25 Nisan 2024 Perşembe

Aya Baniya Kilisesi Koku Atölyesi için restore ediliyor

Aya Baniya Kilisesi Koku Atölyesi için restore ediliyor

Isparta

Isparta Belediyesi, yaklaşık 270 yıllık bir geçmişe sahip olan Aya Baniya (Payana) Kilisesinin restorasyonunu yaparak, turizme kazandırıyor. ‘Isparta Koku Atölyesi: Kokuhane’ ismiyle hayat bulacak olan kilisede restorasyon çalışmaları başladı.

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in göreve gelmesinin ardından şehirde tarihi yapılara sahip çıkılıyor. Şehrin kalbi noktalarındaki Tarihi Üzüm Çarşısı’nda restorasyon ve Damgacı Sokak SokakSağlıklaştırılması Projelerinin ardından kentte bulunan kiliseler de turizme kazandırılıyor. Bu kapsamda Isparta Belediyesi şehrin tarihi açısından büyük önem taşıyan ve 1750’li yıllarda yapıldığı tahmin edilen Turan Mahallesi’ndeki Aya Baniya (Payana) Kilisesi’ni turizme kazandırmak amacıyla harekete geçti.Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) Güdümlü Proje Desteği kapsamında “Isparta Koku Atölyesi: Kokuhane” ismiyle şehrin ekonomisine, sosyo-kültürel hayatına olumlu etkiler katacak olan projede kilise turizmde bir cazibe merkezi haline getirilecek. Koku teması kapsamında işlevlendirilecek kilisede ve bahçesinde Kütüphane, Koku Yapım Atölyesi, Sergi-Fuaye alanı, Kafeterya, Mağaza, Tematik Tıbbi ve Aromatik Bitki Bahçesi olmak üzere 4 bölüm oluşturulacak.

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ile BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, ‘Isparta Koku Atölyesi: Kokuhane’ Projesi için kilisenin restore edilmesi amacıyla hibe desteği protokolü imzalamıştı. İmzaların atılmasının ardından hazırlıkların tamamlanmasıyla Aya Baniya (Payana) Kilisesi’nin restorasyon çalışmaları başladı. Yüklenici firma kilise etrafında güvenlik önlemlerini alarak, dış cephe restorasyon çalışmaları için iskele kurdu ve çalışmalara başladı.

Yüklenici firma yetkilisi İnşaat Mühendisi Turgut Çetindağ, kilisede ilk etapta iş iskelesini kurduklarını belirterek, çalışma için güvenlik önlemlerini aldıklarını söyledi. Çetindağ, “Arkadaşlarımız çalışmalara sıvaları açarak başladılar. Önümüzdeki haftaya doğru çatıdaki kiremit örtüsünü açıp, çatının durumuna bakacağız. Daha sonra iç kısma geçeceğiz. Aşama aşama idareyle koordineli bir şekilde çalışmalarımızı yürüteceğiz” ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, kilisenin restore edilmesi için hibe desteği protokolü imza töreninde yaptığı konuşmada, şehirdeki tarihi yapılarla yakından ilgilendiklerini belirterek, “Üzüm Çarşısı’nın restorasyonu başladı, arkasından Damgacı Sokağın restorasyonuna başladık. Bu ve Doğancı Mahallesi’ndeki kiliselerimizi bakanlığımızdan istedik ve belediyemize devredildi. Bu tarihi ayağa kaldırmamız gerekiyordu. Bu tarihi ayağa kaldırırken de içerisinde nelerin olacağını, şehrimizin ana temaları nelerse onlarla beraber çalışmamız gerektiği düşüncesiyle çalışmalara başladık. Isparta’mızın simgesi gül ile alakalı bir çalışmanın olması gerektiği düşüncesiyle burada bir koku atölyesinin iyi olacağını düşünerek projesini hazırladık. Arkasından buranın bir kütüphane haline gelmesi ve gençlerimizin buradan yararlanması çok önemliydi” demişti.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

özge

07 Ağustos 2022 Pazar 16:58

truzim için kilise olarak kalmalıydı bizim camiyi böyle yapsalar hosunuza gidermi saygı duyun herkesin inancına

nas vegas

07 Ağustos 2022 Pazar 16:57

zagor...aynen çokkk doğru birde göstermelik namaza gidenler ve imam maaşı 12 bin lira ondan sonra cami önüne yardım kutusu imama o kadar maaş neden ne yapıyor bunlar ilim parayla satılırmı o yardımlar ne için diyanete verilen bütce hiç bir bakanlıjta yok birde yardım istiyorlarki dşyanetin başı mercesede b,insin o kadar parası varsa diyanet başkanı neden yardım etmiyorda amerikada londrada ev alıyor neden mekkeden almıyor madem allaha yakın olacak fakir cennete diye uyusun bu troller

Dinamit32

07 Ağustos 2022 Pazar 01:53

Yıllardır atıl duran bir yer . İçerisinde pisliğin oldugu bir yer . Şimdi bir adam çıkmış ıspartaya kazandırıyor buralarda hala yok özel yer yok neden parası oradan karşılanmadı deniliyor . Yapmayın Allah aşkına ıspartaya kazandırılan her eser neden bir kesime bu kadar batıyor .

İşsiz doktor

06 Ağustos 2022 Cumartesi 23:16

Yine bir tarih kıyımı restorasyonu. Çatiyi da otogardan getirseydiniz...

ISPARTALIYA CEVAP:

06 Ağustos 2022 Cumartesi 15:57

ıspartalıya cavap: BEN IRK AYRIMINI YAPMAM.ÇÜNKÜ HADDİME DEĞİLDİR. SENİN IRKINI BİLMEM AMMAAAAAAA eğer TÜRKÜM DİYORSAN ORTA ASYADAN ĞELDİM DİYORSAN.sana cevap sen ANAYURDUNU NEDEN? NİÇİN? NE sebeplerden dolayı ANADOLUYA ĞELDİN? ATALARINA SOR SANA DOĞRUYU ANLATSINLAR.selanik,bulgar,TÜRKMENLER,YÖRÜKLER,NASIL ĞELMİŞLER? ÖĞREN .ATALARINA SOR.KAÇTINIZMI YOKSA AHESTE AHESTE YÜRÜYEREKMİ ĞELDİNİZ.KEŞKE BENİM İLE TARTIŞMAYA ĞİRMESEYDİN.KEŞKE ELEŞTİRİLERİNİ TARİHİ BİLEREK ELEŞTİRSEYDİN.

idilli

06 Ağustos 2022 Cumartesi 13:45

Bütün kiliseleri bizim vergilerimizle restore edin

Put Zagor'a

06 Ağustos 2022 Cumartesi 13:27

İlk cümle konuşulabilir ama son cumleni kendi adına konuş putcuk

Araphan,a

06 Ağustos 2022 Cumartesi 13:23

Sen iyi değilsin, durum vahim.

MACUR TORUNU

06 Ağustos 2022 Cumartesi 12:09

hristiyanlar için kutsal olarak sayılan bir ibadethane neden amacı dışında kullanılır anlamış değilim düğnyanın hiç bir yerinde böyle bir örnek yoktur olamazda adı üstünde kilise **** bir ülkede **** bir şehirde cami aynı durum meydana gelmiş olsa tüm islam dünyasında yankı uyandırır,kendinize yapılmasını istemediğiniz bir durumu başkasına yapmayın belediyenin işi değil kilise takibini yapmak bu ülkeler kültürel miraslar ve vakıflar müdürlüğü var onlar takip edecekler...

Gazmam

06 Ağustos 2022 Cumartesi 10:32

Ne kokusu..

Ispartalk

06 Ağustos 2022 Cumartesi 03:34

Seçim döneminde yapılabilecek projelere dikir vermiştim işe yaradığı görmek sevindirici!

Ispartalı

06 Ağustos 2022 Cumartesi 03:32

ARAPHAN. Savaşta yoklukta ülkesini terkedip kaçan mı müslüman. Annesini karısını bırakıp kaçan mı müslüman? Müslümanlık kaçarak değil savaşarak devam etti! Memleketinde savaş var zulüm var adam burda plajda karı kız kesiyor, millete salça oluyor hırsızlık yapıyor…

Üzgün vatandaş

06 Ağustos 2022 Cumartesi 01:02

Şu yapılan proje de iki konuda rahatsız oldum;Birincisi, kutsal bir mekanın amacı dışında kullanılması. Evet bizim için kutsal olmayabilir ama başka bir ülkedeki terk edilmiş bir camiyi koku merkezi vs altında değiştirseler, ben rahatsız olurdum.İkinci rahatsız oldum konu da, kilisenin restorasyon masrafları niye bizim baka üzerinden sağlanıyor. Keşke bunun için yurtdışından kaynak bulunsaydı. Kilise bakımı için paranın benim vergilerimden çıkması inanılmaz rahatsızlık verici.

Ispartalı

05 Ağustos 2022 Cuma 22:26

Çok iyi düşünülmüş. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

ARAPHAN

05 Ağustos 2022 Cuma 21:12

SOMALİLERDEN RAHATSIZ OLANLAR,SURİYELİLERDEN RAHATSIZ OLANLAR,AFGANİSTANLILARDAN RAHATSIZ OLANLAR.ŞARKLILARDAN RAHATSIZ OLANLAR,BU SAYDIKLARIM HEPSİ MÜSLÜMAN.yabancı TÜRİST ĞELSİN DİYE DUA EDENLER.yarın başınıza herhanği bir OLAY ĞELDİĞİNDE. MÜSLÜMANLARA BAŞ VURMAYIN.kardeşiz deyip 2 yüzlü olmayın. dua ettiğiniz herkim ise onlardan .YARDIM TALEP EDİN. BU SÖZÜM IRKÇILARA.

Destek

05 Ağustos 2022 Cuma 19:44

Benzin mazot a indirim geliyor haber 7 com da okudum

Lavanta

05 Ağustos 2022 Cuma 18:21

Isparta da koku atölyesi var zaten. Tabakhane Ayazmana Mahallesi' nde cam açtırmıyor bu sıcakta.

ZAGOR (BALTALI İLAH)

05 Ağustos 2022 Cuma 17:43

Bir mahalleye üç camiinin düştüğü ıspartada bazı camilerin okullara dönüştürülmesi Elzemdir..burada Okul servis otobüs giderleri bakımından vatandaşın Cebi korunmalıdır...zaten camilerin bayram cenaze Cuma namazları dışında bir işlevi bulunmamaktadır...

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR