Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın sıfır atık hedefi için yürüttüğü Depozito İade Sistemi'nin 1 Ocak 2025'te devreye girmesi planlanıyor. Bu doğrultuda Su, soda, kola, meyve suyu ve bira şişeleri 25 kuruş karşılığında toplanacak.
Sıfır Atık projesi kapsamında bulunan Depozito İade Sistemi'yle artık atıklarla ilgili yeni bir kazanım sağlanacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen proje, sıfır atık hedefine ulaşmada en kritik dönemeçlerden biri olacak. Cam, plastik ve metal ambalajlı su, kola, meyve suyu, bira türü içecekler için büfe, bakkal, marketlerde 25 kuruş depozito ödenecek.
VATANDAŞIN BANKADA HESABI OLACAK
Bunun yanı sıra; Türkiye Emlak Katılım Bankası'nın altyapısı üzerinden e-cüzdan açılarak, vatandaşın geri dönüşüme attığı her bir şişe için 25 kuruş eklenecek. Biriken paralar alışverişlerde kullanılabilecek.
1 OCAK'A YETİŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Çevre Ajansı'nın yönetiminde çalışmaları sürdürülen Depozito Yönetim Sistemi'ne (DYS) 1 Ocak 2025 itibarıyla başlanması hedefleniyor. İlk olarak 1 Ocak 2021 tarihinde geçilmesi öngörülen ancak çeşitli nedenlerle hazırlık süreci sarkan DYS, 100 mililitre ile 3 litre arasında yer alan tek kullanımlık içecek ambalajları için başlayacak.
5 BİN NOKTADA SİSTEM KURULACAK
2025 yılı içinde tüm il ve ilçelerde 5 bin noktada geri alım sistemi kurulacak. Depozito iade makineleri öncelikli olarak belediyeler, millet bahçeleri ve üniversitelere yerleştirilecek. Depozito iade makineleri 2025 süresince zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoran ve kafeterya gibi alanlara yaygınlaştırılacak.
Kaynak: haberler.com
redmi
21 Haziran 2024 Cuma 10:59Ay ne kadar geride kalmışız biz ya daha yeni gelecek sene olmuş 2025 birde pilot il belirlenir heryerede koyulmaz
Vatandaş
21 Haziran 2024 Cuma 09:41Cola cola nın 200 ml şişe depozitosu 5 lira şakamısınız 25 krş
Yeşil
21 Haziran 2024 Cuma 00:3510 gram market poşeti 25 kuruş, 300 Gr cam şişe de 25 kuruş yine kimi zengin edeceksiniz acaba
günaydın
20 Haziran 2024 Perşembe 23:02abi çöp dağları normal dağ boyutuna ulaşmadan bu işe el atmanız iyi oldu
Mehmet3232
20 Haziran 2024 Perşembe 20:21Heh şöyle yaa çok güzel yerinde bir karar olmuş
spartan
20 Haziran 2024 Perşembe 20:02100 tane şişe toplasan 25 lira. bozdur bozdur harca
Eskilerden
20 Haziran 2024 Perşembe 18:3125 kuruş mu???. Bira şişesi depozito adamlar 5 lira kesiyorlar...Bu rakamlarin güncelleme yapılması lazım..