Haber/Kübra Kevser KARATAŞ - Yalvaç Devlet Hastanesi’nde alerjik sıkıntılara teşhis konulabilmesinde kullanılan Deri Prick Testi’nin yapılmaya başladığı duyuruldu.
Deri Prick Testi hakkında, Yalvaç Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Alperen Koç detaylı bilgileri paylaştı:
Deri “prick” testi, ticari olarak kullanıma hazır durumda bulunan solunum yolu ve besin allerjenleriyle, lateksle ya da (daha ender olarak) ilaçlarla uygulanan bir testtir. Allerjik rinokonjonktivit, bronşiyal astma, atopik dermatit, kontakt ürtiker ile besin ve ilaç allerjilerinin tanısında kullanılır.
Kişinin alerjik reaksiyon gösterdiği tahmin edilen alerjenlerin cilde küçük bir iğne yardımıyla uygulandığı bu testte cilt gözlemlenerek hangi maddelerin kişi için riskli olabileceği görülür.
Yaşam alanlarında ve çevrede bulunan birçok madde alerjiye neden olabilir ve alerji her yaşta gelişebilir. Bu maddeler nefes alırken, temas yoluyla, tüketilen yiyeceklerle veya alınan ilaçlarla vücuda girerek kişinin alerjik reaksiyon göstermesine sebep olabilir. Özellikle bünyesi atopik olan kişiler bu alerjenlerden daha çok etkilenebilir. Yaşam alanlarında ve çevrede çok fazla sayıda alerjen olması ise alerjenlerin tespit edilmesini zorlaştırır. Prick testinde en çok karşılaşılan ve en çok alerjiye yol açan maddeler intradermal olarak uygulanır. Bu testte polen, kedi ve köpek tüyü, yumurta, inek sütü, çilek gibi besinler, küfler ve ev tozu akarları gibi alerjenler kullanılır. Aynı anda çok sayıda alerjen prick testi ile cilde uygulanarak hastanın alerjik reaksiyon gösterdiği maddeler tespit edilebilir. Bu sayede alerjiye uygun tedaviye ya da durumun nasıl yönetileceğine karar verilebilir.
Prick testinin önemli özelliklerinden birisi aynı anda 10 ila 50 alerjenin test edilebilmesidir. Buna ek olarak acı ve ağrı hissine neden olmaz. Alerjenler cilt yüzeyine oldukça küçük bir aplikatör ve iğne ile uygulanır. Uygulama esnasında herhangi bir kanamaya yol açmaz. Ayrıca prick testinin sonuçları yaklaşık 20 dakika içinde alınabilir.
Her hastaya “bilgilendirme ve onay formu” okutulup imzalatılır. Allerjik yakınmaların yoğun olduğu durumlarda (dinlemekle akciğerlerde yaygın vizing, şiddetli burun tıkanıklığı, burun akıntısı, bitkinlik, vb.) ve ateşli hastalık varlığında test yapılmaz. Gerekmedikçe gebelere SPT uygulanmamalıdır. SPT için yaygın kabul gören bir yaş sınırı yoktur. Bebeklik döneminde gerekmedikçe yapılmaz, bazı durumlarda bebeklerde 2-3 adet temel allerjenle (ev tozu akarı, mantar sporu, vb.) uygulanabilir. Bebeklik ve yaşlılık dönemlerinde allerjenlere karşı deri reaktiviteleri daha düşüktür. Klasik antihistaminlerin en az üç gün; uzun etkili antihistaminlerin, trisiklik antidepresanların ve fenotiyazin türevlerinin en az yedi gün önce kesilmiş olması gereklidir. Sistemik steroid kullanımının deri reaktivitesini azaltabileceği de akılda tutulmalıdır.SPT sırasında anafilaksi ya da yaygın ürtikeryal reaksiyon gelişme olasılığı, yok denecek kadar düşüktür. Yine de işlem, sistemik bir anafilaktik reaksiyona uygun girişimlerde bulunulabilecek donanımı olan ortamlarda, hekim tarafından ya da hekim gözetiminde uygulanmalı; test odasında mutlaka tansiyon aleti, oksijen tüpü ve maskesi, laringeal tüp, enjektör, IV set ve solüsyonlar, adrenalin ampul, antihistamin ampul, kortikosteroid ampul ve salbutamol inhaler bulunmalıdır.
Yalvaç'ya atopi ve astım tanılı hasta sayısının genel prevalansa göre görece yüksek olduğu tespit edilmiştir. Atopi ve astım yönetiminde alerjenden uzak durulması önemli yer teşkil etmektedir. Hastalarımız Göğüs Hastalıkları Polikliniğine MHRS üzerinden randevu alarak deri prick testini yaptırabilirler.
Yalvaçlı Nihat
25 Temmuz 2025 Cuma 15:18Yorumu yazan çok değişik biri :))
Yalaveçli Nihat
24 Temmuz 2025 Perşembe 23:12Bu doktor çok değişik :))