Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 19.06.2012 tarihli ve 9596 sayılı yazısı ile “İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesi” nin 2012-2013 Eğitim ve Öğretim Yılından itibaren birinci ve beşinci sınıflardan başlanmak üzere kademeli olarak uygulanmasına karar verildi. Haftalık Ders Çizelgesi’ndeki değişiklikler ise bazı derslerin isimleri değişti, bazı derslerin ise haftalık ders saati değiştirildi. Ayrıca yeni eklenen derslerde oldu. Haftalık ders sayısı seçmeli derslerle birlikte ilkokul için 30 saat, 5. ve 6. sınıflar için 36’şar, 7. ve 8. sınıflar için 37’şer saat oldu. Eski sistemde 1-8 sınıflarda derslerin toplamı 30’ar saatti. Seçmeli derslerin sayısı 6 ana başlık altında 21 oldu.
Türkçe dersi 1. ve 2. sınıfta 1 saat, 3. sınıfta 3 saat azaldı, 4.sınıfta 2 saat, 6. sınıfta 1 saat arttı, 5., 7., ve 8. sınıfta aynı kaldı, matematik dersi tüm sınıflarda 1 saat arttı. Hayat Bilgisi sadece 3.sınıfta 1 saat azaldı, Fen ve Teknoloji dersinin ismi Fen Bilimleri olarak değişti, ama aynı Sosyal Bilgiler dersi gibi 4.sınıftan değil 3.sınıftan itibaren okutulmaya başlandı ve ders saat sayısı aynı kaldı. İlköğretim 4. sınıfta başlayan yabancı dil eğitimi 2. sınıfa alındı. Görsel sanatlar ve müzik dersleri 1.sınıftan 3. sınıfa kadar 1 saat azaltıldı, Beden Eğitimi dersinin ismi Beden Eğitimi ve Spor oldu ve ilk dörtte bu ders yerine Oyun ve Fiziki Etkinlikler dersi kondu. Teknoloji tasarım dersi 6.sınıftan kaldırıldı, Rehberlik ve Sosyal etkinlikler dersinin adı Rehberlik ve Kariyer Planlama oldu, 4. Sınıfa İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi dersi zorunlu ders olarak eklendi.
4+4+4 kademeli eğitim sisteminde öğrenciler 5'inci sınıftan itibaren yeni seçmeli derslerle tanışacak. Seçmeli derslerde modüler yapı uygulanacak yani, öğrenciler seçmeli derslerden birini isterlerse 5’ten başlayarak ya da son sınıfta da alabilecek. Örneğin “Matematik Uygulamaları” dersini ilk kez 7. sınıfta alan öğrenci 5. sınıfta alanla aynı sınıfı paylaşabilecek.
Aslında eğitim sisteminde büyük değişiklikler yapıldı ama kamuoyunda yapılan tartışmalar bahsettiğimiz bu değişikliklerin çoğu ile ilgili değil! Kamuoyu en çok okula başlama yaşını ve 1.sınıfların durumunu merak ediyor ve endişeleniyor. Bunda da haksız sayılmaz çünkü bu işi uygulayacak öğretmenlerin bile hizmet içi eğitimleri yapılmış değil. Ama geç olsa da 1.sınıflar ile ilgili öğretim programı Ağustos ayının 29’unda MEB(Milli Eğitim Bakanlığı) sitesinden İlkokul 1. Sınıflar İçin Öğrenci Çalışma Kitapları ve Öğretmen Kitabı yayınlanarak duyurulmuştur.
Bundan sonra artık iş her zaman olduğu gibi öğretmenlerin omzundadır. Bizde şimdiye kadar güvenimizi boşa çıkarmayan öğretmenlerimize güveniyoruz. Bir sonraki yazımda da 1.sınıf müfredatı hakkında bilgi vereceğim. Saygılarımla.
HÜSEYİN AVNİ ŞATAF
Matematik Öğretmeni
huseyinsataf@hotmail.com