29 Mart 2024 Cuma

Önce Hevesti Şimdi Olimpiyat

Önce Hevesti Şimdi Olimpiyat

Spor

Lise öğrencisi hobi olarak başladığı boksta 2 aylıkçalışmayla üst üste şampiyonluklar kazandı.

 Lise öğrencisi Sema Çalışkan (18) 2013 yılında hobi olarakbaşladığı boksta 2 aylık çalışmayla önce Türkiye şampiyonluğu, ardından Avrupave dünya üçüncülüğü kazandı. 2014'te de 75 kilogram gençbayanlarda Türkiye şampiyonu olan Sema Çalışkan 2 hafta önce İtalya'da yapılanAvrupa Şampiyonası'nda Avrupa ikincisi olarak yurda döndü.

Isparta Halıkent Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi SemaÇalışkan daha önce futbol oynadığını ancak hobi olarak başladığı bokstadereceler elde ettiğini söyledi. 2 yıl gibi kısa sürede 2 Türkiye şampiyonluğu,dünya üçüncülüğü, Avrupa üçüncülüğü ve son olarak da 2 hafta önce Avrupaikinciliği kazandığını belirten Çalışkan, "Türkiye'nin bayanlardaolimpiyatlarda bugüne kadar hiç madalyası olmamış, hedefim 2016 RioOlimpiyatları'nda Türkiye'ye bir ilki yaşatmak. Ülkeme ilk defa madalyayı bengetirmek istiyorum. İnşallah şampiyonluk getireceğim" dedi.

 

"2 AY ADETA SALONDA YATTIM,KALKTIM"

 

Bokstan önce İzmir'de futbol oynadığını ancak derslerininkötü gitmeye başlamasıyla annesinin futbolu bıraktırdığını anlatan genç sporcuÇalışkan, okuldan bazı arkadaşlarının boks yaptığını duyarak hobi olsun diyeboksa başladığını kaydetti. İlk başlarda boks yapıp yapamayacağı konusundatereddütler yaşadığını ancak arkadaşlarının " yaparsın, gel bir dene"şeklindeki sözleri üzerine boks antrenörü Melihşah Sarıca ile görüştüğünü ifadeeden Çalışkan şöyle konuştu:

 

"Antrenörle görüştüm. Bana 2 ay sonra Türkiyeşampiyonası olduğunu söyledi. Bundan sonra çalışmalara başladım.Antrenmanlarımız oldukça ağır geçti. Günde 3 defa antrenman yaptım. Okulaöğleden sonra gidiyordum, salona okuldan önce Sabah geliyordum. Okuldançıktıktan sonra tekrar antrenmana geliyordum. 2 ay boyunca salonda yatıpkalktım diyebilirim. Çünkü hedefim Türkiye şampiyonluğuydu. Çalışmalardan sonraşampiyonaya gittik. Bartın'lı bir rakibim vardı. Burada çekindim, korktum ancakrakibimle dövüşerek maçı aldım. Final maçını da rakibime bıraktırmıştım. Buşekilde şampiyon oldum."

 

Türkiye şampiyonu olduktan sonra antrenörünün İzmir'denIsparta'ya tayininin çıktığını belirten Çalışkan, şöyle devam etti:

 

"Bu duruma sporu bırakacağım diye üzüldüm. Bırakmak daistemiyordum. Annem ve babamla görüştüm, 'bırak, yapma' dediler. Bende'antrenörüm gidiyor, ben de gitmek istiyorum' dedim. İzin vermediler, bu yüzdençok ağladım. Antrenörüm de bana 'ailen izin vermezse seni götüremem' dedi. Bende hocama 'gidin ailemle konuşun' dedim. Hocamın konuşmasıyla ailem ikna olduve izin verdiler. Isparta'ya geldiğim yıl Türkiye şampiyonluğunun yanı sıraAvrupa şampiyonasında üçüncülük ardından da dünya üçüncülüğü kazandım."

 

"ERKEKLER 'SEN BANA BİR KEZ, BEN SANA ON KEZ VURAYIM'DİYE LAF ATIYOR"

 

Kızların boks sporuyla uğraşmasının yadırgandığını veerkekler tarafından sürekli kendisine laf atıldığını söyleyen Çalışkan"Genelde erkeklerle çatışmam oluyor" dedi. Sürekli okuldakierkeklerin "Sen bir bayansın ne kadar etkili olabilirsin ki" dediğiniaktaran Çalışkan, "Sen bana 10 kez vur, ben sana 1 kez vurayım, diyenleriçok duydum. Pek aldırış etmiyorum. Genelde gülüp geçiyorum. 10 tane vurursamherhalde dağılır. Sporu dışarıda kullanmıyorum. Ringde yapıyorum, bu işidışarıda kullanmak için yapmıyoruz" diye konuştu.

 

Çalışkan, boksla uğraşmanın kendisine maddi ve manevi büyükkatkılarının olduğunu kaydederek, boksun kadın erkek herkesin yapabileceği birspor olduğunu sözlerine ekledi.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR