27 Nisan 2024 Cumartesi

Yalvaç Devlet Hastanesi'nde Ergoterapi hizmeti verilmeye başlandı

Yalvaç Devlet Hastanesi'nde Ergoterapi hizmeti verilmeye başlandı

Isparta

 Peki, Ergoterapi Nedir?

Ergoterapi; fiziksel, psikolojik, bilişsel veya toplumsal kaynaklı olarak günlük yaşamda aktivitelerini yerine getirmekte zorlanan bireylere bağımsızlık düzeyini ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik müdahale programları hazırlayıp, uygulamalarda bulunan bir sağlık hizmeti olarak ifade edilmektedir. Doğuştan gelen ya da sonradan gelişen fiziksel, bilişsel, psikolojik herhangi bir probleme sahip olan; nörolojik rahatsızlıklar, travma, madde bağımlılığı ve sosyal dışlanma gibi nedenlerden dolayı toplumsal hayata katılımı kısıtlanmış kişiler, ergoterapi biriminden destek alarak hayatına devam etmektedir. Ek olarak Ergoterapi, her yaş grubunda zihinsel, fiziksel, duyusal, görsel, sosyal, çevresel, duygusal alanlarda zorluk çeken, özel tedaviye ihtiyaç duyan, dil gelişiminde yaşanan problem nedeniyle konuşmakta sıkıntı yaşayan, davranışsal anlamda problem çektiği için uyum sağlamakta zorluk yaşayan kişilere de uygulanmaktadır.

Ergoterapistler, (İş ve Uğraşı Terapisti) bu tarz problemler yaşayan kişilerin yapmaya ihtiyaç duydukları, yapmak istedikleri ya da farklı kişiler tarafından yapmaları beklenen uğraşları gerçekleştirebilme yeteneklerini kazanmaları, bu yeteneklerini artırmaları için insanlarla ve topluluklarla çalışmaktadırlar. Ergoterapide kişilerin ilgi ve ihtiyaçlarına göre günlük aktivitelerin istenilen düzeylere çıkartılmasıyla günlük yaşama dâhil olmaları amaçlanmakta olup Ergoterapi uygulanan kişilere belirli cihazlar ve aparatlar yardımıyla ihtiyaçlarını giderebilmeleri imkânı sağlanmaktadır.

     ERGOTERAPİ;

  • Bireyin mesleğini ve ihtiyaç duyduğu becerileri yeniden kazanmasına yardımcı olur,
  • İleri yaştaki kişilere bilişsel ve fiziksel değişikler konusunda destek sağlar,
  • Bir çocuğun okula ve sosyal ortamlara katılmaları sağlar,
  • Kişileri fiziksel, ruhsal, bilişsel ve çevresel yönden bütüncül olarak değerlendirir,
  • Kendine bakım, kişisel roller, iş ve üretici aktiviteler ve serbest zaman aktivitelerini gerçekleştirirken karşılaşılan zorluklarla başa çıkmak için gerekli olan becerilerin geliştirilmesi, yeniden öğrenilmesi ve devamlılığını sağlar.

    Ergoterapinin çalışma alanları nelerdir?

  • Psikiyatrik Rehabilitasyon
  • Geriatrik Rehabilitasyon
  • Kognitif Rehabilitasyon
  • Nörolojik Rehabilitasyon
  • El Rehabilitasyonu
  • Mesleki Rehabilitasyon
  • Pediatrik Rehabilitasyon
  • Toplum Temelli Rehabilitasyon
  • Onkolojik Rehabilitasyon
  • Az Gören Rehabilitasyonu
  • Romatoloji
  • Engelli Bireyler
  • Yardımcı Teknoloji
  • Kronik Hastalıklar
  • Ergonomi
  • Ev ve Çevre Düzenlemeleri

Bu alanlar haricinde felç, artrit, kronik ağrı, beyin hasarı, görme kaybı, omurilik yaralanması, eklem sorunları, kemik kırılmaları, ortopedik sorunlar, demans, alzheimer, denge problemleri, kanser, diyabet, Multipl Skleroz (MS), Serebral palsi, ampütasyon, ciddi el yaralanmaları, otizm, doğumsal hastalıklar, çocukluk romatizması (juvenil idiopatik artrit), ciddi yaralanmalar ve yanıklar, gelişim bozuklukları, Spina bfida başta olmak üzere farklı tanı grupları da ergoterapinin çalışma alanları içinde yer almaktadır.

Multidisipliner Sağlık Ekibinin Bir Parçası Olan Ergoterapistler Şu Alanlarda Çalışmaktadır:

Bilişsel Ergoterapi

Bilişsel beceriler; gün içerisinde karar verme, problem çözme, hafıza ve dikkati etkileyebilmektedir. Doğuştan ya da sonradan oluşan bilişsel sorunlar, ergoterapist tarafından değerlendirilir. Hastaya uygun bilişsel becerileri destekleyici aktiviteleri içeren tedavi programı oluşturulur ve uygulanır. Bu uygulamalar sayesinde bireyin hafıza, dikkat ve iletişim becerilerinin artırılması hedeflenir.

Geriatrik Ergoterapi

Kişiler, yaşlılıkla beraber gelen Demans, Alzheimer ve Parkinson gibi beyinden kaynaklı hastalıklardan dolayı günlük hayatta en basit aktiviteleri yapma yeteneğini kaybedebilir. Bu basit aktiviteleri yapamadıklarında utanmış, kafası karışık ya da üzgün hissedebilirler. Bu durumlarda kişilerin günlük aktivitelerini, ihtiyaç duydukları becerileri geliştirmelerine, sürdürmelerine veya geri kazanmalarına yardımcı olmayı içeren kişiye özel terapi programı ergoterapist tarafından uygulanır.

Toplum Temelli Ergoterapi

Ergoterapistler, her yaştan insanın gün içerisindeki aktivitelerini tamamlamalarını sağlarken, kişilerin topluma katılımına da destek olmaktadır. İyi bir yaşam kalitesini yeniden yakalamalarını sağlayarak özel durumu olan kişileri topluma kazandırmayı amaçlayan ergoterapi uygulama alanıdır.

Pediatrik Ergoterapi

Pediatrik Ergoterapi; duyusal işlemleme bozuklukları, öğrenme ve davranış sorunları gibi problemlerin görüldüğü serebral palsi, otizm ve diğer kronik hastalıklarda, çocukların sosyalleşmesi, motor ve duyusal becerilerinin gelişmesi ve zihinsel becerilerinin artırılması için uygulanmaktadır. Pediatrik ergoterapistler, çocukların okul performansı ve oyun gibi günlük aktivitelerle ilgili becerilerini değerlendirerek, geliştirmelerine yardımcı olur.

Mesleki Ergoterapi

Ergoterapistler, herhangi bir sebepten dolayı (fiziksel, bilişsel veya psikolojik) iş yaşamına uyum sağlayamayan doğuştan veya sonradan bir engele sahip bireylerin istihdamının sağlanmasını amaçlar. Bu amacına ulaşmak için bireye müdahale programları oluşturur veya istihdamı sağlamak için işveren ve birey arasında köprü görevi üstlenir.

Psikiyatrik Ergoterapi

Ergoterapistler, mental sağlığında sorun yaşayanların iş, sosyal hayat, yaşam becerileri ve serbest zaman açısından kendilerini geliştirmelerine yardımcı olarak bireylerin topluma yeniden kazandırılmasını hedeflerler. Bu uygulamada hastaların davranışlarını gözlemleyerek, terapi ve tedavi için bir plan oluşturulmaktadır.

ERGOTERAPİ’YE NASIL BAŞVURULUR?

Hastanemizde görev yapmakta olan hekimlere muayene olarak Ergoterapi birimimize başvuru yapabilirsiniz

        YORUM EKLE

        Güvenlik Kodu

        DİĞER HABERLER

        ÖNE ÇIKANLAR