıklık kazanmak yerine maske, mesafe ve hijyene dikkat ederek virüse yakalanılmamasına odaklanılmalı. Şu anda hepimizin üzerinde yoğunlaşması gereken husus virüsten korunmak. Salgın devam etsin ama biz kendimizi korursak virüse yakalanmayız. Hepimiz dikkat edersek de salgını durdururuz. Hepimiz buna dikkat edersek virüs bulaşmaz, 15-20 gün içerisinde de virüs kaybolur gider, salgın da durur” ifadelerini kullandı.
umutsuz
17 Temmuz 2020 Cuma 01:16ülkemizde yoktu ztn dışardan geldi gelmesini engelleseydi hükümet hiç bir derdimiz yoktu. 20 günle fln olmaz bu iş 2 ay cıkmadı millet dışarıya öyle azaldı bitmedi.
norm
16 Temmuz 2020 Perşembe 23:17kulagımızın arkası kaldıydı oda oldu bakalım
DE
16 Temmuz 2020 Perşembe 18:14Bizim halkımız kendi aklını kullanıp kendi iradesiyle önlem falan almaz. Gözüyoruz avmleri, sahilleri, otelleri, caddeleri... Herkesin uyması gereken kurallar olacak, uymayanlara da çok ağır yaptırımlar uygulanacak. Kesilen cezaları mahkemelerin bozmasıyla olacak iş değil. Bu gidişle eylülde patlar vaka sayıları. Zaten şu an bile şehirlerde her geçen gün vaka sayıları artarken genelde nasıl 1000in altına düştük anlamadım. Turizm sezonu bitsin artış sayılara yansır.
Ş.. g
16 Temmuz 2020 Perşembe 15:08Düğün yemekleri yasaklanmadığı sürece tehlike bitmez unutmayın
Adanalı Kamil
16 Temmuz 2020 Perşembe 12:50Durdururduk sayın Özlü 1-Umreden ilk gelenlere tedbir alsaydık. 2- 10 Martta İran'dan Isparta'ya Charter seferi yapıldı hangi akla hizmetse dış uçuşlar yapılmasaydı. 3- Bütün bunları yaptık. Nisan ayında Sayın İMAMOĞLU bas bas bağırdı Tam karantina diye Tüm ülkede 15 günlük karantina yapsaydık. Sıfır olurdu. Devlet yedi düvele maske gönderdi. Elde maske kalmadı. Çıktınız maskeye gerek yok dediniz. Şimdi de maskesiz çıkmayın diyorsunuz.
Hasanbey.
16 Temmuz 2020 Perşembe 12:17Sağlıkta virusle mücadele nin ilk şartı bağışıklık sistemini guclendirmektir bunu Dünya kabul etmiş tir.! Sonrada hijyen Maskeyle olsaydı maske üretim fabrikasında virüs çıkıp sonrada kapatilmazdi. Zonguldak'ta maske artı koruyucu elbise giyen sağlık personeli. İnsanlarımız Coronavirüse yakalanmazdı degilmi.?