27 Nisan 2024 Cumartesi

Isparta’da depremin şiddeti 5 büyüklüğüne kadar çıkabilir

Isparta’da depremin şiddeti 5 büyüklüğüne kadar çıkabilir

Isparta

BOMBA32 ÖZEL HABER / GİZEM SARIKAYA 

SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şakir Şahin, Isparta’da zaman zaman merkez üssü Kayı Köyü olan depremlerin, büyüklüğünün 2.0 - 3.0 arası olsa da neden bu kadar fazla hissedildiğini açıkladı. 

Isparta’nın zemininin alüvyonlardan oluşmasından dolayı küçük depremlerin bile fazla hissedildiğini söyleyen Dr. Şahin, “Isparta’da en son Kayı Köyü’nde 12 Ağustos 2023 tarihinde sabaha karşı 2.1’lik bir deprem oldu. Depremin küçük olmasına rağmen şiddetli hissedilmesinin sebebi esasında zeminden kaynaklanıyor. Isparta’nın üzerinde bulunduğu alan gevşek malzemelerden, alüvyonlardan oluşuyor. Bu sebepten dolayı küçük depremler bile fazla hissediliyor” dedi.

5 BÜYÜKLÜĞÜNE KADAR ÇIKABİLİR

Kayı Köyü’nün, Isparta’daki 2 fay hattının kesişme noktasında olduğunu ve bu sebeple deprem aktivitesinin yüksek olduğunu söyleyen Dr. Şahin, şu şekilde devam etti; “Isparta havzasını şekillendiren 3 tane fay var. Bu faylar üzerinde 4.7 büyüklüğüne kadar depremler meydana gelmektedir. Isparta havzası içerisinde deprem aktivitesini Kayı Köyü çevresinde yaşıyoruz. Nedeni ise Isparta’daki iki fayın kesişme bölgesi olduğundan dolayı burada gerinme alanı oluşmaktadır. Buna bağlı olarak Kayı Köyü deprem aktivitesi yüksek olarak karşımıza çıkmaktadır. Isparta havzasını sınırlayan faylar çok uzun olmadığı için ürettikleri depremler 5 büyüklüğüne kadar çıkabilir. Tarihsel ve aletsel dönemde bunun örneklerini daha önce gördük” diye konuştu.

DEPREMİ NEDEN UZUN SÜRE VE FAZLA HİSSEDİYORUZ

Dr. Şahin açıklamasında ise depremin neden uzun sürdüğü anlattı; Bulunduğumuz bölgenin Orta Anadolu sıkıştırmasıyla birlikte güneybatıya doğru hareket ettiğini belirterek şöyle devam etti; Buradaki açılma tektoniğinin oluştuğu bölge Bozanönü fayının olduğu yer, Bozanönü’ndeki hareket havzanın düşmesine yol açıyor. Düşey yönde hareket oluşuyor ve bu da depremin havza içerisinde dalganın gezinmesine yol açıyor. Burası bir çanak ve bu çanağın içerisinde dalga geziniyor. Kayı Köyü’nden itibaren Yakaören’in de bulunduğu alan, Burdur tarafına doğru hareket ediyor. Bu sebeple havza açılıyor ve aşağıya doğru düşüyor. Bundan dolayı da biz bu dalganın havza içerisinde gezinmesinden dolayı depremi uzun süre ve daha fazla hissediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

Mete Karayel

28 Şubat 2024 Çarşamba 06:37

Allah korusun

deli amat

15 Aralık 2023 Cuma 11:18

Hala her şeyde karı kızı ön plana çıkaran gerzekler var ya yuh bir düşün artık karı kız vücudundan pislikler

rahmi ağlar

19 Kasım 2023 Pazar 00:42

kadın kız yarı çıplak diyor ama 5 kuruş parası ve özgüveni olmadığı için hiçbiri ile konuşamamak onu çıldırtmış yıkık **** seni.

Burdurlu

24 Ağustos 2023 Perşembe 09:41

Şakir hoca fay hattı Burdurun neresinden geçiyor.

Ciflikci

21 Ağustos 2023 Pazartesi 23:28

Sakın imara açılmasına izin vermeyin o zaman sanki sırada orası var insanlara kabir ev yaptırmayın

Sinan Karahan

21 Ağustos 2023 Pazartesi 19:32

Güzel açıklamış

Ev kiraları

21 Ağustos 2023 Pazartesi 18:08

Çünürde ev kiraları bu sayede düşabilir

Peki çünürü imar a niye açtılar o zaman

21 Ağustos 2023 Pazartesi 15:40

Peki kayı köyünde fay olduğu biliniyorsa,çünüŕ e imarı kim açtı?niye bile bile imara açtılar?insan hayatı çok mu ucuz??

Egonomist

21 Ağustos 2023 Pazartesi 15:08

Kadın kızın çıplak olmasından sanane ... Ekonomi de çok sevdiğiniz biri var ya onun işi bozduğu gibi düzeltsin yapamıyorsa da bıraksın

Batsın bu Dünya

21 Ağustos 2023 Pazartesi 13:30

Ekonomi kötü geçim zor kadın kız yarı çıplak batsın bu memleket yerle yeksan olsun bu kadar gereksiz insan topluluğuna gerek yok

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR