Isparta'daki Eğirdir Gölü ve kıyı kesimi, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 5 Ocak 2021'de 'Kesin Korunacak Hassas Alan', 'Nitelikli Doğal Koruma Alanı' ve 'Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak ilan edildi. Geçen yıl ağustos ayında gölde kuraklığa bağlı çekilmeyle beraber alg patlaması ve sucul bitki istilası görüldü. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un talimatıyla ilgili kurumlar harekete geçti. Bakanlığa bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Genel Müdürlüğü koordinesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Isparta Valiliği, Isparta Belediye Başkanlığı, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Merkezi, TÜBİTAK, üniversiteler, kamu ve özel sektör kuruluşları bir araya geldi. Arazi çalışmalarıyla beraber alınması gereken tedbirler belirlendi.
9 MADDELİK EYLEM PLANI ADIM ADIM TAMLANIYOR
TVK Genel Müdürlüğü, göldeki sucul bitkilerin seyreltilmesi ve dipte biriken sedimentle biyokütlenin kaldırılmasına ilişkin ön fizibilite raporu düzenledi. Süleyman Demirel Üniversitesi ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden bilim insanları da Ekosistem Değerlendirme Raporu'nu (EDR) hazırladı. Bakan Kurum, bu çalışmalar ışığında belirlenen eylem planını 27 Ağustos 2024'te kamuoyuna duyurdu. Bugüne kadar 9 maddelik eylem planının 8'i tamamlandı. Ekosistem Değerlendirme Raporu'na göre; yüzey temizliği ve ot kesimi çalışmaları hassasiyetle yürütüldü. Göl içindeki hassas bölgelerde ise özel ekipmanlı dalgıçlar temizlik yaptı. Gölden toplanan bitki numunesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Ziraat Fakültesi'nde analiz edildi.
2 NOKTADA DİP ÇAMURU TEMİZLİĞİ YAPILACAK
Barındırdığı endemik türler, kuşlar ve diğer canlılar için önemli bir habitat oluşturan, aynı zamanda sunduğu ekosistem hizmetleriyle son derece önemli bir sulak alan olan Eğirdir Gölü'nün korunması için en önemli ve son adım dip çamuru temizliği olacak. Göl tabanında oluşan dip çamurunun bertarafı ile ilgili Eğirdir Gölü Fizibilite Raporu hazırlandı. Raporda göldeki su kalitesi ve kirlilik yükleri ile göl su seviyesindeki azalmaların nedenleri ve çözüm önerileri belirlendi. Önümüzdeki günlerde bilim insanlarının hazırladığı fizibilite raporu doğrultusunda çamur yoğunluğunun oluştuğu Hoyran Boğazı ve Eğirdir ilçesi kıyıları olmak üzere iki ayrı alanda dip çamuru alınacak.
'EĞİRDİR'E CAN SUYU OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Gölün son halinin görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan Bakan Kurum, "Eğirdir Gölü, nefes almaya başladı. Göldeki kirliliğe karşı hayata geçirdiğimiz eylem planımız aşama aşama tamamlanıyor. Göl yüzeyini temizledik, dip çamuru temizliğine başlıyoruz. Eğirdir Gölü'ne can suyu olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
'DİP ÇAMURU PLANIN SON VE KRİTİK AYAĞI'
Bakan Kurum'un paylaştığı videoda görüşlerine yer verilen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Isparta İl Müdürü Bekir Çelenk, eylem planının uluslararası koruma standartlarına uygun şekilde yürütüldüğüne dikkat çekerek, "Dip çamuru temizliği Eğirdir Gölü Eylem Planı'nın son ve en kritik ayağını oluşturuyor. Bu aşama başarıyla tamamlandığında planın ana hedeflerini büyük ölçüde gerçekleştirmiş olacağız" dedi.
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Doğal Sit Alanları 2'nci Bölge Şube Müdürü Uğur Kurt da çalışmalarla Eğirdir Gölü'nün ekosisteminin korunarak sürdürülebilir bir şekilde gelecek nesillere aktarılacağına dikkat çekti.
EĞİRDİRLİ
02 Şubat 2025 Pazar 15:00SAYIN BAKANIM, ÇALIŞMALARINIZDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİM. GÖLE YAPILAN ÇALIŞMALAR MÜTHİŞ. CHP ZİHNİYETİ GÖL ÜZERİNDEN HÜKÜMETE SALDIRIYOR ANCAK BİZ YAPILANI GÖRÜYOR VE ÇALIŞMALARI TAKDİRLE KARŞILIYORUZ. EĞİRDİR HALKI SİZİNLE. BAŞARILAR.
Mete
30 Ocak 2025 Perşembe 12:45Eskiden su derinliği 14 metreydi, şimdi 2 metre, böyle giderse 2 sene sonra bataklık, 5 sene sonra ise imara açarsınız artık
1vatandaş
30 Ocak 2025 Perşembe 10:10Eğirdir gölü ile ilgili Aynı şeyi ben söyleseydim, halktan bir sürü küfür yerdim.
BUR
30 Ocak 2025 Perşembe 08:21Göle su takviyesi yok mu hocam sen onu söyle
başka vatandaş
30 Ocak 2025 Perşembe 07:50geçmiş tecrübelerimize dayanarak.İNANDIK
Isparta lı
30 Ocak 2025 Perşembe 02:24Erken seçim olsada birde siz gitsenizde ülke nefes alsa süper olacak gibi işiniz gücünüz milleti yalanla dolanla kandırmak en iyi yaptınız şeyde bu tam bir takiyecilik bu halk ne zaman uyanır bilmem inşallah çok geç olmaz yoksa ülkecek yandık vesselam
işsizdoktor
29 Ocak 2025 Çarşamba 18:58Çözüm adım adım geliyor. Maşallah. Geleni görüyoruz ama acaba çözüm mü?
Vatandaş
29 Ocak 2025 Çarşamba 18:43Nerede biten bir şey varsa orayı överek algı yapmaya çalışıyorsunuz. Bir gün de devlet olarak bir sorunun ciddiyetini anlayıp ona göre konuşun. Eğitim biter eğitim süper derler, sağlık biter sağlık süper derler, adalet biter yargı süper derler, ekonomi biter uçuyoruz kaçıyoruz derler. Gerçi siz siyasetçi olarak işinizi yapıyorsunuz, şurası çok kötü diyecek haliniz yok size oy verenlerde kabahat.