25 Nisan 2024 Perşembe

​TEHLİKELİ MÜDAHALE

İnşaat Mühendisleri Odası'ndan sert ama çok önemli bir çıkış: Sayın Başkan eline kırmızı kalemi alıyor bina altlarında istenen otoparklara rahat giriş çıkış yapılması ve aracın rahat bir şekilde manevra yapabilmesi için statik projeye müdahale ediyor.

Isparta

Isparta Belediyesi'nin yapı projelerinde uygulanmasını zorunlu kıldığı radikal otopark kararına ilk ciddi eleştiri İnşaat Mühendisleri Odası'ndan geldi. Belediyenin otopark sorununa yönelik çözüm çalışmalarını desteklediklerini belirten Oda Başkanı İbrahim Göçer, ancak uygulamada ve icraatta sorunlar yaşandığını söyledi. Bina altlarında istenen otoparklara araçların rahatça giriş­çıkışı ile içerde manevrası için statik projelere müdahale edildiğini belirten Göçer, "bu müdahale can güvenliğini tehlikeye sokuyor. Statik binanın canıdır, can damarıdır. Eksiltilemez,küçültülemez" diye konuştu.

Akdeniz'e özel açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Göçer, Belediyenin uyguladığı otopark kararlarının her zaman arkasında durduklarını ancak gelinen noktada bazı sıkıntılar yaşandığını bildirdi. Oda görüşlerinin dikkate alınmasından yakınan Göçer, şöyle konuştu:

SAYIN BAŞKAN ELİNE ALMIŞ KIRMIZI KALEMİ ÇİZİYOR

"İnşaat Mühendisleri Odası olarak Belediyenin otopark kararlarının arkasında durmak için elimizden gelen çabayı gösterdik. Bukararlar alınırken masada yer aldık. Ancak şu anda uygulama ve icraat noktasında sıkıntılarla karşılaşıyoruz. En büyük sakıntı şu. Yeraltı otoparkına aracın inebilmesi için ya da otopark içinde araçların rahatça manevra yapabilmesi için sayın başkan eline kırmızı kalemi alıyor bizim statik projelerimize müdahale ediyor. Statik proje bir binanın taşıyıcı sistemidir, cangüvenliğidir, hayatıdır. Sen o statik projeyi zaafiyete uğratırken, hasta halegetirirken, müdahale edersen o bina hastalanır, zaafiyet gösterir. Bir felaket anında istenmeyen olaylar yaşanır. Dolayısıyla sayın başkan eline aldığı projelerde 8 metre açıklık, 6­7 metre, 10 metre açıklık istiyor. Aşağıda arabaların rahat hareket edebilmesi için binalarda can güvenliğini riske atacak şekilde uygulamaları talep etmekte. Biz oda olarak buna ciddi manada karşıyız.Bununla ilgili daha önce sayın başkanla görüştük. 'Dikkate alacağım' dedi amadeğişen bir şey yok. Hala araçların giriş­ çıkışı bizim için esas, manevra açıklıkları bizim için esas. Oradaki kolonun yönü, taşıyıcılığı, riski, kirişaçıklıklıkları bunların hepsi gözardı ediliyor. Bunlar çok büyük olaylardır. Şu anda farkedilmiyor ama deprem gibi felaket durumunda bunların hatalı olduğu ortaya çıkacaktır. Biz gerekli girişimleri yaptık amahep karşılıksız ve sonuçsuz kaldı.

OTOPARK İHTİYACINI ÇÖZÜMLEMEK DOĞRU AMA...

İnsanların otopark ihtiyacı var. Otopark ihtiyacını karşılamak doğru bir şey. Zaten sıkıntı var, şehir daraldı. Otopark olmazsa olmaz. Daha büyük sorunlarımız var ama sayın başkan otoparktan başladı konuya.En azından sorunun biri çözümleniyor. Binaların altına otopark alınmasıylailgili itiraz şehrimiz vardı. Araçların çoğu LPG'li, araçların binaların altına alınmasındaki itirazımızı hep dile getirdik. Bu itirazlardan sonra yüzde 50 binaltı, yüzde 50 bina dışında yapılsın diye bir karar alındı. Yüzde 50 şartın uygulanması noktasında bahçelerin altı değerlendirilsin diye çabaya girdik. Ama hiçbir zaman binanın kolonunun kaldırılması, boyutunun küçültülmesi, gerekirse mimariyi değiştirip statiğe müdahale edilmesini içimize sindiremiyoruz.Başkanımız inşaat mühendisi olmamasına rağmen bizim meslek örgütümüzle ilgili konulara hüküm vermesini ya da değişiklik yapmasını doğru bulmuyoruz.

 

OTOPARK ÇÖZÜMÜ İÇİN BİNA RİSKLİ HALE GETİRİLİYOR

Site tarzlarında otopark konusuna hep taraf olduk. Emsal alanı olan yerlerde, büyük parsellerde, taban oturumu düşük parsellerde 'bu doğru' dedik. Çarşı merkezindeki küçük parsellerde, ticari alanlarda bu arayışlara girmek bizim binalarımızı zorlayacaktır. Bizim şu anda yaşadığımızsıkıntı ağırlıklı küçük projelerde. Kolonların çok olması, sık olması otopark uygulamalarını zorluyor. Yapılan uygulama 4 ayaklı sehbayı 3 ayağa çevirmektir.4 ayaklı daha sağlamdır. Bir arabamı yere daha sağlam basar, bir bisiklet mi?Bunun en güzel kıyası budur. Bizim projelerimizin 4 ayaklı yere basması gerekiyor. Kolon sayımızın yeterli olması gerekiyor, taşıyıcı sistemi daha homojen dağıtmamız gerekiyor. Çözüm yaparız ama bu çözüm binayı riskli halegetirir. Neden riskli hale getirelim ki binayı. Yüksek eğilimli yerlerde, küçük parsellerde altta otopark şartı aranmasın, ücreti alınsın' gibi bir takım önerilerimiz oldu. Ama sayın başkanın bu konuda bir ısrarı oldu. Bunların hepsibizim üyelerimizin bize aktardığı sorunlar. Bu konuyla ilgili 3 kez başkanlık makamına çıktık. Mimarlar Odası ve İl Koordinasyon Kurulu üyeleriyle birlikteçıktık. Bu konuları konuşmak istedik. Otopark kararı ile ilgili aksayanları konuşmak istedik. Kolonlara müdahale ile ilgili konuştuk. Başkan bey olumlu karşıladı 'tamam' dedi ama değişen bir şey yok. Halen projelerimizin kolonları eksiltiliyor, kolonlar küçültülüyor. Can güvenliğini riske atılacak kararlar alınıyor."

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

ISPARTA

16 Ağustos 2015 Pazar 01:53

ARACLAR LPG LI DIYOR!!!!!!! SANKI EVLER DOGALGAZLI DEGIL ! GÜLDÜRMEYIN ADAMI! IS ZATEN BÜTÜN DURUMLARA VE TEHLIKELER GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULARAK PROJELER HAZIRLAMAK! BELEDIYE ILE IS BIRLIGIDE SART! ISTANBULDA BAZI BÖLGELERDE BINALARIN ALTINA OTOPARK OLMASINA NAZARAN ; BELEDIYELERIN KAT KAT ASFALTLARI VE YÜKSEK KALDIRIMLARI SONUCU OTOPARKLAR KULLANILAMAMAKTADIR! ASLINDA ISPARTA BU DURUMDA BELEDIYENIZE TESEKKÜR EDINIZ YAKINEN ILGILENDIGI ICIN MEVZUYLA!

Vatandaş

15 Ağustos 2015 Cumartesi 21:28

Projede otopark sorununu düzgün çözer isen sorun yok. Sıkıntılı projen e müdahele edildi diye bağırma. Asıl soygunculuğu önleyin , aldığını Ücretler dışında onbin liraya bir daire için teknik rapor parası isteyen Üyelerine bir çeki düzen getir.

davraz

15 Ağustos 2015 Cumartesi 18:17

Bu haber doğru ise ki inşaat mühendisleri oda başkanı açıklama yapıyor doğru olma ihtimali çok. Cumhuriyet savcılarının harekete geçip, bu riskli binaların yapılması tespit edilmesi gerek. Hiçbir ıspartalı riskli binada oturmak zorunda değilsavcılar göreve

aslı

15 Ağustos 2015 Cumartesi 16:58

göçer vitrin yapmak için boş boş konuşmuş ve göçmüş soyadı gibi.adam gibi proje getirin o zaman otoparksız dandik projelerden vazgeçin

çocuk parkı

14 Ağustos 2015 Cuma 23:29

zamanında eline alıp çizmeyenler yüzünden gazi kemal de kutlubeyde pirimehmette bağlarda behçelievlerde gülevlerde bir tane çocuk parkı yok. yazıklar olsun o dönemlerin yöneticilerine

başkan

14 Ağustos 2015 Cuma 20:46

zaten 600 tlye m2 sini malediyorsunuz arsa sahibine verilecek katınkini de ilave edersen 1200 TLye malediyorsunuz sonra da 2500 TLye satıyorsunuz. Nolcek sanki radyayı daha kalın ve daha fazla beton ile yapsanız temeldeki sütunlar kolonları daha geniş aralıklı daha kalın yapsanız azıcık fazla beton gidiveri kardan zarar etmiş olursunuz

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR