Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Komisyonu Arasında Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA III) Çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti’ne Yapılacak Birlik Mali Yardımının Uygulanmasına İlişkin Özel Düzenlemeler Hakkında Mali Çerçeve Ortaklık Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifini (2/4703 esas numaralı) görüşme gündemiyle toplandı.
Avrupa Birliği Uyum Komisyonu ve Avrupa Karma Parlamenterler Komisyonu üyesi İYİ Parti Milletvekili Aylin Cesur, kanun teklifi komisyonda görüşülürken ilgili bakanlık yetkililerine AB fonlarını AB’ye girmek için gerekli projelere kullanıyor musunuz diye sordu.
IPA, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı/Instrument for Pre-Accession Assistance (IPA), Avrupa Birliği tarafından aday ülkelere, üyelik için gerekli yasal ve idari reformların gerçekleştirilmesi amacıyla sağlanan mali yardımlar.
İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur’un konuşması;
Türkiye Avrupa Birliğine girmek istiyor ve maalesef sıkıntılarımız var.
Bugünkü toplantının konusu olan bu yardımların da esasında Avrupa Birliğine girme müzakerelerinde, bize durdurulmuş olan fasılları belki açma manasında veya yeni pencereler açma manasında kullanılmasının bir numaralı öncelik olması gerektiğinin altını çizmek istiyorum.
Avrupa Birliği 2020 Raporu’na göre maalesef işler parlak değil bizim bakımımızdan, Türkiye bakımından. Türkiye'de, demokratik kurumların fonksiyonlarında ciddi eksiklikler olduğu ve demokratik alanda gerilemesinin devam ettiği not edildi ve bu tabii ki çok uzun, kapsamlı bir rapor, o başlıklara burada girecek değiliz ama malum, insan hakları, Kıbrıs'ta yaşananlar, Doğu Akdeniz meselelerinde Türkiye bu gerilimden sorumlu tutuldu. Birçok başlık, Türkiye'de hak ve hukuk, özgürlükler ve para politikaları vesaire diğer konular tek tek not edildi. Bunlara rağmen bir de olumlu gelişmeler de var esasında Türkiye bakımından.
Mayıs ayında Macron’un öncülüğünde Avrupa Siyasi Topluluğu toplandı ve Türkiye'nin de buradaki ülkelere dâhil edilmiş olması, Avrupa'nın bakışı bakımından Türkiye için aslında hâlâ olumlu bir işaret olarak da algılanabilir. Hepimizin bildiği iç ve dış engeller önümüzde var hâlâ ve bunları aşmaya çalışıyoruz.
AB’ye girme konusundaki duraksamaları ve kapanan fasılları açabilmek için gerek bölgemizdeki olaylar gerek Türkiye'nin coğrafi konumu aslında önümüzde ve hepsini birlikte ele alınca; Türkiye olarak tarihî bir stratejik dönemeçte olduğumuzu vurgulamak istiyorum.
Bu manada, yine bu toplantının konusu olan bahse konu fonların, senelerdir dile getirilen soru işaretlerinin giderilerek kullanılması gerekiyor. Tabii ki bu fonlardan memnuniyetimizi, bunları almanın ve doğru kullanmanın faydalarını bildiğimizi ve bizim de bunu desteklediğimizi söylemek istiyorum ama bu soruların ve varsa şaibelerin de giderilmesi gerekiyor.
Öncelikli olarak ben bunu sormak ve cevabını Genel Müdürümüzden net duymak istiyorum: Bu kaynaklarla ilgili, STK’lara hibeler yapılırken, az önce vurguladığım Avrupa Birliğine girmemizi sağlayacak projeler bakanlık tarafından birinci öncelik alınıyor mu? Yani hani buna “evet” ya da “hayır” şeklinde bir cevap rica edeceğim.
Yine, gençlere yönelik, kadınlara yönelik, uyuşturucu mücadelesine yönelik, toplum sağlığına yönelik ana başlıkları önemsiyoruz. Bu tip projeleri öncelik alma durumunu önemsiyoruz; acaba Bakanlık tarafından bu konular tercih sebebi olarak ele alınıyor mu?
Belirlenirken kime verilecek bu fonla gelen destekler, neye göre belirleniyor, kriterleriz nelerdir?
Projenin rantabl olmasına mı bakılıyor, yoksa konusuna göre mi, fonu kime vereceğinizi neye göre belirliyorsunuz?
vatandaş
23 Kasım 2022 Çarşamba 08:45Hepiniz aynısınız gariban üzerinden siyaset yapıp lüks içinde yaşıyorsunuz.
Kokmen Cingenoglu
22 Kasım 2022 Salı 20:58Sen aldigin maasi hangi garibana veriyorsun vekil?
Ispartali
22 Kasım 2022 Salı 19:58Demirel dunya bankasindan hibe marklari gece ispartada kime verdiyse hibeyide yillarca onlar aldi hanim efendi show yapma gecmisinize bak esnaf kefalette kimlere vermisler hibeyi sizin baskanini onlqra sor...
Gazeteci Arif
22 Kasım 2022 Salı 19:40Senin maaşını ödüyoruz
Deli kadir
22 Kasım 2022 Salı 19:27Sizi besliyoruz ya hemide 600 tane değilse nasıl vekillik yaparsiniz
Mamati sığırının abisi
22 Kasım 2022 Salı 18:48Mısırlı Suriyeli Arap ümmet din kardeşlerimize sahip çıkalım onları zalim sisinin Esed'in eline vermeyelim,evimizi açalım karınlarını doyuralım,bu iplilerr cohapeliler gelirse onları gönderecekmiş,
Ertem Karay
22 Kasım 2022 Salı 16:42ne olacak yani sana mı vereceklerdi
z kuşağı
22 Kasım 2022 Salı 14:12Z kuşağı geliyor herşeyden haberimiz var,sosyal medyadan herşeyin iç yüzünü öğreniyoruz,rüşvetçi torpilci kul hakkı yiyici mülakatçılar korksun,burunlarından fitil fitil getirilecek,küçük ortağıda üç beş bekçi polis kadrosu alacaz diye bunca pisliğe göz yumuyor,onlarda hesap verecek,2023te herşey çok güzel adil liyakatli olacak,hiçbir anadolu evladının hakkı yedirilmeyecek.
Tayyipcan
22 Kasım 2022 Salı 13:30Suriyeli ,ugandali , Afgan, burkino fasolu din kardeşlerimize bakmak zorundayız, onları reis getirdi.Ak Milliyetçi kardeşlerim evlerine alıp besleyip her türlü ihtiyaçlarını giderip ceplerine para koyun.Bu cehape gelirse hepsini geri gondercek, siz evlerine alın, ben togg alacam o yüzden evime alamiyorum,
Reis hayranı beyinsiz dayı
22 Kasım 2022 Salı 13:27Misir piramitlerini kim yaptı, eyfel kulesini özgürlük heykelini kim yaptı, hepsini dünya lideri reis yaptı .ispartaya üniversiteyi, havalaalanini kim yaptı reis yaptı.Eskiden ülkede cami yoktu, kiliseye gidip mum yakıyorduk. , şimdi camiler var her yerde.