HABER/ ALİ İHSAN TOPAL- Isparta’da 25 yıldır berber olan Osman Dikbaş (43), vatandaşın ortalama bir performans gösteren fakat markalaşmış berber ve kuaförlere daha çok talep gösterdiğini söyledi.
El emeğiyle yapılan berberlik mesleğinin artık makineleşmeyle birlikte bu durumun sektördeki bakış açısını değiştirdiğine değinen Dikbaş, açıklamasında; “Babamın teşviki ile bu sektöre 1992 yılında atıldım. O zamanlar mesleğin getirileri daha fazlaydı ve itibarı da daha iyiydi. Sektöre katılım sebebiyle olduğunu düşünüyorum. Benim ilk başladığım dönemde Isparta’da topu topuna 30 berber mevcuttu. El emeği olarak yapılan iş artık makineleşmeye başladı. Örneğin el müdahalesi ile kullanılan eski tarz tıraş makinesinin gelişen teknoloji ile daha pratik bir makineye dönüşmesi verdiğimiz emeğin azaldığı düşüncesini yaratıyor. Pandemi de bunun en büyük örneğidir. Herkesin edindiği tıraş makinesi ile sektöre bakış açısı değişerek değersizleşti. Çünkü artık herkes idareten kendi tıraşını yapabiliyor hale geldi. Bu alışkanlığın devam etmesi sebebiyle insanların bakış açısı verdikleri parayı hak etmediğimize dair yöneltiyor. İnsanların kişisel bakımları ile ilgileniyoruz fakat burada eşe-dosta anlatamadıkları problemlerini gelip anlatanlar bile var. Zaten gerçek bir samimiyetle şu koltuğa otursalar bu mesleğin içinde olan psikolojik desteği de görebilecekler. Fakat bunu yalnızca meslek olarak görüp kaba olan insanlar bu tarz güzellikleri almayı beceremiyorlar. Çünkü bekledikleri tek şey hizmet oluyor. Üstüne üstlük aldıkları hizmeti emek olarak görmeyip karşılığını da vermekten çokça sakınıyorlar. ’Bana kalırsa mesleğin yeni versiyonu kendi formatını bozmaktadır. Yeni versiyonunda yer alan faktörler ise geçmişte bu mesleğin alışık olmadığı, bakım değil stil önceliğidir. Artık insanlar ortalama bir performans gösteren fakat markalaşmış berber- kuaförlere daha çok talep gösteriyor. Bence önem verilen gösterişli dükkanlar afili stiller bu mesleğin samimiyetini öldürüyor. İşin kalitesinden öte iyi görünme amacı yenileşme özentisini ortaya çıkarıyor. Çalışmak isteyen genç arkadaşlar ise bu mesleğin yeni versiyonunu daha çok tercih ediyorlar. Fakat para kazanılması için bu yeni çağa ayak uydurulmasına pek de lafım yok” dedi.
25 Yıllık Berber Mesleğinin Dünü Ve Bugününü Anlattı

25 Yıllık Berber Mesleğinin Dünü Ve Bugününü Anlattı
09 Şubat 2025 Pazar 16:30
Isparta
Bütün berberler için
10 Şubat 2025 Pazartesi 10:13Ne söylesek tamam deyip kafanızdaki tek tip saç kesimi yapıyorsunuz. Neden böyle yaptın dediğimizde türlü türlü bahaneler üretiyorsunuz. Başka berbere gittiğimizde birde küsme huyunuzdan vaz geçin
Berberlikten soğuyan berber
10 Şubat 2025 Pazartesi 08:14Emekli vatandaş, gidersen lüks berbere verirsin 500 600 lira. Mahalle berberi 200 300 den fazla almıyor. Erkek berberliğini bozan saç boyama, kaş alma, ağda vs. kadınların yaptırdığı güzellik merkezi işleridir. Zaten yakında yurt dışındaki gibi ülkemizde de kadın erkek kuaförü ayrımı kalmayacak, bayanların erkek kuaförlüğü yapmaya başladığını göreceksiniz. İğrenç.
Artık makinem var benim
10 Şubat 2025 Pazartesi 06:24Pis nemli havlunuzu kafama sürüp saçma sapan muhabbet yapmanız yüzünden sizden nefret ediyorum.
Eski dost
09 Şubat 2025 Pazar 18:07Hijyen yok,pandemideki tek kullanımlık havlular yok sırf edebiyat
Sütçülerli
09 Şubat 2025 Pazar 18:05Yazdığın yazıda bile müşterileri kaba diye adlandırabiliyorsun.Ben kendimi yenilemedim suratım asık demiyorsun.Müşteri ağırlama şeklin müşterinin cebinin doluluğu ile orantılıTek koltuğa devam
Emekli vatandaş
09 Şubat 2025 Pazar 17:05Pandemiden beri, maalesef berber işini bitirdim..Aldım en kralından şarjlı saç kesme makinası aldım.. Kendim oluyorum saç trasimi...elim ulaşmadığı yerleri de eşim makina ile aliveriyor..Saç sakal 400...lira ,yıkama, ağda v,s 500...600 lira... Mümkün değil biz gibilerin bu rakamı vermesi.. Berberler de kendi açısından belki haklılar ama, şahsen ben bu paraları veremem zaten, kendi işimi kendim görüyorum..