19 Mayıs 2024 Pazar

Kuzugöbeğinin fiyatı altını solladı

Kuzugöbeğinin fiyatı altını solladı

Isparta

Isparta’nın yüksek kesimlerinde, ormanlık alanlarda yetişen Kuzugöbeği Mantarı, bu yıl 8 Bin liradan alıcı buldu.

Isparta’da bu yıl yağışların az olmasıyla birlikte Kuzugöbeği Mantarına ender rastlanıldı. Bu durum da fiyatında büyük artış yaşanmasına neden oldu. Geçtiğimiz yıl 1 kilo taze kuzu göbeği 500 liraya alıcı bulurken, bu sene kilosu Bin liradan satışa sunuldu.

Kurusu ise geçtiğimiz yıl 4 Bin liralara kadar satılırken, bu yıl 8 Bin liradan alıcı buldu. Böylelikle 1 kilo Kuzugöbeği Mantarının kurusu yarım altın fiyatını solladı.

Kuzugöbeği, Morchellaceae familyasından yenilebilen bir mantar türüdür. Genelde ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunur. Genelde bahar aylarında ortaya çıkar. Sahte kuzu göbeği mantarı gibi zehirli türlerle karıştırılma riski olduğundan dikkatli olunmalıdır. Isparta Sütçüler İlçesinde de bulunan kuzu göbeği yerli halk tarafından toplanıp, tüketiliyor ve ticareti yapılıyor.

KUZUGÖBEĞİ MANTARININ FAYDALARI

Göbek mantarı olarak da anılan bu mantar çok zengin bir besin kaynağıdır; içeriğinde B1, B2 ve C vitaminlerin yanı sıra yüksek miktarda kalsiyum, sodyum, çinko ve potasyum bulundurur. Daha da önemlisi 1 adet kuzu göbeği mantarı 1 kilo etin taşıdığı proteine eşit miktarda protein içerir.

 Zihin açan bir ürün olan bu mantar besin değerinin yanı sıra bağışıklık sistemi üzerinde de güçlendirici bir etkiye sahiptir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde de vücudunuzun tüm zararlı mikroorganizmalara karşı korumasını destekler.

Halk arasında kansızlık olarak bilinen anemi hastalığı vücutta demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar. Kansızlık uzun süreli devam ederse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kuzugöbeği mantarı herhangi bir alerjinin söz konusu olmadığı durumlarda kansızlık tedavisinde de kullanılır, sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilir.

Kuzugöbeği mantarının içeriğinde yer alan niosin ve selenyum maddeleri özellikle prostat kanserine karşı olumlu bir etkiye sahiptir.

 Kan şekerini dengelemek ve buna bağlı gelişen sağlık sorunlarından etkilenmemek için sık sık kuzugöbeği tüketimi tavsiye edilir.

 Kuzugöbeği mantarının faydaları arasında karaciğer ve kalp hastalıklarına karşı geliştirdiği koruma etkisi de yer alır. Karaciğer ve kalp sağlığını korur, karaciğer enzimlerinin yenilenmesini sağlar.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Dumrul

06 Mayıs 2024 Pazartesi 08:55

Nankörlükte nirvanaya ulaştınız. Sanki daha önce varlık içinde yüzüyordunuz. Şu şikayet edenlerin %90 ı son 20 yılda rahatlık ve refah içinde yüzdünüz. İktidarın nimetlerinden en çok siz faydalandınız. Mankurtlar sizi gidi. Efendileriniz şikayet edin, iftira atın deyince ****dunuz. Bu memleketi ateşe verenler sizin efendi ağababalarınız. Merak etmeyin alayınız vakti geldiğinde hesaba çekileceksiniz. Dua edin bu dünyada olsun.

Hasan kaya

05 Mayıs 2024 Pazar 23:27

Tamam da hani alıcı nerdedir

Ragıp Elibol

05 Mayıs 2024 Pazar 19:43

Bu bize ucuz gelir istakoz yememiz lazım havyar yememiz lazım kuzu kestirmemiz lazım

Vatandas

05 Mayıs 2024 Pazar 18:14

"İtibaren tasarruf olmaz" rumuzlu arkadaş. 95 yaşındaki babam da böyle düşünüyor. Vatandaş beslenemefıgi gibi karnını bile doyuramıyor. Birileri itibaren tasarruf etmesin diye.

İtibardan tasarruf olmaz

05 Mayıs 2024 Pazar 16:20

Kuzu göbeği yemeyin , et balık tavuk almayın, süt ve süt ürünleri tüketmeyin, pazara gitmeyin, alışveriş yapmayın , kirada oturmayın, araba almayın binmeyin o zaman pahalılık hissetmezsiniz.Reisin hiç suçu yok o bebek kadar masumdur.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR