Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde yaşanan son gelişme, sağlık sektöründe ve kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı.
İddiaya göre, hastane bünyesine yaklaşık 35 milyon TL’ye satın alınan mikroskopik cerrahi ve endoskopi seti, kullanılabilecek durumda olmasına rağmen cihazı kullanacak uzman doktor ve hemşirenin bulunmadığı edinilen bilgiler arasında. Ayrıca alınan cihazın da hasta başvurusu da olmadığı da öğrenildi. Cihazda kaç hasta tedavi edildiği de merak konusu oldu
Bomba32'nin gündeme getirdiği bu önemli haber ile ilgili hastane yönetimi tekzip göndermek yerine haberleri mahkemeye vererek yayın durdurma kararı aldırmak istedi. Hastane yönetimininin bu talebine mahkeme red kararı vermişti.
iddialar kamuoyunda geniş yer bulmasına rağmen, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi yönetiminden henüz resmi bir açıklama gelmedi.
Yüksek Maliyetli Cihaz, Kullanım Eksikliğiyle tekrar Gündeme geldi
SDÜ Tıp Fakültesi, Beyin Cerrahi bölümüne kazandırdığı mikroskopik cerrahi ve endoskopi seti bu cihazların hastanede kullanılabilmesi için gereken eğitimli personelin olmaması da ayrıca bir skandal. Bu durum, hastanenin kaynaklarını doğru kullanıp kullanmadığı konusunda önemli soru işaretleri doğuruyor. Bu tür ileri teknoloji cihazların kullanılabilmesi için özel eğitimli doktor ve hemşirelere ihtiyaç duyuluyor.
Hastane yönetiminin, cihazların kullanılabilmesi için gerekli olan doktorun ve hemşirenin eğitimini henüz tamamlamamış olması, yapılan bu dev yatırımı şu an için işlevsiz kılıyor.
Hastane Yönetimi Neden Sessiz Kalıyor
İddiaların basına yansıması ve kamuoyunda tartışma yaratmasına rağmen, SDÜ Tıp Fakültesi Hastane yönetiminden bu konuda resmi bir açıklama hala gelmedi.
Cihazların satın alınması ve personel eksikliği konusundaki sorular, şu ana kadar yanıtlanmamış durumda. Bu sessizlik, kamuoyunda daha fazla tepkiye neden olurken, hastanenin bu konuda şeffaf bir tutum sergilememesi eleştirilerin artmasına yol açıyor.
Personel Eğitimi İçin Geç Kalmış Adımlar
Cihazın alınmasının ardından ortaya çıkan personel eksikliği nedeniyle, hastane yönetiminin apar topar bir plan yaparak, bu cihazları kullanacak personelin eğitimi için harekete geçtiği belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre, cihazın kullanımıyla ilgili eğitim almak üzere 1 doktor ve 1 hemşire yurt içi ve yurt dışına gönderilerek özel eğitim aldırılacak.
Ancak bu adım, cihazların alımı esnasında bu konuda bir planlama yapılmadığı ve personelin önceden eğitilmediği gerçeğini değiştirmiyor.
Bu durum, hastane yönetiminin cihaz alım sürecinde yeterli öngörüyü yapmadığı yönündeki eleştirileri de beraberinde getiriyor.
Bu gibi yüksek maliyetli tıbbi cihazların, sadece satın alınması değil, aynı zamanda operasyonel olarak kullanılabilmesi için gerekli insan kaynağının da hazır olması gerekiyor. SDÜ Tıp Fakültesi’nde yaşanan bu sorun, kaynakların etkin bir şekilde kullanılmadığına dair endişeleri artırmış durumda.
Cihazın alınmasının ardından bir süre geçmesine rağmen, personel eğitimlerinin henüz tamamlanmamış olması, hastanenin kaynak planlamasında ciddi eksiklikler olduğunu gözler önüne seriyor.
Alternatif Yatırımlar Mümkün müydü?
35 milyon TL gibi yüksek bir bedelle alınan bu mikroskopik cerrahi ve endoskopi setinin yanı sıra, hastanenin diğer ihtiyaçlarına da kaynak aktarılabileceği de tartışılıyor.
İddialara göre, aynı bütçenin bir kısmı daha acil ihtiyaçlara yönlendirilerek, örneğin bir MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme) cihazı alınabilirdi. Bu nedenle 35 milyon TL’lik bütçeye biraz daha kaynak sağlayıp bu tür cihazlara yönlendirilmesi, bölge halkı için daha faydalı olabilirdi.
Hastane Yatırımlarının Planlanması ve Şeffaflık Beklentisi
Özellikle yüksek maliyetli tıbbi cihaz alımlarında sadece cihazın satın alınması değil, o cihazı kullanacak uzman personelin eğitimi, cihazın entegre edilmesi ve diğer bölümlerin ihtiyaçları da göz önünde bulundurulmalı.
Kamuoyunda oluşan beklenti, hastane yönetiminin bu süreçte daha şeffaf olması yönünde.
İlgili birimlerden yapılacak bir açıklama, hem personel eğitimlerinin durumu hem de cihazın ne zaman kullanılmaya başlanacağı bu cihaza kaç hastanın başvurduğu, gerçekten bu yüksek maliyetli cihaz aciliyet gerektiriyormuydu konusunda soruları yanıtlayabilir.
HABER MERKEZİ
Deniz
10 Kasım 2024 Pazar 08:34Üniversiteden yapılan açıklamaya göre 2 aylık süre 25 hastada kullanılmış. Yapmayın artık bu asılsız haberleri.
İzin
10 Kasım 2024 Pazar 08:33Bir ildeki tıbbi cihaz planlamasını Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Daimi Özel İhtisas Komisyonu yapıyor. Hastaneler cihaz yatırımı yapmak istediklerinde belli bir limitin üzerindeki alımlarda izin almak zorunda. Dolayısıyla il ya da o bölgede gereksiz bir cihaz olsaydı zaten izin verilmezdi. Rektörlük konu ile ilgili gerekli açıklamayı sayfasında yapmış zaten. Bu kadar önemli bir yatırım yaptıkları için üniversite yönetimine teşekkür ederiz.
Gülizar
10 Kasım 2024 Pazar 07:30Konuyla ilgili üniversite ana sayfasında çok detaylı bir açıklama yapılmış. Yaptığınız haberler ile ilgili haber kaynağınızi sizi yanlış yönlendiriyor olabilir. Insanların hakkına giriyorsunuz. Hicbirimizin bir garantisi yok. Belki de siz ve en yakınlarınız bu hekimlerden bu cihazdan hizmet almak zorunda kalabilirsiniz. Kullanım ömrü dolmuş bir cihazın Sağlık Bakanlığı izni ile satın alınması sizleri neden bu kadar rahatsız etti.
Alp
09 Kasım 2024 Cumartesi 21:55Hasta değil yapabilecek Doktor yok yazmış haberde o yüzden eğitime gidileceği iddia ediliyor. Herhalde eğitimi alınmadan cihazı kullanmaları halinde hastanın durumu ne olur. Ama dediğim gibi şuan yazılan hepsi iddia. Ama kullanan olamaması çok büyük ayıp iddialara göre tabi. Ama varsa da helali hoş olsun. Teknoloji ve teknikte yenilik iyidir.
Bilen bilmeyen yazmış
09 Kasım 2024 Cumartesi 20:32Demekki neymiş o cihazla yapılabilecek amaliyat hastası yok onun için cihaz kullanılmamış her ameliyat onunla yapılacak diye birşey yok maşallah herkes cihaz hakkında yorum yapmış yapana sorsan ne diye yorum yaptı bilmez O cihazı hastaneye kazandıran rektör ve hastane yönetimine teşekkürlerr
Elele
09 Kasım 2024 Cumartesi 20:24Mete hocam kullanmayı bilen yokmuş kullanmayı bilen diyorlar haberlerde okudunuz mu... Bu cihaz kendi kendine ameliyat yapmıyorsa tabi :) ayrıca biyopsi iğnesi alınmayan ucuz bir ürün varken hemde kanser hastaları için eğer haberler doğruysa bende haberlere dayanıp söylüyorum bilmediğim konu hakkında yorum yapmak istemem. Ama hal böyle iken önceliğin başkası olması lazım bence
Mete
09 Kasım 2024 Cumartesi 19:05Burada eleştiri yapanların %90 nı mikroskopik cerrahi nedir inanın bilgisi yoktur, sadece birkaç sayılı üniversite hastanelerinde açık ameliyat olmadan bu cihazla ameliyat yapılıyor, mesela küçük bir kesiyle kalp ameliyatları yapılabiliyor, yönetime teşekkürler
Canmaya
09 Kasım 2024 Cumartesi 18:02Mehmet kardeşim eleştiri alınmasına değil iyi okursan eleştiri kimsenin bu cihazı kullanmayı bilmemesi ve alınan cihazların yatıyor olması daha acil alınması gereken malzemeler varken diyorlar mesela biyopsi iğnesi haberi doğruysa o mesela
..
09 Kasım 2024 Cumartesi 17:48Ayakların baş olması durumu sadece tıp da değil bütün fakültelerde. Her fakültede makamlar 3,5 AKademisyen kişinin etrafında dönüyor. AKademisyenler dışındaki diğer akademisyenler küskün, aidiyet hissini yitirmiş durumda, adil, herkese eşit mesafede, kafası çalışan, bağımsız bir rektörün gelmesini diliyor
Börteçine
09 Kasım 2024 Cumartesi 16:35Böyle bir cihaz kazandıran üniversite yönetimine teşekkür etmek lazım. Cihaz olmadan eğitim olmaz, cihazla uygulama yapacaklarki öğrenecek doktorlarımız, önce mikroskopik cerrahlardan birkaç tanesi üniversitemize gelip bu cihazla ameliyat yapması lazım, doktorlarımızında yakından izlemesi öğrenmelerine vesile olur inşallah
Mehmet
09 Kasım 2024 Cumartesi 14:53Eleştirilerde haklılık payı var.Ama unutmamak gerekir ki tıp fakülteleri bir şehirdeki gidilebilecek en son sağlık kuruluşudur.Yani birisi tıp fakültesine muayeneye gittiyse önce aile hekimine ve ya şehir hastanesine gitmiştir (en azından gittiği düşünülür).Bence bu tür eleştirilerle yıpratılmamalı ve işini doğru dürüst yapması engellenmemelidir.
hesap verilmeli
09 Kasım 2024 Cumartesi 14:05Ankarada Konsere 65 milyon Isparta da kullanılmayan cihaza 35 milyon oooohhhhh ne ala memleket. Eğer bunların hepsi doğruysa Bunları yapanlara da HESABINI SORACAK BİR BAŞ VARDIR HERALDE DEVLETİN KADEMELERİNDE....
Planma yok,işi bilenler yok
09 Kasım 2024 Cumartesi 13:33Bizim ülkemizde planlama yok,proje yok,aklına eseni hemen yapiyor yöneticiler,önce adam gibi bir hastane acil servisimiz,işi bilen doktorlarımız yokki..
Lale
09 Kasım 2024 Cumartesi 13:01Eğitim Şart
Yapılam işler ters
09 Kasım 2024 Cumartesi 13:01Eğer doğruysa bu konu benim bildiğim Önce bu branşın eğitimi alınır daha sonra gerekli cihazlar alınır. Burada biraz terslik olmuş
Vatandaş
09 Kasım 2024 Cumartesi 12:57Böyle Birşey Varsa Lütfen Ama Lütfen Yetkililer Hareke geçsin ve gerekeni yapsınlar. Rektör Vekil Ve Vali Beyden Hakkımızı Savunmalarını İstiyoruz. Halkın parası bukadar kolay çarçur edilmemeli
Eray
09 Kasım 2024 Cumartesi 12:55Zaten kullanılmıyor ve Hasta da çok yokmuş Bari İkinci El Olarak. LETGO da Ve SAHİBİNDEN Sitelerinde Satsalarr da Hastaneye Birşeyle Alsalar
Ahmet
09 Kasım 2024 Cumartesi 12:53İyi araştırılmadan yapılmış bir haber gibi geliyor, yeniliklere kapalı mıyız.Mesela kısa sürede çok faydalı bir şekilde kullanıldığını görünce ne diyeceksiniz Böylesine güzel fonksiyonel bir aletin kazandırılmış olması alkışlanması gereken bir durum Isparta'yı sağlıkta bir basamak yükseltecek bir aletin alınmasını kötülemeye ne demeli!
Ece
09 Kasım 2024 Cumartesi 12:52Ne yani kullanılması bile bilinmeyen veeee eğitimi daha alınmamış bir cihaza mı dünya para verilmiş......
Mahmut
09 Kasım 2024 Cumartesi 12:51Acil çok sıkıntı hasta ları sevk ediyolar yatış yapmamak için yemin etmişler sanki. En ufak şeyde diğer hastanelere sevk hevesinde ler
Bir dost
09 Kasım 2024 Cumartesi 12:26Rektör yardımcılarını bile sekreterleri yönlendiren bir üniversiteden ne beklersin. Sayın Rektörüm bu yardımcılarınla bir yere varamazsın. Sizin iyi niyetinizden kimsenin şüphesi yok. Nihat ve Mehmet hoca bir olmuş sizin hata yapmanızı bekliyor. Bunu göremiyor musunuz. Bunlar hatanızdan besleniyor. Bir etkinlik yapıyorsunuz sizin yanınızda olmaları gerekirken uzaktan fotoğraf çekiyorlar. Bunlarla bir yere varamazsınız. Bunlar eskidi artık. Bunlardan size yeni bir fikir gelmez. Yeni yüzler şart.
Mikasa
09 Kasım 2024 Cumartesi 09:38Üniversite personeline pinpon topu muamelesi yapan rektörün eseri tüm bunlar. Bu cihazı kullanacak personel şimdi bambaşka bir yerdedir.
Çöküş
09 Kasım 2024 Cumartesi 08:48Reise yutturuyorlar yazmış biri de o kendi damadını bakan yaptı bundan büyük liyakat sorunu mu var
Yamuk kavun
09 Kasım 2024 Cumartesi 08:32İlim yuvaları ticari fabrika gibi görünürse olacağı bu orada ilim öğretilecek diye bu devlet yatırım yaptı döner sermayeye para aksın diye değil
Sdü
09 Kasım 2024 Cumartesi 08:31Başların ayak, ayakların baş olduğu bir tıp fakültesi olmuş. Servis katlarındaki hizmetli, temizlikçilere günlük rutin olması gereken temizlik yaptırılamıyor.
murtaza
09 Kasım 2024 Cumartesi 07:40TÜRKİYE YÜZ YILI BU OLSA GEREK
Lükse israfa gerek yok
09 Kasım 2024 Cumartesi 07:28Yav ıspartanın eti ne??butu ne???öyle derin ameliyatlar icin zaten millet antalyaya,konyaya,ankaraya gidiyor.Normal MR cihazı olsun oda yeter bize
Vatandaş
09 Kasım 2024 Cumartesi 06:38Kamuda gördüğüm en önemli sorun Muhalefet yapanlar en iyi yerlere getirilirken, Bu ülkeye sadık sevdalı insanlar gizli Muhalifler tarafından saf dışı bırakılıyor. Kurum ismi vermeyeceğim ama siyaseten yönetilen kurumlarda bile durum böyle.. Benim anlamadığım bunları nasıl görmüyorlar.
SDÜ lü
09 Kasım 2024 Cumartesi 02:03ÖNÜ KAPALI BİR TİPFAKÜLTESİ. AİLE BOYU BÖLÜM BASKANLİKLARI. AZDAHA TORUNLARIDA OLACAK. KİMLER DOKTORA VE ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ YAPILIYOR BİR ARAŞTIRIN. REİSEDE YUTTURUYORLAR GALİBA. DUYSA HEPSİNİ ATAR. BUKADAR PRF. VAR NEDEN YETİSTİRMEDİKLERİ BELLİ. İKTİDARI KÖTÜLEMEK İÇİN. ALLAH İŞTE NE YARINA NEDE YANLARINA KOR. 35 MİLYONUN HESABINI SORAR. SANKİ SAĞLIK SİKANDALI GİBİ. REKLAM ŞOV YAPANLARI ALIN GÖREVDEN. HASTANE VE EGİTİM RAHATLASIN. ÇOCUKLARIN ÖNÜNÜ AÇILSIN. BOŞ BİR EGİTİM FAKÜLTESİ GÖZÜKMÜYORMU
Hasta yakını
09 Kasım 2024 Cumartesi 01:11Özellikle Acil servis çok pis ve ekip çok sert insana değer yok. Aynı kalıplaşmış personeller bence yerleri ara ara değiştirilmeli
MADUR
09 Kasım 2024 Cumartesi 01:01Acil içler acısı hemşire ve sağlıkçı ekibi vasat,saygısız becereksiz Acil bitmiş birde Ispartanın en büyük ve kapsamlı hastanesi olması üzücü... idarecilere sesleniyorum Acile el atın bence
personel
09 Kasım 2024 Cumartesi 00:13sürekli personelin yerini değiştirmek dışında ne yapıyor bu rektör?
Osman Tan
08 Kasım 2024 Cuma 23:51Bu kadar maliyeti olan bir cihazı kim talep ettide alındı madem kullanacak tecrübe de personelin yoksa o zaman bu işte bir iş var alım ihalesinde yolsuzluk yapıldı araştırılması gerekir
Numan Lütfi İbicioğlu
08 Kasım 2024 Cuma 23:43Keşke akılla, mantıkla,ihtiyaç ve gerçeklerin ışığında kararlar alınsaydı. Bu tür toplumsal olayların üzerine cesaretle gitmesinden dolayı bomba32.com yönetimini tebrik ediyorum. Kurcalasan daha neler çıkar acep?