30 Nisan 2024 Salı

Bu yıl yağış olmadı, zor bir yıl olacak

Bu yıl yağış olmadı, zor bir yıl olacak

Isparta

DSİ 18. Bölge Müdür Yardımcısı Murat Çınar, Eğirdir Gölü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

’22 Mart Dünya Su Günü’münasebetiyle DSİ 18. Bölge Müdür Yardımcısı Murat ÇINAR tarafından yapılan açıklamalarda bu yıl yağışların istenildiği gibi olmadığı, tasarrufa çok önem vererek zor geçecek bu yılı el birliği ile dikkatli su kullanımı yaparak geçirmemiz gerekiyor, dedi.

Devlet Su İşleri Teşkilatı Kuruluşundan günümüze kadar yaşanan süreç hakkında özet bilgiler verenÇınar, Kurumun Ülkemiz su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu teşkilatı olduğundan bahsetmiş ve ülkemiz başta içme ve kullanma ile sulama olmak üzere enerji, çevre ve taşkın sektörlerinde önemli hizmetler kazandırdığını ve kazandırmaya da devam ettiğinin altını çizdi.

Devlet Su İşlerinin 6200 sayılı Kuruluş Kanununun vermiş olduğu yetkiler çerçevesinde tatlı su kaynaklarından maksimum ölçüde yararlanacak şekilde başta sulama ve içme-kullanma suyu olmak üzere diğer sektörlerin de ihtiyaçları dikkate alınarak en verimli ve etkin bir şekilde kullanımın sağlanmasına yönelik planlamalar yapıldığını söyleyen ÇINAR, yıllara göre değişen ve gelişen şartlar dikkate alınarak yapılan su tahsislerinde bazı değişikliklerin olduğundan bahsetti.

Ülkemizin ve İlimizin en önemli su kaynaklarından olan Eğirdir Gölümüz hakkında da bilgi veren ÇINAR, Eğirdir Gölünün Isparta İli için çok önemli olduğu ve başta içme ve kullanma ile sulama sektörleri için katkısının büyük olduğunu vurguladı. Doğrudan ve dolaylı olarak 300.000’e yakın nüfusun Eğirdir Gölünden istifade ettiğinden bahseden ÇINAR, Isparta İlinin azami ölçüde Gölden istifade ettiğini belirtti.

Eğirdir Gölü Durumu ve Su Bütçesi konulu sunumunu yapan ÇINAR, sunumda Eğirdir Gölüne ilişkin genel bilgilerin yanında gölün su bütçesine ilişkin önemli bilgiler verdi. Sunumda 1990-2022 yılı gerçekleşen veriler dikkate alınarak gölün gelirleri ve giderlerine ilişkin detaylı bilgiler verilmiş olup, son yıllarda ülkemiz genelinde olduğu gibi Eğirdir Gölü ve göl havzasında da yaşanan kuraklıktan oldukça olumsuz etkilenen Eğirdir Gölünde göl su kotunun ve hacminin düştüğü ve su bütçesinin belirgin bir şekilde azaldığından bahsetti.

Sunum sırasında Eğirdir Gölümüzün önemini bir kere daha vurgulayan ÇINAR, Gölün mevcut durumuna ilişkin güncel bilgilerden bahsetmiş ve son yıllarda kuraklıktan dolayı yaşanan sorunlar ve bu konuda yapılan ve bundan sonra yapılması planlanan çalışmalar ile ilgili bilgi verdi.

Son olarak Belediye Meclis üyelerinin sorularını dinleyen ÇINAR, özellikle ulusal basında ve yörede çıkan bir takım haber ve bilgilere ilişkin detaylı ve izah edici açıklamalar yaparak Meclis Üyelerini bilgilendirdi.; Eğirdir Gölünün hepimizin olduğu, bunda başta ilgili Devlet Kurum ve Kuruluşları olmak üzere birçok paydaşın gölden faydalandığı ve sorumlulukların olduğundan bahseden ÇINAR, suyun etkin ve verimli kullanılabilmesinin öneminden bahsederek Gölün kullanımı ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından herkesin üzerine düşen görevi mevzuatlar çerçevesinde ve işbirliği içinde en iyi şekilde yapması gerektiğini belirtti.

Çınar; ‘2023 yılının uzun yıllar ortalamasına göre oldukça kurak bir şekilde devam etmesinden dolayı bu yıl göldeki seviyede ciddi bir artış gözlemlenmemiştir. Bu nedenle bu yılın su ihtiyaçlarının karşılanmasında içme ve kullanma suyunun karşılanması açısından zor bir yıl olacaktır. Su tasarrufunun azami ölçüde sağlanarak göldeki suyun en etkili ve verimli bir şekilde karşılanmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Ayrıca 90’lı yıllardan bugüne kadar hiçbir şekilde enerji için faaliyet gösteren tesislere su verilmemektedir.’ dedi.

Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK ve Meclis Üyelerinin karşılıklı sorularını yanıtlayan DSİ 18. Bölge Müdür Yardımcısı Murat ÇINAR’a verdiği bilgiler ve sunumundan dolayı Başkan Gök teşekkür etti.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

küçük adam sanırsın bölge müdürü

07 Mart 2023 Salı 14:16

sulama birlik başkanı afşara hiç gitmiyorki ıspartada oturan adamı afşara başkan yaparsan ne beklersin.her gün git gel kaça patlar o da bulmuş kolayı her gün iş takibi evrak işleri ayağına gitmiyor dsi ye gidip sanki orda işleri varmış gibi takılıyor adamın umurunda değil göl kurumuş k****etleri söküp çalmışlar pompalı sistem yalanı atınca milletin inandığını sanıyor sırtını yaslamış vekile oh ne ala salla başını al maaşını sorun bakalım en son ne zaman gitmiş afşara

dsi gölün sahiplen

05 Mart 2023 Pazar 23:21

EKOBİR cilerin kendi kuyuları kaçakmış daha ne beklersın ki 22 mart su gunuymuş broşürler ve bardak su dağıtırlar okul çocukları da şiir okur resim çizer hamasi konuşmalarla iş kapatılır yok rezarvuara pet şişe koyun yok duş alırken sıcak su gelene kadar suyu kovaya doldurun vs.şu gölden kimler kaçak su çekiyor nereye basıyor su çekildi borular açığa çıktı acıma kes cezayı

at yalanı öpeyim inananı misali

05 Mart 2023 Pazar 21:53

ula hani gelendosta pompalı sistem geliyordu hayatınız yalan olmuş artık gene 2 gün su verir 3 gün motor arıza ayağına kesersiniz sulama birliği senede kaç ay çalışır kışın inzivayamı çekilir başkan ne yapar bu arada bakım onarım ne zaman yapılacak haziran 15 temi başlayacaklar hazırlıklara su haziran başında verilmeli topladığınız para kadar su vermelisin uzaktan telefonla olmaz sulama birliği başkan dahil sahaya inmeli başkan göreve gel afşara

seçmen

05 Mart 2023 Pazar 13:38

6 lı masa gibi toplanıp dağıldınız hiç bir somut çözüm yok

Güray

04 Mart 2023 Cumartesi 20:21

Akp demek yokluk demek, kıtlık demek söyledik dinlemediniz.yaşayarak tecrübe edin bakalım..

Isimsiz

04 Mart 2023 Cumartesi 19:23

2018 yılında yaz kış kovada santirile su veren dsı yalan söylüyor santirile su veren akpli vekiller nerdesiniz çiftçinin 10yillik suluyacaği sattiniz

helal kazan

04 Mart 2023 Cumartesi 17:01

abdullah dsi pekala su verebilir hat çoğalırsa iş çıkar o zaman sulama birliğine iş çıkar rahatı kaçar yıllardır basınçlı sistem gelecek yalanıyla uyutuyorlar birlik başkanı görev yerine gitmiyor bile köylü tanımaz onu senin kuyuda kaçak anlaşılan helal kazan içme suyuna kacak saplama yapma gölden basılan su daha ilçeye gelmeden bitiyor birde evlerdeki saatler göstermelik gölü böyle böyle bitirdiniz fakir değil hep zenginler tenezzül ediyor buna sakladığı musluğu hiç kapatmıyor

Neyimiz doğruki

04 Mart 2023 Cumartesi 16:52

Elbirliği ile kuruttunuz güzelim gölü. 3kuruş fazla kazanacağım diye bastınız bahçelere suyu . Şimdi gelecek nesiller gölü göremez ve elma aromalı meyve yerler.

Abdullah

04 Mart 2023 Cumartesi 09:38

EKABİR tayfanın tuzu kuru tabi . DSİ su veremiyor. Ne yapacak çiftçi. 4-5 yıldır bahçeler düzgün sulanmıyor. Gölün suyu kovada santraline ve oradan Antalya ya salınıyor. Nerede sorumlular Çiftçi kendi imkanları ile üretim yapıyor. Ne yapsın insanlar bahçelerini kurumaya mı bıraksın. Çiftçilik öyle her sabah 9 da 10 kalkıp keyifli keyifli kahvaltı yapmaya benzemez. Hele hele her hafta sonu Gölcüğe gidip piknik yapmaya benzemez. Çiftçilik emek ve yürek işidir. Uyannnnnn Isparta

Egirdirli

04 Mart 2023 Cumartesi 09:02

Eğirdir elma bahçelerine su vermeyin

Vatandaş

04 Mart 2023 Cumartesi 01:14

Göller ve milli kaynaklar tükendi zor günler bizleri bekliyor artık.

Savli gripin

03 Mart 2023 Cuma 23:24

Sebep, Kuraklik ve vahsi sulama diyerek, Tarımsal sulamayi kisitlayip, kovada kanalını tamamen açıp hes,e su vererek çözüm diye basına demeç verir artık etkisiz yetkililer !

İspartali

03 Mart 2023 Cuma 22:45

3 kurusluk elektirik uretecegiz diye dunyanin suyunu aktariyorsunu malum yere. Acaba o malum yerin sahipleri yada ortaklari kimlerde bunu kesemiyorsunuz. Ustune ustluk surekli artiriyorsunuz. Bence o gider kapisini kesin gorun bakalim su azaliyormu yoksa stabilmi kaliyor.

7 RENKLİ HAYAT.

03 Mart 2023 Cuma 22:26

SONUÇ NE ???? GÖLÜ KURTARMAK İÇİN NE GİBİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR. ARTIK SÖYLEMLERİN DEĞİL , EYLEMLERİN ZAMANI. EĞİRDİR GÖLÜNE TAZE SU KAYNAĞI BULUNMALI ACİLEN. GEREKİRSE 150 -200 Km. MESAFEDEN. GETİRİLECEK BU KAYNAK KIŞIN GÖLE YÖNLENDİRİLECEK. YAZ AYLARINDA KENDİ AKARINDA AKACAK. TEK ÇARE BU. KAYBEDİLECEK YILLAR YOK ARTIK.

EKABİR TAYFA

03 Mart 2023 Cuma 20:02

sayın Murat ÇINAR DSİ olarak kaçak kuyularla mücadele etmiyorsunuz sondajcılar gece gündüz kuyu açıyor adam 158 metreden su çıktı diye paylaşım yapıyor sulama birlikleri kış uykusunamı yattı görevliler bu kuyuları bildiği gördüğü halde niye işlem yapmaz üç maymunu oynar yeraltı suları göle ulaşamadan tüketiliyor adam 1500 metre öteye su basıyor yasalmı kim müdahale edecek gölden basılan içme suyuyla sayacsız bahçeler sulanıyor doğuluların adı çıkmış ceza kesin sunumla slaytla olmaz sahaya inin

İsparta sen para kazan bizde onur yeter

03 Mart 2023 Cuma 19:32

Kış geldi canlar canımız gitti hayatımın en soğuk kışını yaşadım kış geldi acılarda geldi allahım beterinden korusun

hasan kol

03 Mart 2023 Cuma 18:33

DSİ bu gölü bu hale getirdi gölü besleyen kaynakları barajlar kurarak engelledi .

Acil

03 Mart 2023 Cuma 18:31

Acilen tedbirler alınmalı bahçe sulamak araba yıkamak yasaklanmalı.

Ispartalı

03 Mart 2023 Cuma 18:24

Atılan adım Ne? Çevirin aksu çayını göle.... bir gün gelecek doğu anadoludann borularla şu taşımak zorunda kalcaz

Yargıç

03 Mart 2023 Cuma 17:49

Senayilerde araba çok yıkanıyor yetkililer bilgilerinize su israfı çok oluyor damlama ya geçilmesi gerekir

Vatandaş

03 Mart 2023 Cuma 17:43

Kovada kanalını kapatın, derhal vahşi sulamayı bırakın damlama sulamaya geçin.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR