19 Mart 2024 Salı

Şehir hastanelerinde her hasta için…

Şehir hastanelerinde her hasta için…

Sağlık

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, önemli açıklamalarda bulundu.2023 yılında Türkiye'de her hastanın tek başına bir odada yatacağını müjdeleyenAkdağ, şehir hastanelerinin devlet hastaneleri gibi ücretsiz olduğunu söyledi.

 

Obezite ve tütünle mücadeleye devam edeceklerini yineleyenAkdağ, yasakların bir yere kadar etkili olduğunu ifade etti: Kapalı alanlardasigara içilmesine kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Obeziteyle mücadeleyeokullardan başlayacağız. Restoranlardaki kalori ölçüleri belirginleştirilecek.

 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ NTV'de soruları yanıtladı. Akdağ,şehir hastanelerinin de devlet hastaneleri gibi ücretsiz olacağını söyledi.DSÖ'den tütünle mücadele konusunda Türkiye'nin ödül aldığını anlatan BakanAkdağ, "Vatandaşın kendi sağlığına daha fazla önem vereceği bir dönembaşlatmak istiyoruz. Sağlık sadece hastalandığınız zaman hastaneye gitmek demekdeğildir. Şimdi biz tütün mücadelesinde DSÖ'den şampiyonluk ödülü aldık.DSÖ'nün öngördüğü 6 tedbiri çok iyi yapan bir ülke olduk. 2012-2016 arasındasigara içme oranı yükseldi. Şimdi mücadeleyi yenileyerek devamettireceğiz" diye konuştu.

 

'ZAYIFLATMAK SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN İŞİDİR'

 

"Göbekleri eritmek, şişmanları zayıflatmak bu o kadarönemli ki. Biz sağlıkta dönüşümde 10 yılda hastalık yükümüzü yüzde 4 azalttık.Ne demek bu? Çocukluk çağı ishalleri, aşıyla engellenebilen hastalıklar,zatürre, verem, beslenme problemler, anne-bebek ölümlerinin yüksekliği Türkiyebunları çözdü. Kronik hastalıklar, bulaşıcı olmayan hastalıklar ile ilgiliriskler arttı. Tütün kullanımı ve şişmanlık arttı. Bunlarla mücadele edip debaşarılı olan ülke çok az. Zayıflamayı kolaylaştırmak Sağlık Bakanlığı'nınişidir. Gıda firmaları, STK'lar, medya bize destek olacak. Önümüzdeki bir ayiçinde ben Bakanlar Kurulu'na takdim edeceğim ve bir programı halkımızın önünegetireceğiz.

 

'TÜTÜNDE YENİ YASAK ÇOK FAZLA YOK'

 

Tavsamış denetlemeler veya biraz tavsamış kurumlar sözkonusu. Bütün kurumlar, lütfen ne kendisini ne de bizi üzsün. Kapalı alandasigara içilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Kapalı mekanda, içinde tütünolmaması şartıyla nargile içilebilir. Sigarayla ilgili 2 yeni husus var; düzpaket ve sigara kutularının kapalı bir yere konulması. Sigarayla mücadeletopyekun bir toplum mücadelesi, yalnızca yasaklarla olmaz.

 

OBEZİTEYLE MÜCADELE ANAOKULUNA KADAR İNECEK

 

Obezite konusunda ana sınıflarından başlayacağız. Okullardasağlık beslenmeyi mutlaka öğreteceğiz. Kantinlerde tedbir aldık ama yasaktanziyade gönüllü yapılması lazım. Bana gündüz yemek yemek yasak ama hanım yukarıçıkınca ben yiyorum yani. Ben kendi bakanlığımda başlattım herkesin hoşunagidiyor. Restoranlarda kalori uygulaması, her yerde kalorinin renk skalasıylagösterilmesi... Toplumun tükettiği toplam kaloriyi azaltmak zorundayız. Birçokülkeye sağlık danışmanlığı verdim bunları yapamazsak Türkiye başarılı olmaz.2023'e kadar Sağlık Bakanlığı'nın hastaneleri içinde bir odada bir yataklayatamadığınız hastane kalmayacak, depreme dayanıklı olmayan tek bir binakalmayacak. Ne yaparsanız, obezitede, sigarada başarılı olamazsanız Türkiye'ninsağlık geleceği yok.

 

'ZULMÜ KANITLAMIŞ OLDUK'

 

Suriye'de kullanılan sarin gazıyla ilgili, biz gelenkardeşlerimizi kabul ettik, tedavilerine başladık. Uluslararası standartlaradikkat ederek tedavi altına aldık, kayıtlarını tuttuk. Otopsi, laboratuvarbulguları hepsinde kimyasal silah kullanıldığı kesinleşti. Büyük bir zulmükanıtlamış olduk. Kimyasal silah bir insanlık suçu, aynı şekilde konvansiyonelsilah da insanlık suçu. Türkiye'ye 35 kişi geldi, 3'ü hayatını kaybetti. Büyükbir çoğunluğu hastaneden ayrıldı."

 

"ERKEN SEÇİM İHTİYACI YOK"

 

AK Parti'de çıkan Olağanüstü Kurultay haberleri hakkındaolağan bir kongre beklendiğini söyleyen Akdağ, "Sayın Cumhurbaşkanımızkurduğu partiye dönecek. Yolumuza devam edeceğiz. Olağan bir kongre bekleniyor.Cumhurbaşkanımız evet genel başkanlığa adayım dediğinde biz onu şerefle genelbaşkanlığa getireceğiz. Erken seçim ihtiyacı yok, gündemde değil. Güçlü biriktidar var" diye konuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR