27 Nisan 2024 Cumartesi

2 yıl öncesine kadar hayatı bedava yaşamışız

2 yıl öncesine kadar hayatı bedava yaşamışız

Isparta

ALİ RIZA CESUR- Isparta'da 37 yıldır ucuzluk pazarı işleten Suat Arslan, dünyayı etkisi altına alan pandeminin piyasaları olumsuz etkilediğini söyledi.

Özellikle pandemi ile birlikte bir zam furyasının başladığını ve devam ettiğini belirten Arslan; “Şuan gelen zamların bizimle bir alakası yoktur. İmalatçı firmalar, rutin olarak aylık zam yapıyor. Artık olay öyle bir noktaya geldi ki, bir bahane bulunup sürekli zam yapıyorlar. Vatandaşla birebir görüştüğümüz için olan biz esnaflara oluyor. Aslında 2 yıl öncesine kadar özellikle pandemi öncesi her şey çok güzeldi. Pandemi öncesine kadar piyasalar çok güzeldi. Önümüzü görüyor ve uzun vade de ürünler alabiliyorduk. Fiyatlar da fazla bir değişkenlik göstermiyordu. Yaşanan pandemi milleti çok değiştirdi. İmalatçı olarak ne eski esnaflar var ne de eski vatandaşlar vardır. 2 yıl öncesine kadar toplum ve vatandaş olarak hayatı bedava yaşamışız. Pandemi yüzünden ürünlerin 100 tane ham maddesi var iken bunun 50'si piyasaya sürüldü. Bunun yüzünden mallar değerlendi. Değerlendiği için fiyatları arttı. Böylelikle ürün her vatandaşın ihtiyacını karşılayamadı. Çok şükür piyasada vatandaşın alım gücü var. Ben uzun süredir bu işi yapıyorum. Önceki Ecevit döneminde yaşanan krizlerde piyasalar komple çökmüştü. Piyasalar bir gecede yüzde bin arttı. Şuan zam gelse de ürünler yine de satılıyor. 10 tane satılıyorsa şuan 5 tane satılıyor ama yine de satılıyor. Yavaşlama olsa da yine de herkes işini yapıyor. Bugün borcumu ödeyemiyorum diyen esnaf yalan söyler. Çünkü satılıyor ve mal satılsa da satılmasa da değerleniyor. Şuan aldığımız bir ürün durduğu yerde değer kazanıyor. Şuan bir kriz yoktur. Biraz da esnafımızın tecrübesizliğinde kaynaklı bir durum vardır. Ben ileriyi düşünerek alacağım ürünün satılıp satılmayacağını hesap ederek alıyorum. Birçoğu elinde olan nakit parasını ileriye dönük değerlendiremiyor. Ayrıca esnaf olarak da imalatçı olarak da kimse fırsatçılık yapmamalıdır. Önce elimizi vicdanımıza koyacağız. Esnaflar da aslında bir tüketicidir. Ben de ayakkabı, kıyafet gibi birçok ürün alıyorum. Ben de tabiki de ucuza almak isterim. Malı alırken üzerine çok az bir kar eklemek gerekiyor. Bakıyorsun aldığı fiyatın üzerine kat be kat fiyat eklenmiş. Bu şekilde olur mu?' şeklinde konuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Fuat

18 Haziran 2023 Pazar 20:06

Bomba 32 Böyle CAHİL insanların açıklamalarını haber diye burada yayınlıyorsunuz-İnsanlarda bu adamın dediğini birşey sanarak okuyor-Ülkenin durumu içler acısı-Enflasyon yüzde 300- Başka ülkelerde yüzde 5 bilemedin yüzde 8 - Tamamen yönetenler HATALI-Fazla birşey yazmaya gerek yok-

İktisatçı

16 Haziran 2023 Cuma 18:24

Bir garip Ecevit döneminde Altının onsu 200 dolardı şimdi 2000 dolar 10 kat artmış yani senin maaşında reel olarak iyi artış olmuş.

Mustafa

16 Haziran 2023 Cuma 05:22

Bizi şu an yönetenlerin hiç suçu yok. Rah.etli Ecevit e de arada cakmissin. Bahceli nin adını anmiyorsun. Ben sizin gibi esnafın esnafligina tukureyim

Ayhan

15 Haziran 2023 Perşembe 23:27

Rahmetli Ecevit dönemindeki krizde herşey %1000 değil,%100 arttı ve buğün olduğu gibi hergünde zam gelmedi.

eurymedon

15 Haziran 2023 Perşembe 20:02

pandemi amerika birleşik devletlerinde enflasyonu %9 seviyesine yükseltti. yani 2000 dolara satın alabildiğiniz şeyler takriben 2200 dolar seviyesine geldi. türkiye'de ise %300'leri gördük. bu durumun sebebi hammadde krizi falan değildir. Bu durum, ekonomiyi yönetemeyen devletin suçudur. hala iq'su düşük primatlar gibi suçu belli odaklara atmaya çalışmayı bırakın. gerçeklerle yüzleşin aslan parçacıkları.

Vatandas

15 Haziran 2023 Perşembe 18:28

Memur mustafa çok basit istifa et ne iş yapıyorsan esnaflık yap senin tutan mı var yahu sende vergi kaçır nasıl kaciriliyorsa. Git kave aç bakkal aç çorap sat manav ol pastahane aç simitçi ol seni tutan mı var .senin yerine memursan biri gelir ..ama c tedi pazar yatış yok bayram dugun cenaze yok.yillik izin mis 15 de maaş mis prim mis vergiymis yok muhasebe kıra bayram tatili 5400 günde emeklilik öyle söyler yok .gel kardeş esnaf ol .masa işi saatlik iş zor.

Isparta

15 Haziran 2023 Perşembe 17:31

Bu haber ne şimdi reklam yapacaksa başka türlü yap hiç haber kalmadı herhalde ısparta da

Bir garip

15 Haziran 2023 Perşembe 16:25

Rahmetli Ecevit döneminde maaşım 5 Cumhuriyet altını idi. Krizde 3.5 ( üç buçuk)Cumhuriyet altını alabiliyordu. Ortalık toz duman oldu. Bu hükümetin en iyi döneminde bile 3 cumhuriyet altınını bulmadı. Şu anda 1,5 (Bir buçuk) Cumhuriyet altını . Vallahi Ecevit krizini mumla arıyoruz.

Mustafa

15 Haziran 2023 Perşembe 13:44

Enflasyon ücretlileri vurdu. Esnaf zam gelince zamlı sayıyor ve zamlardan etkilenmiyor. Üstüne vergi kaçırıyor. Keyfiniz yerinde. Memur işçi emekli zor durumda. Vatandaş almak zorunda. Giyeceğin , ev eşyan, eskidiyse bozulduysa ne yapacak mecbur başka ihtiyacını kısarak alıyor.

1001

15 Haziran 2023 Perşembe 11:53

Sen esnaf falan değilsin kesin kara para aklıyorsundur ya da tefecilik yapıyorsundur

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR