Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bundan tam 93 yıl önce 06 Mart 1930 tarihinde Isparta'yı ziyaret etti. O gün neler yaşandı?
Isparta, Atatürk’ün Anadolu’da başlattığı Millî Mücadele’ye canıyla-malıyla tam destek vermiş, tüm Ispartalılar Kuvay-i Milliye ile bütünleşmiştir. Milli Mücadeleye Mustafa Kemal Paşa’nın safında giren Isparta, ilçeleriyle birlikte, 871 şehit, binlerce yaralı vermiş ve Büyük Zafer’i içtenlikle kutlayarak, Cumhuriyet’e aydınlık kucağını açmıştır. Atatürk, zaman zaman kendisini ziyarete gelen Isparta heyetine: “Sevgili Ispartalılara selamlarımı götürünüz. Bir fırsatını bularak şehrinize geleceğim, çorbanızı içeceğim..” demekteydi. Kendisini Antalyalılar da bekliyordu. Atatürk İzmir’den yola çıkarak, 5 Mart 1930 günü, yanında Prof. Dr. Afet (İnan), İçişleri Bakanı Şükrü (Kaya), Ordu Müfettişi Fahreddin (Altay) Paşa Emniyet Genel Müdürü Şükrü (Sökmensüer), Prof. Dr. İsmail Hakkı (Uzunçarşılı) ve yaverleri olduğu halde Denizli’ye, 6 Mart 1930 sabahı da Eğirdir’e ulaşmıştır. Burada Isparta Valisi Ekrem Bey, Isparta Milletvekilleri Hafız İbrahim Demiralay ve Belediye Başkanı Mustafa Hilmi Çakmakçı ile görüşmüştür. Atatürk, Eğirdir Gölü’nü ve Can Ada’yı çok beğenmiştir. Bunun karşısında daha sonra Can Ada’nın tapusu Belediye Meclis kararıyla Atatürk’e verilmiştir. Atatürk, 6 Mart 1930 günü Kuleönü’den Isparta’ya yolculuk yapmış ve saat 11.00 sularında Isparta’ya gelmiştir. Burada büyük ve coşkulu bir şekilde karşılanmıştır. Bugünkü Atatürk Bulvarı üzerinden yürüyerek doğruca Tümen Komutanlığı’na gelen Atatürk, buradan Valiliği ziyaret ederek, çeşitli heyetleri kabul etmiş ve dertlerini dinlemiştir. Heyetlerin dilekleri arasında, Isparta’nın İzmir, Denizli, Afyon demiryolu şebekesine bir an önce bağlanması sık sık dile getiriliyordu. Atatürk, daha önce söz verdiği gibi, o gün öğle yemeğini Ispartalılarla birlikte yiyerek, Isparta’nın sorunlarını dinlemeye devam etmiştir. Yemekten sonra Atatürk, saat 13.00’te Burdur’a gitmek üzere Isparta’dan ayrılmıştır.
6 Mart 1930 günü, Isparta’nın mutlu günlerinden birisi olması nedeniyle her yıl 6 Mart günü Atatürk’ün Isparta’ya gelişini anmak üzere kutlamalar yapılmaktadır.
SAADET
06 Mart 2023 Pazartesi 19:28canım ATAM NELER OLUYOR BİLSEN CEMEATLER TARİKATLAR HORTLADI TÜRK DEGİLİM DİYENLER BAŞIMIZDA YAPTIGIN HERŞEYİ YIKTILAR SATTILAR YAKTILAR SENİN ESERLERİNİ YOK EDİYORLAR CUMHURİYETİ YIKACAGIZ DERKEN ÜLKEYİ YIKTILAR MÜLTECİ DOLDURDULAR HAZINEYİ BOŞALTTILAR İNSANLARI AYIRDILAR BİZKÜLERE KÜFREDİYOR BİZ ANNELERE SÜRTÜK DİYOR ANDIMIZI KALDIRDILAR SON OLARAK DEPREMDE 46 BİN KİŞİ BUNUN YUZUNDEN ÖLDÜ NOLUR GEL BİR DAHA ÜLKE UÇURUMA GİDİYOR
Geliyor
06 Mart 2023 Pazartesi 17:57418 milyardolar haramilerden alınıp halka verilecek geliyor gelmekte olan korksun torpilciler hortumcular soyguncular vurguncular.
vatandaş
06 Mart 2023 Pazartesi 12:47rahmetli gelse bu süre içerisinde ıspartada hiçbirşeyin değişmediğini esefle görür sanırım. demiryolu gitti, istasyon bitti,
Mr
06 Mart 2023 Pazartesi 10:53Atamm sen kalk ben yatam
Eyi partili
06 Mart 2023 Pazartesi 09:46Atam altılı masayı size şikayet ediyorum