Isparta Şarkikaraağaç Saadettin Bilgiç Devlet Hastanesi, 24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası kapsamında aşılama konusunda farkındalık yaratmak amacıyla açıklama yaptı. Açıklamada, aşılamanın, her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran, en etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden biri olduğu vurgulandı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bu yılın teması “Herkes için aşılama insanlık için mümkün” olarak belirlenirken, uzmanlar, bağışıklamanın sadece bireyi değil, toplumu da koruduğuna dikkat çekti. Aşı haftasının, toplumda aşıyla önlenebilir hastalıkların önüne geçilmesi ve bu konuda duyarlılığın artırılması açısından önemli bir fırsat olduğu belirtildi.
Türkiye’de uygulanan Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında çocukluk döneminde 13 hastalığa karşı aşı uygulandığı aktarıldı. Ayrıca Nisan 2025 itibarıyla 6 bileşenli karma aşının uygulamaya konduğu ve gebelere yönelik aşılarda da güncellemeye gidilerek Tdab aşısının her gebelik döneminde uygulanmaya başlandığı ifade edildi.
Programın küresel çapta önemli sağlık kazanımları sağladığına dikkat çekilen açıklamada, çocuk felci, difteri ve tetanos gibi hastalıkların Türkiye’de uzun süredir görülmediği vurgulandı. Türkiye’nin 2002 yılında DSÖ tarafından ‘Poliodan Arındırılmış Bölge’ ilan edildiği hatırlatıldı.
Yetkililer, Türkiye’de kullanılan tüm aşıların DSÖ onaylı, uluslararası standartlarda test edilmiş ve soğuk zincirle güvenli şekilde ulaştırılan ürünler olduğunu belirtti. Aşıların elektronik sistemle takip edildiği ve güvenli koşullarda saklandığı ifade edildi.
Son olarak, aşının bireysel bir hak olduğu kadar, toplum sağlığı açısından ortak bir sorumluluk olduğunun altı çizildi. Her çocuğun sağlıklı yaşama hakkı bulunduğu ve ebeveynlerin bu konuda bilinçli hareket etmesi gerektiği vurgulandı.