Türkiye'nin en büyük tatlı su göllerinden olan ve son yıllarda kuraklık tehlikesi yaşanan Eğirdir Gölü'nün yüzeyini algler kaplamaya başladı. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, su yüzeyini battaniye gibi kaplayan alglerin hem kirliliğin kanıtı, hem de çok tehlikeli olduğunu söyledi.
Türkiye'nin en büyük dördüncü gölü olan ve son yıllarda ciddi kuraklık tehdidi altında bulunan Eğirdir Gölü'nde kirliliğin göstergesi su yosunları olarak da bilinen algler ile göldeki otçul balıkların tükenmesine bağlı hızla çoğalan su bitkileri, göl yüzeyini kapatmaya başladı.
Uzun yıllardır Eğirdir Gölü'nün yaşadığı tehlikeleri dile getirip, uyarılar yapan TTKD bilim danışmanı ve Süleyman Demirel Üniversitesi'nin Eğirdir'deki Su Ürünleri Fakültesi'nden emekli öğretim üyesi Dr. Erol Kesici, “Eğirdir Gölü'nü kaplayan bitkiler, gölün doğal bitkileri olan su sümbülü, civan perçemi ve chara, kurdele otu.
Eskiden gölün doğal ekosisteminde dokuz çeşit otçul balık bulunmaktaydı. Balıklandırma için atılan levrek, sazan gibi balıklar bu otçul balıkları yedi. Halbuki bu bitkiler otçul balıkların en iyi besinleriydi. Yani bir merayı, otlağı düşünün. Oradaki koyunlar nasıl otla besleniyorsa, aynı zamanda o ortamdaki ot dengesini koruyorsa işte göldeki balık popülasyonunun etçilleştirilmesi gölün her tarafının bu otlarla kaplanmasına neden oldu" ifadelerini kullandı.
MÜSİLAJ ÖRNEĞİ
Dr. Erol Kesici, gölün su seviyesinin azalmasıyla güneş ışınlarının dip kısma daha çok etki ettiğini ve bunun sonucu olarak su bitkilerinin aşırı geliştiğini söyledi. Dr. Kesici, “Köpüklenmeyle aynı bitkiler ve üst kısmında da mikroskobik su bitkileri dediğimiz siyanobakteriler, fitoplanktonlar meydana gelmesiyle pelteleşmiş bir tabaka oluşuyor.
Daha önce yaptığımız çalışmalarda şunu söylemiştik; müsilaj sadece denizlerde değil, Eğirdir Gölü'nde gördüğümüz şekilde bir yapının oluşması aynı zamanda bir müsilaj örneği olarak karşımıza çıkıyor. Gerçekten de çok üzücü ve tehlikeli bir durum. Çözümü basit ama bu işin liyakatli bilim insanları tarafından çözülmesi gerekir" dedi.
SU YÜZEYİNİ BATTANİYE GİBİ ÖRTÜYOR
Gölde makroskobik su bitkilerinin üzerinde su yosunları denilen alglerin bir örtü meydana getirdiğini belirten Dr. Kesici, “Ki, bu örtü çok çok tehlikelidir. Çünkü her tarafı battaniye gibi örtmekte ve gölün oksijensiz kalmasına, su canlılarının ölümlerine neden olmaktadır. Gölün özellikle güneyinde görülen bu sarımsı, yeşilimsi tabaka ise su yosunlarının oluşturduğu kirliliğin göstergesi bir kanıttır.
Gölün kuzey kısmı poyraz ve genellikle dalgalı. Güney kısmı ise lodos kısmı ve daha sakin. Su bitkilerinin daha çok olduğu, aynı zamanda bütün havzadaki kirliliğin toplandığı alan olduğu için oradaki su bitkisi dediğimiz makrofitlerin sayısı alabildiğine fazla. Bitkiler suyun yüzeyine çıkıyor ve algler de üzerini tamamen kaplıyor ve gölün tamamen oksijensiz kalmasına, aşırı kirlenmesine neden oluyor.
Kuzeyde poyraz sebebiyle koku olmazken, gölün güney kısmında son 15 gündür çok şiddetli bir koku yaşanıyor. İnsanlar burunlarını tutarak geçiyor, çok ekşimsi bir koku. Zaten görüntü kirliliği yanı sıra bu koku gerçekten çok üzücü. Burası stratejik öneme sahip bir yer. Yani açlık, kıtlık, savaşta ilk başvurulacak yer. Ama maalesef bu hale gelmiş vaziyette" diye konuştu.
hasan kuşadı
23 Temmuz 2024 Salı 20:32tv de yabancıları izliyorum böyle şeyler olduğunde şehrin görevlileri paçaları sıvayıp çalışıyor bizim görevlimiz yok çünkü devlet yok biz yapsak ne yapılacağına dair bilgimiz yok. yazıklar olsun koca ülkeyi her açıdan perişan ettiniz bir kaç yıl sürermi bilmiyorum duşa girdiğinizde havayla yıkanıp paklanın artık!
Servet aydın
23 Temmuz 2024 Salı 19:15Klasik muz cumhuriyeti ne olcak otopark parasını belediyeye yatırırsın otopark yapmazsın heryer trafik arac koycak yer yok kacak kat cıkarsın imar barısı altında vergi alır depremde insanlar ölür kacak kuyu sondaj vurursun vergisini alır eğirdirde göl biter yani parayı verde bu cennet vatan cehennem olsa kimin umrunda
Selin ay
23 Temmuz 2024 Salı 19:12Boş boş konuşmayın arkadaslar yok sondajmıs bilmem ne eğirdire nereden su geliyor şu an hiçbiryerden eskiden daglardan olan su oraya akıyordu şimdi tamamı yapılan barajları dolduruyor aksudaki barajlar agZına kadar su dolu ve eğirdir gölünün 5 de 1 kadar su var su an orda bunun gibi 50 tane baraj sayarım sebebi budur
erol kesıcı
23 Temmuz 2024 Salı 14:52otları eve ****ur aksam yemegı olsun
Mırık
23 Temmuz 2024 Salı 14:43O pis suda insanlar birde cocuklarını suya sokuyorlar yazık hastalıktan geçilmiyor o su şu anda
Sadi sabun
23 Temmuz 2024 Salı 14:41Her tarla başında KAÇAK sondaj. panel yapanlar YAŞADI İŞLEM YAPAN YOK GÖL ÇÖL OLDU
Eğirdir
23 Temmuz 2024 Salı 12:48Sokakları evleri sivrisinek sardı
Eğirdirli
23 Temmuz 2024 Salı 12:46Devlet Su İşleri göle yirmi yılda mayın döşeyerek gölü kuruttu,ne için oy için, alın şimdi sokun bi yerinize
şavklı
23 Temmuz 2024 Salı 11:21Acı gerçekleri görmeyen bir toplum ve yöneticileri sayesinde memleket olduğu gibi Eğirdir Gölüde yok olacak, şimdide tutturmuşlar her bahçeye sondaj yapıyorlar, sanki o sandaj suyu başka yerden geliyor, en fazla 5 yıl içerisinde ne Eğirdir Gölü kalacak ne de çevresinde bahçe kalacak, zırcahil bir toplum olduğumuzdan günlük siyasetçiler günlük işler ile uğraştı ve halk olarak da çok memnun kaldık. son 20 yıl içerisinde ne yeni bahçeye nede salma sulamaya, nede Kovada HES e su verilmeyecektir.
Hasan
23 Temmuz 2024 Salı 11:15Mezar üstü toprağı o. Nihayetinde eğirdir gölü ÖLDÜ!