19 Mart 2024 Salı

4 KARDİYALOG 5 KALP-CERRAHI

4 KARDİYALOG 5 KALP-CERRAHI

Sağlık

Isparta, Yeni Şehir Hastanesi ile birlikte 2.basamakta(devlet hastaneleri) en çok ölüm sebebi olarak gösterilen kalp ve damar rahatsızlıklarında anjio-balon- stent ve by-passa kadar tedavi hizmetleriyle tanışıyor.

Isparta Devlet Hastanesi'nde 4 kardiyolag, 5 kalp-damar cerrahı görev yapıyor. Güçlü doktor kadrosu olmasına rağmen, Devlet Hastanesi'nde anjio, balon ve stent gibi operasyonlar ile by-pass ameliyatları yapılamıyordu. Kardiyologlar, ileri aşama kontrol ve tedavi gerektirenleri başka hastanelere sevk ediyordu. Şimdi Şehir Hastanesi'nde 2 anjio ünitesi ile 1 ameliyathane kalp ve damar rahatsızlıkları tedavisi için kullanılacak.

Türkiye'de dolayısıyla Isparta'da ölüm sebeplerinin başında dolaşım sistemi rahatsızlıkları geliyor. Dolaşım sistemi deyince de ilk aklagelen kalp ve damar hastalıkları. Yıllarca kalp ve damar hastalıkları konusunda Antalya'da hizmet veren Isparta, Merhum Şevket Demirel'in SDÜ adına 1999'da kurduğu Kalp Merkezi ile bu alanda yapılan tedavi yöntemleriyle tanıştı.Yıllarca birçok hastaya şifa veren Kalp Merkezi, 10 yıllık bina kullanım süresinin dolması nedeniyle Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi içerisinde taşındı ve bağımsız birim olmaktan çıktı. Isparta'nın kalp ve damar cerrahisi alanında geriye doğru gidişi de bu birleşmeden sonra yaşanmaya başladı. HalenSDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi ile Özel Meddem Hastanesi'nde kardiyologlar vekalp-damar cerrahları sayesinde anjio, balon, stent gibi operasyonlar ileby-pass ameliyatları yapılabiliyor. Isparta'da Şehir Hastanesi'nin ay sonunda hizmete girmesiyle birlikte ilk defa 2.basamak sağlık hizmetlerinde ileri aşamakalp ve damar tedavisi uygulanabilecek. Kamu-özel ortaklıı ile Türkiye'de kurulan ilk 3 hastaneden birisi olan Isparta Şehir Hastanesi'nde 2 anjio ünitesi ile by-pass operasyonu için özel ameliyathane altyapısı bulunuyor.

Devlet Hastanesi'nde ilk adım muayene ve medikal tedaviuygulayabilen kardiyologlar, Şehir Hastanesi'ne geçişle birlikte anjio cihazıaracılığıyla balon ve stent takma operasyonları gerçekleştirebilecek. Hastanedekardiyologların operasyonları için özel bir anjio cihazı bulunacak. DevletHastanesi'nde şu anda 4 kardiyolog bulunuyor

. Kalbin daha ileri aşaması; kalp-damar cerrahları. DevletHastanesi'nde görevli 5 kalp-damar cerrahı, uygun altyapı olmadığı için by-passoperasyonları yapamıyorlardı. Şehir Hastanesi'nde bir anjio cihazı kalp-damarcerrahlarının hizmetine verilecek. By-pass ameliyatları için de 21 ameliyathanesalonundan birisi kalp ve damar cerrahlarına ayrılacak. Atar ve toplardamarlarla ilgili kalpten-bacağı oradan el ve kollara kadar olan damarlarlailgili ameliyatlar gerçekleştirilebilecek. Darlıklar eğer mümkünse stentuygulaması ile açılabilecek. Kamu Hastaneleri Birliği, Şehir Hastanesi'ninaçılışı öncesinde Devlet Hastanesi kadrosundaki kardiyaloglar ve kalp- damarcerrahlarını Ankara'ya eğitime gönderdi. Ankara'da yapılacak eğitimden sonraSağlık Bakanlığı tarafından atanacak koordinatör hastanede eğitimlere devamedilecek.

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

ısparta

15 Şubat 2017 Çarşamba 19:00

çocuk norolojı ve çocuk kardiyolojı olacakmı

aydeniz kayadelen

14 Şubat 2017 Salı 18:22

Çocuk onkolojide olacakmı

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR