07 Mayıs 2024 Salı

SAĞLIKTA KİM YETKİLİ

3 Kasım itibariyle uygulanmaya başlayan Kamu Hastane Birlikleri, yetki karmaşasını da beraberinde getirdi. İlde sağlık alanında Genel Sekreter Osman Aydın mı, yoksa Sağlık Müdürü Mehmet Karakaya mı sorumlu? Sorusu, il genel meclisinde de gün-deme geldi.

Sağlık

 

Konuya açıklı getiren Sağlık Müdürü Karakaya oldu.

3 Kasım itibariyle Kamu Hastane Birlikleri hayata geçirildi. Bu kapsamda Isparta’daki 6 hastane ile Yalvaç, Şarkikaraağaç ve Eğirdir ilçelerindeki hastaneler Genel Sekreter Osman Aydın’ın idaresine verildi. Mevcut Sağlık Müdürlüğü’nün konumu ile genel sekreterin yetki alanı kamuoyunda tartışılır olmuştu ki Sağlık Müdürü Mehmet Karakaya, kanuni çerçeveyi il genel meclisinde yaptığı sunumda açıkladı. Karakaya, “Kamuoyunda bazı yanlış anlaşılmalar var.

 İl sağlık müdürü, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 6.maddesi gereğince sağlık bakanının ildeki temsilcisi. Sağlık Bakanlığı’na bağlı 4 bağlı kuruluş var. Kamu Hastaneleri Kurumu, Halk sağlığı Kurumu, İlaç Eczacılık Kurumu Tıbbi Cihaz Kurumu ve Hudut Sahiller Kurumu diye 4 bağlı kuruluşumuz var bakanlığa bağlı. Kamu Hastaneleri Kurumu’na bağlı kuruluşunun taşra teşkilatındaki en yüksek amirine genel sekreter deniyor. Isparta’da Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğimiz 2 Kasım itibariyle kuruldu. Genel Sekreterimiz yanlış anlaşıldığı gibi, Isparta’nın sağlığın genelinden sorumlu olan kişi değil. 6 tane kamu hastanemiz var. Isparta Devlet Hastanesi, Doğumevi, Ağız Diş Sağlığı, Eğirdir, Şarkikaraağaç ve Yalvaç Devlet Hastanelerinin plan bütçe idari ve mali işlerinden sorumlu. Sadece sorumluluk alanı 6 tane hastane. Sağlığın genelinden sorumlu değil” dedi.
 
HALK SAĞLIĞI İLE DURUM

Sağlık Müdürü Mehmet Karakaya, halk sağlığı müdürlüğü ile kendi makamı arasındaki diyaloğu da açıkladı. Karakaya, “Halk Sağlığı kurumumuz ise birinci basamak tedavi edici değil, önleyici sağlık hizmetleri olan kurum. Ana çocuk sağlığı, okul ruh sağlığı, tütün, aile hekimliğinden sorumlu kurum halk sağlığı müdürlüğü. İl Sağlık Müdürlüğü, bunun üstü mü, altı mı değil, Sağlık Müdürü bakanın ildeki temsilcisi. Bu kurumlar arasındaki bağlı kuruluşların ildeki teşkilatlarının başkanlarını koordinasyonun sorumlu” diye konuştu.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR