29 Nisan 2024 Pazartesi

Yalvaç ve Şarkikaraağaç’a 178 adet buzağı kulübesi

Yalvaç ve Şarkikaraağaç’a 178 adet buzağı kulübesi

Isparta

Süt sığırcılığında buzağıların bakım ve beslenmeleri sürü yönetiminin en önemli ve vazgeçilmez öğelerinden biri. Buzağı bakım ve beslenmesine gösterilen özen ve bu konudaki başarı, gelecekte sürünün devamı ve ilerlemesinin temelini oluşturuyor.

Bu amaçla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan % 70 hibeli “ Buzağı Kulübesi Projesi” kapsamında Yalvaç ve Şarkikaraağaç ilçelerinde 89’ar adet olmak üzere toplamda 100 yetiştiriciye 178 adet buzağı kulübesi dağıtımı gerçekleştirildi.

Vali Aydın Baruş ilçelerde düzenlenen törenlere katılarak yetiştiricilere buzağı kulübelerini teslim etti. İlk olarak Yalvaç Tarım ve Orman Müdürlüğü’ndeki törene katılan Vali Baruş yüzde 70 hibeli projenin 1 milyon 500 bin TL’lik kısmın Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hibe edildiğini belirterek 346 bin TL’lik kısmının ise yetiştiriciler tarafından karşılandığını söyledi.

Vali Baruş konuşmasında özetle “Yalvaç ve Şarkikaraağaç öne çıkan ilçelerimizden bu nedenle özellikle büyükbaş hayvancılığa gönül vermiş, bu konuda geçimini sağlamak üzere çalışmalarda bulunan, çoluğuyla çocuğuyla ailesiyle rızkını peşinde koşup zahmetli bir uğraş veren kıymetli hayvan yetiştiricilerimize bu kulübeleri teslim etmenin sevincini yaşıyoruz. Bundan sonra buzağılarını çok daha sağlıklı koşullarda yetiştirsinler. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde çok önemli bir husustur bu çünkü buzağılar sağlıklı ortamlarda bakılmazsa maalesef bir çoğunu kaybediyoruz. Bu da çok büyük bir kayıptır. Çünkü zaten hayvan yetiştiricisinin esas geçimine katkı sağladığı alan hayvanlarından elde ettikleri bu buzağılar ve onların yetiştirilmesi sonucu elde ettikleri gelir. Dolayısıyla bu dağıtacağımız buzağı kulübeleri buzağıların daha sağlıklı ortamda yetiştirmeleri bakımından ciddi bir katkı sağlayacaktır. Bu dağıtılacak kulübeler 20 baş ve altı sayıda hayvan varlığına sahip olan çiftçilerimize veriliyor. Burada da maksat daha küçük üreticilerimiz bu imkandan yararlanmasıdır. Sadece büyükbaş hayvancılığı değil küçükbaş hayvancılığı da teşvik ediyoruz. Çünkü bazı ilçemizde özellikle arazi koşulları ve geleneksel olarak yapılan bir hayvancılık türü olan küçükbaş hayvancılık da önemli. küçükbaş hayvancılığı teşvik etmek için de yine Tarım ve Orman Bakanlığımızın katkılarıyla gerçekleştirilen proje kapsamında 93 hayvan yetiştiricimize çadır ve güneş enerji paneli dağıtımı önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek. Yine küçükbaş hayvancılık yapan yetiştiricilerimize Damızlık Birliğimiz vasıtasıyla da inşallah çobanların barınabileceği konteyner dağıtımını gerçekleştireceğiz. Bundan sonraki süreçte de hayvancılığın daha sağlıklı koşullarda yapılması ve hayvancılık yapan vatandaşlarımızın daha sağlıklı koşullarda barınması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Baruş ve programa katılan protokol üyeleri yetiştiricilere buzağı kulübelerini teslim etti.

Vali Baruş ilçede son olarak Yalvaç Ziraat Odası’nı ziyaret ederek burada üyelerle bir araya geldi bir süre görüş alış verişinde bulundu.

Buradan Şarkikaraağaç ilçesi Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen Buzağı Kulübesi teslim törenine geçen Vali Baruş, burada yaptığı konuşmada yetiştiricilerin ve çiftçilerin bulundukları yerlerde geçimlerini sağlamalarını arzu ettiklerini belirterek tarımın ve hayvancılığın tüm alanlarına destek olmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Vali Baruş, “Büyükbaş hayvancılıkta buzağıların sağlıklı ortamda barındırılması çok çok önemli. Çünkü gerek ahır koşullarından gerekse mekânsal yetersizliklerden dolayı sağlıksız ortamlarda bulunan buzağıların erken çağda zehirlenmesi veyahut hastalık bulaşması nedeniyle çok sayıda hayvanı kaybediyoruz bu da çiftçimiz açısından çok büyük bir kayıp. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığımızın desteklediği projede de böyle bir amaç ortaya konuldu. Bu projeyi başından beri takip ediyorum. Kulübeler buzağılara sağlıklı bir ortam sağlayacak, kulübelerin altlarında hayvanın nemden ve soğuktan etkilenmemesi tabakalar yer alıyor, ayrıca yemlik ve suluk aksamı da var böylece buzağılar sağlıksız durumlardan etkilenmeden, hastalığa kapılmadan güzel bir ortamda büyüyerek yetişkin hayvanlar olacaklar ve çiftçimize hizmet verecekler. Biz hem Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak hem Özel İdare olarak hem Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı olarak hayvancılık desteklerimizi sürdürüyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Baruş ve programa katılan protokol üyeleri yetiştiricilere buzağı kulübelerini teslim etti.

Vali Baruş son olarak Çarıksaraylar Belediye Başkanlığı’nı ziyaret ederek Belediye Başkanı Mehmet Bingöl’nden beldede yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bir 4 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 17 kişi görseli olabilir

Bir 14 kişi ve aydınlatma görseli olabilir

Bir 2 kişi görseli olabilir

Bir 5 kişi ve yazı görseli olabilir

Bir 2 kişi ve şunu diyen bir yazı 'VE BAKANLIĞI İL MÜDÜRLÜĞÜ ORMAN ISPARTA E NLIĞI E BAKAN MÜDÜRLUGU RLÜĞÜ TARIM ORMAN ISPARTA T.C. man.gov.tr' görseli olabilir

Bir 2 kişi ve şunu diyen bir yazı 'VE BAKANLIĞI İL MÜDÜRLÜĞÜ ORMAN ISPARTA E NLIĞI E BAKAN MÜDÜRLUGU RLÜĞÜ TARIM ORMAN ISPARTA T.C. man.gov.tr' görseli olabilir

 

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Yalvacli dayu

23 Aralık 2023 Cumartesi 18:24

Ilk defa boyle bir destekleme gördük devamini bekleniyor cok sağolun

Garacli

23 Aralık 2023 Cumartesi 16:20

Isparta hayvancılık çok iyi çalışmalar yapıyor inşallah Isparta hayvancılık tada adindan söz ettirir

Neden

23 Aralık 2023 Cumartesi 15:21

Eğitime destek platformuyla yapılan anlaşma için ne güzel yorum yazacadık neden yoruma kapattınız. Yoksa…

Isparta32

23 Aralık 2023 Cumartesi 14:52

Emeği geçen herkese teşekkür ederiz hayvancılık için güzel şeyler oluyor

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR