ARABULUCULARIN TUTANAKLARI MAHKEME İLAMI HÜKMÜNDE
6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 22/06/2013 tarihinde yürürlüğe girdiğinden bu yana birçok hukuk uyuşmazlığı dava yoluna gerek kalmadan arabuluculukla çözülmeye başlanılmıştır.
Arabuluculuğun birçok avantajı mevcuttur. Bunlardan bazıları; zaman tasarrufu sağlaması, ekonomik olması, davanın mutlaka getirdiği husumeti ortadan kaldırması, çözümün her iki tarafında iradesiyle belirlenmesi, görüşmelerin gizliliği esası uyarınca ticari sırları açıklamaya gerek kalmadan anlaşılabilmesi, arabuluculuk tutanağının mahkeme kararı gibi hükmünün olması olarak sayılabilir.
Arabulucululuk; sebebi ne olursa olsun her türlü maddi ve manevi tazminat alacaklarında, miras, gayrımenkul, nafaka, şirket anlaşmazlıkları gibi diğer hukuk uyuşmazlıklarında kısa sürede çözüm üretmektedir.
Arabuluculuğa ilişkin detaylı bilgiye ve İlimizde görev yapan Arabulucu Meslektaşlarımızın listesine; Isparta Arabuluculuk Derneği internet sitesinden, Adalet Bakanlığı’nın internet sitesinden ve Adliyemizde kurulan Arabuluculuk Bürosundan ulaşılabilinir.
YASA MECLİSTEN GEÇTİ, İŞÇİ VE İŞVERENE BÜYÜK İMKÂN.
Hukuk davalarının ortalama sonuçlanma süresi 2-3 yıl civarındadır. Bazen bu süre 5 yıla kadar uzayabilmektedir. Gelinen aşamada ise özellikle işçi işveren uyuşmazlıklarında yılları alan davalara gerek kalmadan, adalete daha hızlı erişimin sağlanması amacıyla İş Mahkemeleri Kanununda yapılan değişiklikle iş davası açmadan önce arabulucuya başvuru zorunluluğu da getirilmiştir. Değişiklik 01 Ocak 2018’de yürürlüğe girecektir.
İŞ DAVALARINDA ARABULUCUYA GİTMEDEN AÇILAN DAVALAR REDDEDİLECEK
Kanunda yapılan değişiklikle; işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı haline gelmiştir.
Taraflardan birinin geçerli bir mazeret göstermeksizin toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulacaktır. Ayrıca bu taraf lehine vekâlet ücretine hükmedilemeyecektir.
Başvuran tarafla birlikte her iki tarafın da ilk toplantıya katılmaması sebebiyle sona eren arabuluculuk faaliyeti üzerine açılacak davalarda ise tarafların yaptıkları yargılama giderleri kendi üzerlerinde bırakılacaktır.
Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabilecek olup, işverenin yazılı belgeyle yetkilendirdiği çalışanı da görüşmelerde işvereni temsil edebilecektir.
Kanun koyucunun arabuluculuğu iş davalarında zorunlu kılmasının en önemli nedeni ise bugüne kadar arabuluculuğa gidilen işçi işveren uyuşmazlıklarında %90 civarında anlaşma sağlanmış olmasıdır.