Isparta’da Diyetisyen Berika Baygın, Kurban Bayramı öncesinde uyarılarda bulundu.
Bayram tüm aile bireylerinin bir araya geldiği özel günlerdir fakat pandemi dolayısıyla belki sıcak bayramları yaşayamasakta çekirdek ailelerinizle geçireceğiniz güzel bayramlar diliyorum.
Akıllardaki sorulara gelecek olursak; bayramda ne kadar et yemeliyiz?, etinin yanında ne yemeliyiz? eti ne kadar dinlendirmeliyiz? Gibi can alıcı beslenme sorularına yanıt vermek istiyorum.
Kurban bayramı et tüketiminin arttığı bir dönemdir. Et tüketiminin artması kolesterol ve doymuş yağ alımını da arttıracağında özellikle kalp hastaları, diyabet hastaları ve hipertansiyon hastaları risk grubundadırlar ve et tüketimine dikkat etmeleri gerekir.
Kurban bayramında da sağlıklı beslenme prensiplerine ve porsiyon kontrollerine özen göstererek sürdürülebilir beslenme şekli ile bayramın lezzetlerinden mahrum kalmamalıyız.
Kurban bayramında dikkat etmemiz gereken 10 önemli prensipten bahsedelim.
1. Kesimi yapılan kurban etini bekletmeden 1-2 saat içinde tüketmek hem pişirme hem sindirimde zorluklar yaratmaktadır. Midede şişkinlik ve hazımsızlığa neden olmamak adına et kesildikten sonra 24 saat dinlendirilmelidir.
2. Etler büyük parça olarak değil. Kuşbaşı ve kıyma olarak tüketilecek miktarlarda buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Et -2 santigratta 1-2 hafta, -18 santigratta 3 ay kadar saklanabilir.
3. Yemek için buzluktan çıkardığımızda buzdolabının alt kısmında çözdürülmeli ve hemen pişirilmelidir. Çözdürme işlemini sıcak su içine konulması veya oda sıcaklığında çözdürülmesi bakteriyel açıdan risk oluşturur. Çözdürme işlemi yapıldıktan sonra tekrar dondurulmamalıdır.
4. Pişirme işlemi kavurma, kızartma şeklinde değil. Fırınlama, haşlama ve ızgara yöntemleri tercih edilmelidir. Eğer mangal yapılacak ise ızgara ve et arasındaki mesafe en az 15 cm olmalı ve et kömürleşmemelidir. Et yandığında kanserojen maddeler oluşmaktadır.
5. Etler C vitamini içermediklerinden dolayı sebzeler ile birlikte tüketilmelidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğini sağlar hem de etin içerisinde bulunan demirin emilimini arttırır.
6. Etler kendi yağlarında pişirilmeli. Ekstra tereyağı, iç yağı ilave edilmemelidir.
7. Etin yanında pirinç/makarna yerine tam tahıllı ekmekler veya bulgur pilavı tercih edilmelidir. Asitli içecekler yerine cacık/ayran/şekersiz komposto tüketilebilir.
8. Bayramların olmazsa olmazı tatlılar; şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar/meyveler tercih edilmeli. Porsiyon kontrolü yapılmalı.
9. Günlük su tüketimi kilo başına 30-35 ml olmalıdır.
10. Yeterli ve dengeli beslenmeye uygun olarak 4 besin grubundan da tüketilmelidir. 4 besin grubu; “süt grubu”, “et grubu”, “sebze/meyve grubu”, “tahıl grubu”
YUKARI BELİRTİLEN PRENSİPLER SAĞLIKLI YETİŞKİNLERE GÖRE DÜZENLEMİŞTİR. KRONİK HASTALIĞI OLAN BİREYLERİN MUTLAKA UZMAN BİR KİŞİ TARAFINDAN BİLGİ ALMASI GEREKMEKTEDİR.
DİYETİSYEN BERİKA BAYGIN
Gara Şahin
01 Ağustos 2020 Cumartesi 12:37Fakir fukara yılda bir kez et yiyecek. Ulan söylemedik laf bırakmıyorlar. Şu açıklamaları gidin zenginlere söyleyin. gariban 2340 lira asgari ücretle ne yiyor ki. Hadi 2002 iki yılında olsa anlarım o zaman asgari ücretli 10 çeyrek altın alıyordu. şimdi şimdi 3Yazıyla ÜÇ. meydana konuşması kolay
Hanife
01 Ağustos 2020 Cumartesi 02:30KAMİL DENEN GERİ KAFALI YALLAH ARABİSTANA
Kamil
31 Temmuz 2020 Cuma 23:46Üstünüzü giyin
ıspartalı
31 Temmuz 2020 Cuma 14:33Her ramazan yok onu yemeyin yok bunu yemeyin her kurban yok eti yemeyin falan filan.birakin da ne yiyen yesin yahu
hacı
31 Temmuz 2020 Cuma 11:28eh tamamm diyetisyen hanım