29 Mart 2024 Cuma

​GÜL VADİSİ PROJESİ’NDE SKANDAL

​GÜL VADİSİ PROJESİ’NDE SKANDAL

Isparta
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) 8 Milyon TL kaynak sağladığı GÜL VADİSİ Projesi, SDÜ ile mimari ofis (Antalya) arasında yaşanan sorun nedeniyle büyük tehlikeye girdi. 8 Milyon TL kaynağı kullanmak için çok az bir süre kaldı.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Gül Vadisi Projesi için 8 Milyon TL kaynak sağladı. Bu kaynak şu an bankalarda kullanıma hazır. Ancak Belediye Başkanlığı’nın engelleme girişiminin ardından şimdi de Süleyman Demirel Üniversitesi’nin (SDÜ) yaptığı hatalar sonucu zaman kaybedildi. Yatırım bir yıl içerisinde tamamlanmaz ise Kalkınma Bakanlığı, gönderdiği 8 Milyon TL ödeneği geri alacak.

İHALEYİ KAZANAN İŞİ YAPMADI

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) 200 Bin m2 yüzölçümlü alanda konuşlandırılacak Gül Vadisi Projesi’nin milimetrik çizimleri için ihale açtı. İhaleyi kazanan Antalya’da bir mimarlık ofisi, işi yapamadı. SDÜ, iki kez uzatma vermesine rağmen mimarlık ofisi işi teslim etmedi. Firmaya tanınan ek süre de doldu. Mimarlık Ofisi, cezayı kabul ederek, işi yapmayacağını açıkladı. Kanun’a göre 90 Bin TL’lik işi yapmadığın an yüzde 5 cezai yaptırım ile karşılaşıyorsun. Mimarlık Ofisi, 4 Bin 500 TL’yi ödeyerek işi yapmadı

600 BİN TL DEĞERLİ BİR İŞ 90 BİN TL’YE ÇIKAR MI?

Antalya’da mimarlık ofisinin işi yapamamasının perde arkasında farklı durumlar var. 200 Bin m2’li alanın çizimi için ortalama değerin 600 Bin TL olduğu ifade ediliyor. Ancak Antalya’da faaliyet gösteren mimarlık ofisi işi 90 Bin TL’ye aldı. Bu rakamlar ile projenin hayata geçirilmesinin zaten zor olduğu ifade edildi. Bu tabloya göre Isparta, tam 6 ayı boşuna geçirmiş oldu. SDÜ, bunun üzerine yeniden ihaleye çıktı. Bu kez süre olarak 3/ 4 ay tanınacak.

8 MİLYON TL’Yİ KULLANMAK İÇİN SADECE 1 YIL KALDI

İşin korkutan boyutu da var. Kalkınma Bakanlığı, Güdümlü Proje Destekleri Adımı’ndan Isparta’ya 8 Milyon TL kaynak aktardı. Ancak çok kesin ve net bir hüküm var. Gül Vadisi Projesi 2 yıl içerisinde hizmete girmez ise Bakanlık, tahsis ettiği 8 Milyon TL’yi geri çekiyor. Bu bağlamda Isparta’da tam 1 yıl zaman kaybedildi. 3 ay Belediye Meclisi’ni ikna etmek için uğraşıldı. 3 ay da askı süreci yaşandı. Yani Belediye’de 6 ay beklendi. 6 ayda çizim beklendi. 1 yıl boşu boşuna kayboldu, gitti.

GÜL VADİSİ PROJESİ 2 HATA NEDENİYLE TEHLİKEYE GİRDİ

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (‘- Güdümlü Proje Destekleri Adımı’) kapsamında getirdiği 8 Milyon TL değerindeki ödenek büyük tehlikeye girdi

Zira Gül Vadisi Projesi için, 8 Milyon TL ödenek tahsis edildiğinden bu yana 1 yıl geçmesine rağmen yatırıma başlanamadı.

Isparta’nın önünde sadece 1 yıl kaldı. O süreçte de yatırım gerçekleşmez ise Gül Vadisi Projesi için Kalkınma Bakanlığı tarafından tahsis edilen 8 Milyon TL ödenek geri gönderilecek.

İHALEYİ KAZANAN FİRMA MİMARİ ÇİZİMLERİ YAPMADI

Ortalama 6 ay boyunca Belediye Başkanlığı’nda bekletilen Gül Vadisi Projesi için şimdi de mimari çizim projesi sorunu patlak verdi.

200 Bin m2 yüzölçümlü Gül Vadisi Projesi’nin milimetrik çizimlerini gerçekleştirmek için ihaleyi alan firma, çalışmayı yapamayacağını bildirdi.

İHALEYİ ALAN FİRMA ISPARTA’YI 6 AY BEKLETTİ, SONRA YAPMADI

Akdeniz Haber Merkezi’nin güvenilir kaynaklardan edindiği bilgilere göre Antalya’da faaliyet gösteren mimari proje ofisi işi 31 Mayıs 2014’te teslim etmesi gerekiyordu. Ancak bu süreçte teslim etmedi.

Şirket, 6 ay çalışma süresine ek zaman dilimi istedi. İhaleyi açan Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) bu süreyi tanıdı. Ancak şirket yine işi yapmadı. Daha sonra cezai müeyyideyi kabul ederek projeyi yapmayacağını açıkladı.

Kanun’a göre yüklenici firma, işi yapmadığı an ihale bedelinin yüzde 5’i oranında ceza yazılıyor. Bu bağlamda Antalya’da faaliyet gösteren mimarlık ofisi işi 90 Bin TL’ye almıştı. Bu bağlamda cezası 4 Bin 500 TL

UZMANLAR BU RAKAMA İŞİN ZATEN YAPILAMAYACAĞINI SÖYLÜYOR

Akdeniz’in konunun taraflarından derlediği verilere göre 200 Bin m2 yüzölçüm gibi büyük bir ölçekte yapılacak çizimin değeri zaten 90 Bin TL değil.

Kimi uzmanlar Bunun 350- 400 Bin TL olması gerektiğini savunuyor. Bir başka taraf var ki, ihalenin zaten 600 Bin TL’den başlatıldığını ifade ediyor. Yani 90 Bin TL’ye ihaleyi vermek büyük hata.

Burada da Süleyman Demirel Üniversitesi’nin (SDÜ) hatası var.

ŞİMDİ YENİDEN İHALE AÇILACAK 6 DEĞİL 3-4 AY SÜRE TANINACAK

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) yeniden ihale açacak. Dün itibariyle (7 Temmuz 2014 Pazartesi) düğmeye basıldı. Bu kez SDÜ, 200 Bin m2 yüzölçümü kapsayan alanda milimetrik mimari çizim için firmaya 6 değil 3/ 4 ay süre tanınacak.

GERİYE KALIYOR: 8 AY YA BİTER YA PROJE GİDER

Belediye’de 6; SDÜ’de 6 ay zaman kaybedilen Gül Vadisi Projesi için yeni bir bekleme süreci de ikinci ihalede doğdu. En az 4 ay daha çizim beklenecek. Geriye kalıyor 8 ay

Bu süreçte yatırım tamamlanmalı. Aksi takdirde Kalkınma Bakanlığı, şu anda parası bankalarda hazır olan kaynağı geri çekebilir. Bu açıdan konunun taraflarının elini çabuk tutması gerekiyor.

10.5 MİLYON TL’LİK PROJE İDİ

Gül Vadisi Projesi için Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 8 Milyon TL kaynak getirmişti.

Projenin en önemli tarafı SDÜ de 2.5 Milyon TL koymuştu

Ayrıca SDÜ, 200 Bin m2 arsa tahsis etmişti.

Akdeniz

YORUM EKLE

Güvenlik Kodu

YORUMLAR

adsoyad

08 Temmuz 2014 Salı 19:36

ısparta bu fırsatı da kaçırırsa ebediyen köy olarak kalmaya mahkum olacak. yerel gazete ve hertürlü yayın organları konuyu sürekli gündemde tutmalı.

Abdullah Görür

08 Temmuz 2014 Salı 18:06

Sorumlu rektör yardımcısı istifa edeceğine ek süremiz var diye açıklamada bulunmuş. Ağlarız gülünecek halimize.

DİĞER HABERLER

ÖNE ÇIKANLAR