Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Uzaktan Sağlık Hizmetlerinin Sunulmasına Dair Yönetmelik'in Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek "Uzaktan sağlık hizmeti başlıyor. Uygulama zaman kaybını önleyecek" dedi.
Bakan Koca, Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Uzaktan sağlık hizmeti başlıyor. Uzaktan Sağlık Hizmetinin Sunulmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Bakanlığımız, sağlık kurumunda hasta olarak bizzat bulunmadan, çağdaş bilişim teknolojileri kullanarak sağlık hizmeti almanın kurallarını belirledi. Uygulama zaman kaybını önleyecek. Uzaktan sağlık hizmetini, sadece gerekli bilişim teknoloji alt yapısına sahip, Bakanlıkça ruhsatlı sağlık kuruluşları sunabilecek. Uzaktan sağlık hizmeti gereklerini yerine getirmek koşuluyla artık hastalara e-reçete yazmak, rapor vermek mümkün olacak" dedi.
KRİTERLER SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN BELİRLENECEK
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, uzaktan sağlık hizmetini, sadece gerekli bilişim teknoloji altyapısına sahip bakanlıkça izinli sağlık kuruluşları sunabilecek. Yeni düzenlemeyle artık uzaktan sağlık hizmeti gereklerini yerine getirmek koşuluyla hastalara uzaktan e-reçete yazmak, rapor vermek mümkün olacak. Uzaktan sağlık hizmeti sunan sağlık tesislerinin, en geç 6 ay içinde 'Uzaktan Sağlık Hizmeti Faaliyeti İzin Belgesi' alması zorunlu olacak. Uzaktan sağlık hizmetlerinin sunumunda, Sağlık Bakanlığı'nca üretilen veya tescil edilerek kullanılması onaylanan yazılı, sesli veya görüntülü iletişime imkan sağlayan güvenli 'Uzaktan Sağlık Bilgi Sistemi' yazılımı kullanılacak. Yazılımın asgari standartları bakanlık tarafından belirlenecek. Sağlık tesisi, sağlık meslek mensubunun uzaktan sağlık bilgi sistemine bağlanabilmesi için gerekli altyapı ve teknik donanım imkanlarını sağlayacak. Uzaktan sağlık hizmeti sunumu için gerekli altyapı ve teknik donanım gibi hususlara ilişkin kriterler Sağlık Bakanlığı'nca belirlenecek.
YÖNETMELİKLE SUNULABİLECEK HİZMETLER
Bu kapsamda, uzaktan sağlık hizmeti talep eden kişi, hizmetin elverdiği ölçüde muayene edilebilecek. Kişinin tıbbi gözlem, izlem ve takibi ile değerlendirmesi yapılabilecek, teşhis edilmiş hastalıkları kontrol edilebilecek ve kişiye tıbbi danışmanlık verilebilecek. Uzaktan sağlık hizmetinde konsültasyon veya ikincil görüş talep edilebilecek. Gerekli durumlarda, kişiye bir sağlık kuruluşuna fiziki olarak müracaat etmesi önerilecek. Hastalıkların uzaktan yönetimi ve takibi için kişinin kan şekeri ve kan basıncı gibi klinik parametreleri değerlendirilebilecek, tedavi ve ilaç yönetimi sağlanabilecek. Sağlığın korunmasına ve takibine, sağlıklı yaşamın desteklenmesine, psikososyal destek hizmetlerinin sağlanmasına yönelik hizmetler verilebilecek. Sağlık riski artan veya ileri yaşlı kişilerin çok yönlü değerlendirmesi ve takibi yapılabilecek. Endemik veya epidemik salgınlarda ulusal nitelikteki kılavuzlar doğrultusunda kişilerin sağlığının korunmasına yönelik gerekli tıbbi işlemler yürütülebilecek. Giyilebilir teknolojiler ve diğer tıbbi cihazlar ile sağlık hizmeti talep eden kişinin sağlık verileri ölçülüp takip edilebilecek.
İZİN BELGESİNDE FAALİYET ALANI VE SINIRLARI BELİRTİLECEK
Yine faaliyet izni için sağlık tesisi tarafından yapılan başvurunun, incelemelerin ardından uygun görülmesi halinde 'Uzaktan Sağlık Hizmeti Faaliyet İzin Belgesi' düzenlenecek. Faaliyet izin belgesinde; faaliyet alanı ve sınırları belirtilecek. Bakanlığa bağlı sağlık tesisleri için bakanlık resen uzaktan sağlık hizmeti faaliyet izni verebilecek. Sağlık tesisleri, Sağlık Bakanlığı'ndan izin almadan ve sağlık hizmeti sunmaya yetkili olmadığı bir alanda uzaktan sağlık hizmeti veremeyecek. Uzaktan sağlık hizmeti sunumu esnasında elde edilen kişisel veriler, ilgili mevzuat haricinde işlenemeyecek ve aktarılamayacak. Ayrıca Uluslararası sağlık turizmi yetki belgesi almış sağlık tesislerince, ilgili mevzuatı çerçevesinde uluslararası sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamında uzaktan sağlık hizmeti verilebilecek.
Uzaktan doktor
14 Şubat 2022 Pazartesi 06:37Sayın bakanım, uzaktan diş çekilecek mi? Uzaktan iğne vurulabilecek mi?
değişen bişey olmaz
11 Şubat 2022 Cuma 13:23Yakından olmasına gerek yok zaten doktorların ilgilendiği yok ilaç yazıp gönderiyorlar hatta bir sistem yapın sisteme rahatsızlığı girelim oda bize ilacı pekala yazar
Aç bakayım ağzını
11 Şubat 2022 Cuma 09:07Tetkikler tahliller filimler nasıl olacak onuda eve araba gönderip mi aldırcaksınız yoksa yürü bakalım hastaneye mi diyeceksiniz, sonunda hastane ye gitmek varsa direk hastaneye gitmek daha mantıklı değilmi hem kalbini dinleme nasıl olacak ağzına bakma nasıl olacak tansiyon ölçme ateş ölçme bunlar olmadan ancak raporu olan ilaçları yazdırabiliriz, onu bizim aile hekimi zaten yapıyor, eczaneler bile raporlu ilaçları yazdırmadan veriyor hadi hayırlısı bakalım ne çıkack işin içinden
Huzur
11 Şubat 2022 Cuma 07:29Çok mantıklı.Yeminle benim aklıma gelmişti…
Mehmet
11 Şubat 2022 Cuma 00:04görüntülü arayıp sağlık ocağından arıyoruz uzaktan muayene edecez soyunun diyenler çıkar yakında
Son durak yağlama hizmetleri
10 Şubat 2022 Perşembe 23:25Uzaktan cenaze namazı ve defin hizmetleri yıkama yağlama itina ile yapılır
Müteveffa
10 Şubat 2022 Perşembe 22:48Yakından sağlık hizmetinden bile hiç memnun değilim.
MUSTAFAMUSAAKBAŞYLVC
10 Şubat 2022 Perşembe 22:27HARIKA VE HARIKA
MUSTAFAMUSAAKBAŞYLVC
10 Şubat 2022 Perşembe 22:27HARIKA VE HARIKA