29 Mart 2024 Cuma

Antik Kentteki Toplu Mezarların Sırrı Araştırılıyor

Isparta'nın Yalvaç İlçesi'ndeki Pisidia Antiokheia Antik Kentinde 3 farklı noktada bulunan toplu mezarların gizemi araştırılıyor.

İhale ilanları

Isparta'nın Yalvaç İlçesi'ndeki Pisidia Antiokheia AntikKentinde 3 farklı noktada bulunan toplu mezarların gizemi araştırılıyor.Bulunan iskeletlerin, 6 veya 9'uncu Yüzyıl'da salgın hastalık sonucu öleninsanlara ait olabileceği tahmin ediliyor.

Yalvaç'ta, Hıristiyanlığın doğduğu merkezlerden biri olarakkabul edilen Pisidia Antiokheia Antik Kentinde sürdürülen kazı çalışmalarında,geçen yıl Cardo Maksimus Caddesi Batı Portikosu'ndaki Roma Dönemi'ne aitvillada, yiyeceklerin saklanması için yapıldığı tahmin edilen 2 kuyuda toplumezar bulundu. Bu yılki çalışmalarda ise bir toplu mezara daha rastlandı.Toplam 24 kişiye ait insan iskeletleri Burdur Mehmet Akif ErsoyÜniversitesi'nden bir antropolog tarafından incelemeye alındı.

"SALGIN HASTALIKTAN ÖLMÜŞ OLABİLİRLER"

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat FakültesiArkeoloji Bölüm Başkanı ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, iskeletlerinincelenmesinde delici, kesici alet ya da darp izine rastlanmadığınıbelirtirken, şöyle dedi:

"Bu insanlar muhtemelen 6 ve 9'uncu yüzyılda meydanagelen veba türü bir salgın hastalıktan ölmüş. Cesetler gelişigüzel soğutmakuyularına atılmış ve üzerleri de toprak ve taş parçalarıyla kapatılmış. Bu yılaynı alanda kazılarımızı sürdürürken aynı kuyulardan 3 tane daha ortaya çıktı.Bunlardan birinde daha toplu mezar bulduk. Aralarında 2-3 yaşlarında 1 çocuğunda bulunduğu 5 kişilik bir aile olduğunu tahmin ettiğimiz insan iskeletleriçıktı."

"İLK KEZ RASTLADIK"

Bugüne kadar yürüttükleri hiçbir kazıda buna benzer birduruma rastlamadıklarının altını çizen Prof. Dr. Özhanlı, şöyle dedi:

"İlk kez böyle bir olayla karşılaştığımısöyleyebilirim. Burada bulduğumuz sarnıca benzeyen ve büyük ihtimalle işyerinindeposu olarak kullanılmış 1 metre çapında 2 metre derinliğindeki yapınıniçerisinde iskeletler bulduk. Kafataslarından anladığımız kadarıyla 5 insan iskeletimevcut. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden bir antropolog ile birliktedetaylı bir inceleme yaparak bu insanların yaşları ve cinsiyetleri konusundabilgi edinmeye çalışacağız. Ölülerin düzenli olarak gömülmedikleri vemuhtemelen öldükten sonra buraya rastgele atıldıkları şeklinde bir görünümvar." 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR